Σε έκταση 900 περίπου στρεμμάτων, στη θέση «Ράχες - Πρτίτσες» του Δημοτικού Διαμερίσματος Πάλιουρα, στην έξοδο του φαραγγιού της Αγάλης, προτίθεται να εγκαταστήσει Αιολικό Πάρκο, ανεξάρτητης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ισχύος 20 MW η εταιρεία «ENVIREKO ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΔΙΡΦΥΟΣ Α.Ε.» Κυπριακών συμφερόντων. Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Εύβοιας, ζήτησε τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τα εξής.
- Κατ' αρχήν όχι στη συγκεκριμένη εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου.
- Να αναβάλει για την επόμενη συνεδρίαση το θέμα αφού κληθούν πρώτα το Κ.Α.Π. και η ενδιαφερόμενη εταιρεία να αναπτύξει τις απόψεις της.
- Να τεθεί το θέμα στα Τοπικά Συμβούλια και τους συνεταιρισμούς των Δ.Δ. που εμπλέκονται (Δ.Δ. Πάλιουρα, Αγίου Αθανασίου, Λούτσας και Γλυφάδας).
- Και όρισε πενταμελή επιτροπή που αποτελείται από τους Μπουροδήμο Ιωάννη (Δήμαρχο), Κατσαράνη Δημήτριο (Αντιδήμαρχο), Τζαφέρο Ιωάννη (Δ.Σ.), Παλαιολόγο Νικόλαο (Δ.Σ.) και Μάλλιαρη Κωνσταντίνο (Δ.Σ.).
Η Επιτροπή αυτή, μετά τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, το Κ.Α.Π.Ε. και την ενδιαφερόμενη εταιρεία, θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
...Να θυμίσουμε, ότι παρόμοια κρούση είχε γίνει και το 1998 προς την τότε Κοινότητα Πάλιουρα, από εκπρόσωπο της εταιρείας και η κοινότητα κατ' αρχήν είχε αποδεχτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
- Τα Διρφυακά Νέα, ζήτησαν να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω στο θέμα αυτό ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουροδήμος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Πάλιουρα Κώστας Οικονόμου και ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης Νίκος Παλαιολόγος και να τι μας είπαν:
Γιάννης Μπουροδήμος Η αιολική ενέργεια είναι καθαρή ενέργεια παραγόμενη από τον άνεμο εξοικονομεί συνάλλαγμα για την εθνική οικονομία, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα το οποίο εκπέμπεται από την καύση των υδρογονανθράκων και των στερεών καυσίμων και προσφέρει στην εθνική οικονομία μια φθηνή και καθαρή ενέργεια.
Δυστυχώς όμως η έλλειψη σχεδιασμού από την πολιτεία, μετέτρεψε αυτό το θείο πράγματι δώρο σε πρόβλημα για τον τόπο όπου εγκαταστάθηκε αυτή η δραστηριότητα, η οποία αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στο νότιο άκρο του νομού μας.
Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε οποιοδήποτε μέρος και αν γίνεται είναι μια σοβαρή δραστηριότητα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας.
Δεν μπορεί δηλαδή σε καμία περίπτωση αυτή η δραστηριότητα να προσεγγίζεται με ένα ξερό ΟΧΙ, για να αισθάνεται κάποιος ότι έκανε το καθήκον του απέναντι στη φύση, ούτε με ένα ξερό ΝΑΙ για να αισθάνεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Πρέπει κατά την άποψή μου η προσέγγιση του θέματος να γίνεται υπό τις εξής παραμέτρους:
- Συμβατότητα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου με υπόλοιπες δραστηριότητες που υπάρχουν ή που προγραμματίζονται στην περιοχή.
- Επίδραση στο ανθρωπογενές περιβάλλον.
- Αναμενόμενα οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία.
Μέσα από την εξέταση των ανωτέρω παραμέτρων, οι οποίες τελικά διαμορφώνουν και το ισοζύγιο της επένδυσης για την τοπική κοινωνία, πιστεύω ότι πρέπει να διαμορφωθεί η τελική μας θέση επί της αίτησης της εταιρείας ENVIRECO για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη θέση ΡΑΧΗ του Δ.Δ. ΠΑΛΙΟΥΡΑ, η οποία στη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου ήταν κατ' αρχήν όχι προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις με την τοπική κοινωνία, αλλά και η απαραίτητη ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες για τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν από αυτή την επένδυση.
Κώστας Οικονόμου Βλέπω θετικά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην πιο πάνω περιοχή, για τους εξής λόγους:
Κατ' αρχήν, το περιβάλλον δεν ρυπαίνεται με κανένα τρόπο, αντίθετα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, που όπως μας διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Ομίλου, θα καλυφθούν από άτομα της περιοχής μας.
Επίσης, «κατά κόρον» λέγεται, ότι θα βλαφτεί ο τουρισμός και μάλιστα τώρα που η περιοχή του φαραγγιού της Αγάλης, είναι στο πρόγραμμα της αξιοποίησης του ορεινού όγκου της Δίρφυς.
