«Δυτικά Κ. Στενής»: Η περιοχή που βρίσκεται δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου Χαλκίδας - Στενής έως και την είσοδο του χωριού.
Ρίζες (εδαφωνυμικό): Περιοχή δεξιά και αριστερά του δρόμου πριν την είσοδο της Κ. Στενής. Πιθανόν ονομάστηκε έτσι επειδή βρίσκεται στο ρίζωμα του βουνού.
Μέλι: Κάτω ακριβώς από την περιοχή «Ρίζες» που ονομάστηκε έτσι απ' την ομώνυμη πηγή. Εύφορο μέρος αν και τη σημερινή εποχή έχει λίγα περιβόλια. Δεξιά και αριστερά της καναλιάς υπάρχουν πλατανιές στις οποίες φωλιάζουν αηδόνια.
Λιβάδι (εδαφωνυμικό): Παλιός βοσκότοπος δίπλα ακριβώς απ' την περιοχή «Μέλι».
Τσουμαράκ(η) (ανθρωπωνυμικό): Η περιοχή πριν από τις Ρίζες στην περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιο νερού Δίρφης. Πήρε τ' όνομά της απ' τον Τσούμαρη. Πρέπει ν' αναφέρουμε ότι τοπωνύμιο «Τσούμαρη» υπάρχει και στα Καμπιά. Ο Τσούμαρης έμενε στην Πάνω Στενή στη θέση που είναι σήμερα το σπίτι της Βασιλικής Θάνου - Γιαννουκάκου.
Κοκκινούρα (εδαφωνυμικό): Βρίσκεται ακριβώς απέναντι απ' το Βουναλάκι της περιοχής, δεξιά του δρόμου.
Καλογερικός Κάμπος: Ανθρωπωνυμικό που δηλώνει την προηγούμενη ιδιοκτησία. Ανήκει στο Καλορκό (Καλογερικό). Είναι η περιοχή που βρίσκονται σήμερα τα εκολαπτήρια.
Τουρλάκι (εδαφωνυμικό): Κοντά στο Καλορκό Κάμπο. Μικρό εξόγκωμα όπως μαρτυρά τ' όνομά του.
Αγιος Νικόλαος (ναωνυμικό): Πάνω στον κεντρικό δρόμο. Τον επισκέπτονται πολλοί προσκυνητές μιας και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Χτίστηκε την ίδια περίοδο με το εξωκλήσι του.
Αη-Γιώργη. Ανακαινίστηκε πριν από σαράντα περίπου χρόνια από το μηχανικό Θανάση Βασιλείου και την προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού, επειδή ο προηγούμενος ναός είχε γίνει ετοιμόρροπος λόγω των εργασιών για το δρόμο.
Παλιόπυργος: Δεξιά της περιοχής του Αγίου Νικολάου διασώζονται ερείπια μεσαιωνικού πύργου.
Σπυρ(ου) Γατ(ου) (ανθρωπωνυμικό): Η περιοχή κάτω από τις Ρίζες. Υποδηλώνει ιδιοκτησία.
Τ(ης) Ζαφείρας η ελιά (ανθρωπωνυμικό): Η περιοχή πάνω απ' τα νερά Δίρφης και του Τσουμαράκη. Υποδηλώνει ιδιοκτησία. Ζαφείρα ήταν η μάνα του Νίκου του Μεταξά.
Αη Γιώργης (ναωνυμικό): Περιοχή πριν τις Ρίζες, δεξιά του δρόμου. Λίγο πριν τις αρχές του προηγούμενου αιώνα χτίστηκε εκεί το ομώνυμο εκκλησάκι.
Αγια-Σάνη (ναωνυμικό): Περιοχή κοντά στον Αϊ-Γιώργη. Είναι το εκκλησάκι της Αγίας Αννας. Το 1904 ο Μελέτης Αγγελής απ' τη Στενή μετά από όνειρα που έβλεπε συνεχώς ότι στο σημείο αυτό πριν εκατοντάδες χρόνια υπήρχε εκκλησία με τ' όνομα της Αγίας Αννας και ότι έπρεπε να ξανακτιστεί. Τα όνειρα που έβλεπε τα εκμυστηρεύτηκε στους συγγενείς του και τους παραθεριστές στη Στενή αδελφούς Μεταξά οι οποίοι τον βοήθησαν να ξανακτίσει το ναό.
Αγριοσυκιά (εδαφωνυμικό): Απέναντι ακριβώς απ' την Αγία Αννα. Μια και μοναδική αγριοσυκιά έδωσε τ' όνομα στην περιοχή. Για τους κατοίκους των Βούνων η περιοχή λέγεται Λαιμός.
Δακριές: Είναι η περιοχή που βρίσκεται νότια της Κάτω Στενής, κοντά στην εκκλησία του
Αγίου Νικολάου: Φυτωνυμικό τοπωνύμιο μιας κι εκεί φύονται δάκρυα ένα είδος ζουμπουλιού. Πολύ κοντά υπάρχει και παλιός ενετικός πύργος ο οποίος λέγεται και Παλιόπυργος. Όποιον μεγαλύτερο Στενιώτη σε ηλικία κι αν ρωτήσεις θα σου πει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή όταν καλλιεργούσαν τα χωράφια έβρισκαν συνεχώς τάφους σε πολύ μεγάλη έκταση πράγμα που φανερώνει πολύ παλαιότερο μεγάλο οικισμό.
Αν ανατρέψουμε στις αρχαίες πηγές θα δούμε ότι όλη η περιοχή μεταξύ Καντηλίου και Δίρφης ονομάζετο Διακρία. Μέρος της Διακρίας ανήκε στη Χαλκίδα πριν το 446 π.Χ.. Μετά την εξέγερση της Χαλκίδας εναντίον της Αθήνας και την εξασθένισή της η Διακρία απεσχίσθη το 425-424 π.Χ. με ολέθριες συνέπειες για τη Χαλκίδα πράγμα που δείχνει την οικονομική στήριξη που έδινε όλη αυτή η περιοχή με την μεγάλη αγροτική οικονομία. Το ερώτημα που μπαίνει είναι πως από μια τεράστια περιοχή έμεινε η ονομασία σ' αυτή τη μικρή έκταση. Ίσως σ' αυτή την περιοχή να υπήρξε κάτι σημαντικό που αφορούσε την αρχαία Διακρία, όπως πιθανόν μαρτυρούν οι τάφοι, ένα μεγάλο νεκροταφείο.
Τ(ου) Τσιγκάρ(η) η Βρύσ(η) (ανθρωπωνυμικό): Περιοχή ανάμεσα στις «Δακριές» και το κανάλι που οδηγεί στη Λούτσα.
Βρούβα (φυτωνυμικό): Περιοχή λίγο μετά τις Δακριές.
Καναπίτσα (Φυτωνυμικό): Περιοχή στο δρόμο που πάει στον Παλιόπυργο. Οι Βουναϊτες την ονομάζουν "Ιτιά".
Δάφνα: Πιο κάτω από την Αγιασάνη.
Καναβού η βρύση: Κοντά στον Παλιόπυργο. Δηλώνει ιδιοκτησία. Παλιά Πηγή.
Του γιατρού τ' αμπέλι (ανθρωπωνυμικό): Αριστερά από τον Αγιο Νικόλαο μετά το δρόμο. Το αμπέλι ανήκε στο γιατρό Ξυνιάρη (Παπαγεωργίου).
Δημήτρης Μυτάκης- Α2 Λύκειο Αρτάκης