Με αφορμή τις διαβουλεύσεις για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού που αφορά στην εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στην Εύβοια, ο πρώην Υφυπουργός και Βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιος Λιάσκος απέστειλε προς τους Υπουργό και Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ.κ. Γεώργιο Σουφλιά και Σταύρο Καλογιάννη αντίστοιχα την παρακάτω επιστολή την οποία κοινοποίησε και στον Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενημερώνοντάς τον παράλληλα ότι θα παραστεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να καταθέσει τις απόψεις για το εν λόγω θέμα.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως:
«Κύριε Υπουργέ
Με το παρόν υπόμνημα επιθυμώ να σας καταθέσω τις απόψεις μου σχετικά με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού που αφορά στην εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στην Εύβοια.
Τα τελευταία χρόνια στη Νότια Εύβοια (από Αλιβέρι έως Κάρυστο) έχει εγκατασταθεί το 50% του συνόλου των Αιολικών Πάρκων της χώρας.
Οι εγκαταστάσεις αυτές έγιναν άναρχα και ασύδοτα, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, μέσα σε οικισμούς, στα ρείθρα των οδικών αξόνων και στις παραλίες, σε βάρος των ανταγωνιστικών χρήσεων γης και του περιβάλλοντος.
Η αισθητική υποβάθμιση, η ηχορύπανση, η μείωση της αξίας της γης και η απαξίωση άλλων μορφών οικονομικής ανάπτυξης ήταν τα αποτελέσματα της συσσώρευσης ενός τεράστιου αιολικού δυναμικού σε συγκεκριμένο χώρο.
Στις επανειλημμένες μου παρεμβάσεις ως Βουλευτής αντιπολίτευσης προς τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, απεκαλύφθη ότι πολλές εγκαταστάσεις έγιναν και χωρίς εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων και οριοθέτησης και σε άλλους χώρους από αυτούς που προέβλεπε η αδειοδότηση (όπου βόλευε την κάθε εταιρία ΑΠΕ).
Αρκετές εγκαταστάσεις κρίθηκαν παράνομες από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρότι από τις 24/1/2001 σε απάντηση του ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χριστοδουλάκης αναφέρει επί λέξη ότι «για να αποφευχθεί η αλόγιστη εξάπλωση των αιολικών σταθμών σε βάρος του περιβάλλοντος και των ανταγωνιστικών χρήσεων γης, δεν προβλέπεται η έκδοση περαιτέρω αδειών εγκατάστασης αιολικών σταθμών μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης χωροταξικού σχεδιασμού στην Εύβοια» στη συνέχεια εκδόθηκαν δεκάδες ακόμη άδειες επιτείνοντας το πρόβλημα. Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις αφού ομολόγησαν την τεράστια βλάβη που υπέστη η περιοχή, αντί να συμμαζέψουν την κατάσταση, με νόμο που ψήφισαν το 2001
Με τον προτεινόμενο Χωροταξικό Σχεδιασμό για τις ΑΠΕ. για τον οποίο επίκειται διαβούλευση, η δυνατότητα εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων επεκτείνεται και στην υπόλοιπη Εύβοια (κυρίως στην κεντρική) μία περιοχή που είναι απείρου φυσικού κάλους (αισθητικά δάση, θαυμάσιοι ορεινοί όγκοι, πανέμορφες παραλίες κλπ.) και όπως φαίνεται από τη μελέτη το σύνολο των Μεγαβάτ (4200 περίπου) που προβλέπεται για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε Αιολικά Πάρκα, μπορεί να εγκατασταθεί μόνο στην Εύβοια (Νότια, Κεντρική, Βόρεια).
Επειδή στην προτεινόμενη μελέτη η εγκατάστασή τους συναρτάται και με την ανάπτυξη του Τουρισμού (Ανεμογεννήτριες σε σχέση με κλίνες) και με δεδομένη την ύπαρξη τουριστικού προσανατολισμού ανάπτυξης στο νομό Ευβοίας, έχοντας την εικόνα της αναρχίας στη νότια Εύβοια όπως προανέφερα, υπάρχει καθολική αντίδραση των κατοίκων για συνέχιση εγκατάστασης Ανεμογεννητριών στην υπόλοιπη Εύβοια. Ειδικότερα στους Δήμους της Κεντρικής Εύβοιας (Διρφύων, Μεσσαπίων κλπ.) με αποφάσεις ομόφωνες και λαϊκές συνελεύσεις, τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν ταχθεί εναντίον κάθε νέας εγκατάστασης.
Θεωρώ ότι θα πρέπει στη μελέτη του Χωροταξικού Σχεδιασμού να υπάρξει προϋπόθεση ποσόστωσης στην εγκατάσταση Ανεμογεννητριών, αφού μόνο από τα Αιολικά Πάρκα που έχουν γίνει η Εύβοια θεωρείται ήδη κορεσμένη.
Η αιολική ενέργεια είναι ήπια μορφή ενέργειας αλλά δεν επιτρέπεται να εγκατασταθούν όλα τα Αιολικά Πάρκα στην Εύβοια και εμείς να ζήσουμε κάτω από ένα ιστό Ανεμογεννητριών και γραμμών μεταφοράς ρεύματος.
Μια τέτοια κατάσταση θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Μετά τα παραπάνω παρακαλώ να εξετάσετε το ζήτημα αυτό υπό το πρίσμα των προαναφερόμενων και να με ενημερώσετε σχετικά.»