Αυτό δεν πρόκειται να γίνει, γιατί όπως ζητήσαμε και συμφώνησε ο εκπρόσωπος του Ομίλου, η θέση θα αλλαχτεί αν υπάρχει ανάγκη.
- Το ετήσιο μίσθωμα, δε θα είναι μικρότερο από 50.000.000 δραχμές και αυτό είναι μια «μαγιά» για την εξοικονόμηση πόρων, μια και τα Ευρωπαϊκά πακέτα, πολύ σύντομα θα «στερέψουν».
Επίσης θέλω να πω, πως θα είμαι πάντα θετικός σε τέτοιου είδους επενδύσεις, εφόσον διαπιστώνω, πως ούτε το περιβάλλον ρυπαίνουν, ούτε την Αγροτική Ανάπτυξη παρενοχλούν.
Αλλωστε αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ακόμα και τώρα θα ήμουν αρνητικός.
- Καλό θα είναι πιστεύω, πριν δείξουμε την ευαισθησία μας για το περιβάλλον, πρέπει να δούμε και τις ανάγκες που έχει ο κάτοικος του χωριού, γιατί μερικές φορές, η υπερβολική ευαισθησία κάποιων, γίνεται εμπόδιο στον τρόπο διαβίωσής τους.
Νίκος Παλαιολόγος Θεωρώ, ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δήμο μας, είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί στα στενά όρια του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά να ερωτηθούν οι εμπλεκόμενες τοπικές κοινωνίες και να δεχτούμε την τελική τους απόφαση.
Δεν μπορούμε εμείς οι «περαστικοί», να υιοθετούμε απόψεις, προκαθορίζοντας έτσι το μελλοντικό τρόπο ζωής των τοπικών κοινωνιών, κατά τρόπο που να εξυπηρετεί το προσωρινό πολιτικό συμφέρον ή να γίνεται μέσον για ανταπόδοση κάποιων «υποχρεώσεων».
Θα πρέπει να υπάρχει μια σοβαρή πολιτική σ' ότι αφορά την ανάπτυξη και το περιβάλλον, γιατί αυτή η διαρκής εναλλαγή γνωμών του Δημάρχου και της πλειοψηφίας γενικότερα, θα είχε καταστεί ανεκδοτολογικά διασκεδαστική, αν δεν είχε ως αποτέλεσμα τόσο σοβαρές οικολογικές συνέπειες.
- Εκτός κι αν οι εκχερσώσεις τεράστιων εκτάσεων, η απειλή του οικοσυστήματος της περιοχής από το ρεύμα υψηλής τάσεως, η υποβάθμιση της περιοχής στον τουριστικό τομέα, η μείωση της οικονομικής αξίας της γύρω περιοχής κ.ά. είναι θέματα ρουτίνας που μπορούν να ξεπεραστούν με την απλή απόφαση μιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η πρόταση μου λοιπόν είναι:
- Η Διενέργεια Επιστημονικών Ημερίδων, με συμμετοχή ειδικών και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης με σχετική εμπειρία, με μεγάλη δημοσιότητα, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προσέλευση πολιτών.
- Οργάνωση Ανοιχτών Λαϊκών Συνελεύσεων, στα 4 κατά κύριο λόγο εμπλεκόμενα χωριά. Πάλιουρα, Αγιο Αθανάσιο, Λούτσα και Γλυφάδα.
- Διεξαγωγή Τοπικών Δημοψηφισμάτων στα πιο πάνω 4 χωριά.
- Υλοποίηση της απόφασης των Δημοψηφισμάτων από το Δήμο Διρφύων.
- Πάντως το θέμα των Αιολικών Πάρκων, τείνει να εξελιχθεί σε μείζονος σημασίας. Θα απασχολήσει πολύ τους φορείς του Νομού και θα προβληματίσει τις τοπικές κοινωνίες, με άγνωστα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Ήδη ο Νομάρχης Ευβοίας ζήτησε την απόρριψη όλων των σχετικών αιτήσεων για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στην Εύβοια, με ένσταση που υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Στο Δήμο Δυστίων (στους Ζάρακες), έγινε σύσκεψη για το θέμα αυτό και τις επιζήμιες επιπτώσεις του στην περιοχή με την παρουσία και των βουλευτών Γιώργου Παπαγεωργίου και Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου.
Η περιφέρεια Στερεάς... σπεύδει να προχωρήσει σε χωροταξικό σχεδιασμό, αφού πρώτα εγκαταστάθηκαν και αδειοδοτήθηκαν τα Αιολικά Πάρκα.
Οι Δήμαρχοι Στυρέων, Μαρμαρίου και Καρύστου διαμαρτύρονται (βέβαια κατόπιν εορτής).
- Πρέπει λοιπόν να μελετηθεί με κάθε λεπτομέρεια η όποια λεπτομέρεια, αν και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Το οποίο σημαίνει: Εσείς μπορείτε να αποφασίσετε ότι νομίζετε, κι εμείς θα κάνουμε ότι θέλουμε...
Τουλάχιστον, ας μην τους δώσουμε άλλοθι.
|