Ερείπια Ναού Αγίου Στεφάνου Τα ερείπια αυτά, βρίσκονται δυτικά του Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου. Μόνο λίγα ερείπια προσδιορίζουν τη θέση του μνημείου. Βρίσκεται στο κτήμα του Κου Νικολάου Στεφανή. Σώζονται μόνο μερικές πέτρες από τον τοίχο, σε χαλάσματα.
Έχει μελετηθεί το μνημείο από τον Δ. Τριανταφυλλόπουλο το 1974.
Ερείπια Ναϊδρίου Προφήτη Ηλία Τα ερείπια αυτού του Ναϊδρίου, βρίσκονται στον κάμπο Βούνων, 1 χλμ. πριν από το χωριό, στο δρόμο προς Αμφιθέα, δεξιά, σε υψόμετρο 260 μ.
Οι μεγάλες αγριελιές και η βλάστηση, εμποδίζουν τη μελέτη του μνημείου. Από τον εφημέριο του Ενοριακού Ναού, Αγίου Γεωργίου Βούνων, π. Ελευθέριο Λαβράνο το 1989, σκάφτηκε το χωράφι που βρισκόταν το Ναϊδριο και βρέθηκαν τα θεμέλια του Ναού, με σκοπό να αναστυλωθεί ή και να κτισθεί νέος Ναός. Έχει εκπονηθεί από εμάς, σχετική μελέτη, άδεια και σχέδιο και δόθηκε η σχετική άδεια από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.
Δυστυχώς όμως, το Ναϊδριο, μπαζώθηκε πάλι και χάθηκε το μνημείο.
Βρίσκεται σε χωράφι του Χρίστου Κυράνα, έξω, όπως είπαμε από την κατοικημένη περιοχή των Βούνων.
Δε μελετήθηκε από κανέναν.
Αλλα ερείπια Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων και παλαιών επιτρόπων, υπήρχαν στο χωριό.
1. Στο βόρειο μέρος της Αγίας Παρασκευής, κοντά στο πεζούλι, υπήρχε Ναός των Ταξιαρχών, Μιχαήλ και Γαβριήλ.
2. Πίσω από το σχολείο, δίπλα στο οστεοφυλάκιο, βρισκόταν το Ναϊδριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χωρίς να υπάρχει σήμερα, ίχνος ερειπίων.
Νεώτερες εκκλησίες
Αγιος Βασίλειος (1 Ιανουαρίου) Ιδιωτικός Ναός, σε ρυθμό βυζαντινό, σταυροειδή, με τρούλο, μικρών διαστάσεων. Νεόδμητη εκκλησία του Χαλκιδαίου Βασίλη Βαβουλιώτη, σε δικό του κτήμα.
Αναστάσεως του Χριστού (Τρίτη μέρα του Πάσχα) Ιδιωτικό Ναϊδριο, μονόκλιτο, που κτίστηκε το 1997, της Κας Σταυρούλας Ντούρμα, σε δικό της κτήμα, μικρών διαστάσεων.
|