Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας ιδρύθηκε το 1937 και είναι από τους παλαιότερους στην Ελλάδα. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 300 μέλη και διαθέτει ένα ορειβατικό καταφύγιο, το οποίο βρίσκεται στη θέση Λειρί της Δίρφης, σε υψόμετρο 1142μ. Το καταφύγιο αυτό θεμελιώθηκε το 1960, το κύριο κτήριο ολοκληρώθηκε το 1967 και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 64 άτομα - σε κλίνες. Τα έσοδα του ΕΟΣ Χαλκίδας προέρχονται από τη συνδρομή των μελών (3.600 δρχ. ετησίως) και από την εκμετάλλευση του καταφυγίου. Ο Σύλλογος διοικείται από 9μελές συμβούλιο. Τα γραφεία του βρίσκονται στην οδό Αγγελή Γοβιού 22, στη Χαλκίδα (τηλ. 0221-25230).
Τα ιστορικά στοιχεία, καθώς και πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Ε.Ο.Σ., μας έδωσε ο κ. Θανάσης Τριάντης, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ., υπεύθυνος καταφυγίου. Ο σκοπός του Συλλόγου είναι απλά και κύρια η επαφή με τη φύση, μας είπε ο κ. Τριάντης. Αλλά δεν αρκούνται μόνο σ' αυτό. Με τη επαφή με τη φύση γνωρίζουν και αναδεικνύουν τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου και μάλιστα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, έχουν κάνει καταγγελίες και κινητοποιήσεις για την λαθροθηρία στην Οίτη, για τα αυθαίρετα μέσα στον εθνικό δρυμό του Παρνασσού, για τις εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στην ορεινή Καρυστία, που εγκαθίστανται χωρίς μελέτη, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον κ.λ.π.
Κάποιες φορές χρειάστηκε να φροντίσουν και για τη διάνοιξη μονοπατιών, σε δύσβατες ορεινές περιοχές της Εύβοιας, προσπαθώντας να παρεμποδίσουν τη δράση λαθροϋλοτόμων, λαθροκυνηγών, εμπρηστών.
Ο Σύλλογος, σχεδόν κάθε εβδομάδα, διοργανώνει ορειβατικές εξορμήσεις, τόσο στην Εύβοια όσο και σ' όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης διοργανώνει αθλητικούς αγώνες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η ορειβασία, όπως μας εξηγεί ο κ. Τριάντης, έχει τρεις μορφές. Είναι η απλή ορειβασία, το περπάτημα δηλαδή σε κάποιο βουνό, ενώ είναι και η ορειβασία σε μεγάλο ύψος και υπό δύσκολες συνθήκες, κι ακόμη πιο δύσκολη και επικίνδυνη είναι η χειμερινή ορειβασία, στο χιόνι.
Σε κάθε περίπτωση, ο ορειβάτης πρέπει να σέβεται το χώρο, να σέβεται τη φύση και να μην αψηφά τους κινδύνους. Χρειάζεται παρά πολλή προσοχή και ο απαραίτητος εξοπλισμός. Οι συνθήκες είναι συχνά απρόβλεπτες, μπορεί να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη...
Γενικά, η ορειβατική δραστηριότητα μόνο θετικά μπορεί να έχει. Σου προσφέρει γνώση και χαρά. Θαυμάζεις τόσες ομορφιές, λουλούδια μαγευτικά, δάση, λίμνες, ποτάμια, ζώα ελεύθερα. Παράλληλα έρχεσαι σε επαφή και με ανθρώπους ανάλογων ενδιαφερόντων, όταν οδοιπορείς μαζί τους κι είστε σα μια αγαπημένη μεγάλη οικογένεια. Είναι φοβερές οι εμπειρίες, όταν μάλιστα τις συνδέει μια χιονοθύελλα, μια ομίχλη, μια ξαφνική βροχή, μια οποιαδήποτε έκπληξη της φύσης...
Η ορειβασία κάνει καλό στην υγεία, την ψυχική και τη σωματική, σε βγάζει από την καθημερινή ρουτίνα, σου αφαιρεί το άγχος, σε δυναμώνει, σου δίνει ενέργεια, θετική ενέργεια πάντα!
Κλείνοντας τη συζήτηση με τον κ. Τριάντη, θελήσαμε να μάθουμε αν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στη φύση της Εύβοιας και μας είπε ότι η Εύβοια είναι από μόνη της μια ιδιαιτερότητα, μια σπάνια ομορφιά, που και πολλοί Ευβοιώτες δεν την έχουν γνωρίσει. Βουνά, φαράγγια, ποτάμια σε όλο το μήκος της. Βοτανολογικός παράδεισος είναι το Καντήλι και η Δίρφη. Στη Δίρφη φυτρώνει ένα σπάνιο ενδημικό φυτό, που δεν υπάρχει αλλού^ ονομάζεται «παιωνία η διρφύα». Το φυτό αυτό φτάνει σε ύψος τα 50-60 εκατοστά, έχει πλατιά φύλλα και μεγάλο λευκό άνθος, που το κάθε πέταλο έχει μήκος 6-7 εκατοστά^ σα μεγάλη λευκή παπαρούνα μοιάζει. Επίσης, η οροσειρά της Δίρφης είναι το νοτιότερο μέρος της Ελλάδας, όπου φυτρώνει ο κόκκινος, ο πορφυρός κρίνος, γνωστός ως «lillium».
Καλές ορειβασίες, ευχόμαστε στον κ. Τριάντη και τον Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας!
Και επειδή ζηλέψαμε, θ' ακολουθήσουμε μάλλον κι εμείς. Μήπως ζηλέψατε κι εσείς;
Της Κατερίνας Μυστριώτη και του Βαγγέλη Τόλη