Τα τελευταία χρόνια οι αυτοκτονίες νέων στην πατρίδα μας, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Παιδιά που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Και να σκεφτεί κανείς πως η Ελλάδα έχει πολύ μικρό ποσοστό αυτοκτονιών στους εφήβους, σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου. Είναι η ηλικία που γίνεται η μεγάλη αλλαγή στην προσωπικότητα των ατόμων.
Φεύγει η παιδική ηλικία και μαζί μ' αυτή καλείται το παιδί να εγκαταλείψει το παρελθόν δηλαδή τη ζωή μέσα στην οικογένεια. Γίνεται ανεξάρτητο άτομο ιδιαίτερα σε μία εποχή που είναι δύσκολη και στην καλύτερη περίπτωση αντιμετωπίζει προβλήματα προσαρμογής.
Το άτομο που παίρνει μια τέτοια απόφαση δεν σκέφτεται με τη λογική. Η λογική έχει πάρει άλλη κατεύθυνση. Αλλάζει η αίσθηση του χρόνου και του χώρου. Νοιώθεις ότι ο θάνατος είναι ζωή. Επιρρεπείς σε αυτοκτονίες είναι τα ευαίσθητα άτομα Νιώθουν ότι δεν υπάρχουν σε μια περίοδο στρες και άγχους. Αισθάνονται μία ανυπαρξία, αντιμετωπίζουν μεγάλο αίσθημα μειονεξίας. Ίσως σ' όλα αυτά να έχει παίξει άσχημο ρόλο και η οικογένεια του.
Έρευνα για τις αυτοκτονίες έδειξε ότι τα αγόρια εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών στις αστικές περιοχές, ενώ τα κορίτσια στις αγροτικές. Οι αστικές περιοχές είναι γεμάτες προβλήματα για τους νέους, ενώ η απομόνωση της επαρχίας στρέφει τις αντιδράσεις του ατόμου προς τον ίδιο του τον εαυτό, την αγάπη του προς το ναρκισσισμό, την επιθετικότητα και την αυτοκτονία
Οι πιο σπουδαίοι λόγοι για την αυτοκτονία των νέων είναι:
Η ψυχική διαταραχή είναι όμως η πιο συνηθισμένη αιτία.
Οι έφηβοι μιλούν συχνά στους γονείς τους για την αυτοκτονία. Αλλοτε για να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις τους και άλλοτε για εκβιασμό.
Γι αυτό οι χειρισμοί από την οικογένεια πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί η ευαισθησία των νέων τους οδηγεί εύκολα στην αλλαγή κατεύθυνσης των συναισθημάτων τους.
Γιαννίτσης Παναγιώτης του Ιωάννη (Ο Γιαννίτσης Παναγιώτης κατάγεται από τα Καμπιά και διαμένει στο Βασιλικό Ευβοίας)