Οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες του ψευδοεκσυγχρονισμού και της «προόδου» με τις πολιτικές τους τις περασμένες δεκαετίες κατάφεραν να διαλύσουν την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα, να συρρικνώσουν τις ποικιλίες τοπικών προϊόντων να χαθούν παραδοσιακές καλλιέργειες.
Ποιος δε θυμάται την πολιτική για ξερίζωμα των αμπελώνων, των ελαιώνων και άλλων παραδοσιακών προϊόντων που δεν ενισχύθηκαν ούτε καταχωρήθηκαν ως τοπικά επώνυμα προϊόντα.
Στα μυαλά των δήθεν ειδικών κυριαρχούσε η έννοια της ανταγωνιστικότητας, αλλά μόνο με ποσοτικά κριτήρια που ευνοούσε την αγροτική παραγωγή με τη χρήση χημικών.
Κάτω από αυτό το πρίσμα που έβλεπαν τα πράγματα πίστευαν πως ο μικρός κλήρος και ο πολυτεμαχισμός καθιστούσε την ελληνική γεωργία ως μη βιώσιμη και ανταγωνιστική.
Σήμερα αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί ανοίγει ένας νέος κύκλος όπου κυρίαρχο κριτήριο για την ανταγωνιστικότητα είναι τα ποιοτικά προϊόντα χωρίς χημικά και λιπάσματα γιατί προστατεύουν την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον.
Τα βιολογικά παραγόμενα αγροτικά προϊόντα χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων έχουν υψηλή διατροφική αξία, γεύση πραγματική και γεμάτη και αυτά μπορούν να αποτελούν την βάση για τη μεσογειακή διατροφή που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο μετά τις επιστημονικές διαπιστώσεις των ειδικών της διατροφής.
Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος γιατί γίνεται χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα που δηλητηριάζουν τα νερά, το έδαφος, τα ωφέλιμα έντομα και τα πουλιά.
Τα εδάφη είναι πάντα γόνιμα γιατί λιπαίνονται με φυσικούς τρόπους ανακύκλωσης οργανικών ουσιών και παραμένουν ζωντανά και γόνιμα, επίσης προστατεύονται οι ντόπιες ποικιλίες κάθε περιοχής, αφού είναι οι μόνες που μπορούν να αντέχουν και να αποδίδουν στον κάθε τόπο χωρίς φάρμακα.
Με αυτό το νέο πρότυπο αγροτικής παραγωγής ενισχύεται η ανάπτυξη της υπαίθρου και κυριαρχεί το μοντέλο του πολυκαλλιεργητή σε βάρος της μονοκαλλιέργειας, πράγμα που ταιριάζει περισσότερο με τις ιδιομορφίες της ελληνικής υπαίθρου.
Γι' αυτό θα πρέπει ο δήμος Διρφύων να προχωρήσει σε μέτρα ενίσχυσης προς αυτή την κατεύθυνση.
- Να προσλάβει γεωπόνο με μεταπτυχιακό στις βιολογικές καλλιέργειες με στόχο την ενημέρωση των αγροτών με επιτόπιες επισκέψεις, τη διοργάνωση ημερίδων, την υποβοήθηση της πιστοποίησης των τοπικών προϊόντων κ.λ.π.
- Δημιουργία χώρων έκθεσης των προϊόντων σε κεντρικά σημεία χωρίς καμία επιβάρυνση στους παραγωγούς.
- Επιβράβευση κάθε χρόνο των καλύτερων καταστημάτων και κέντρων εστίασης που χρησιμοποιούν τοπικά βιολογικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές.
Μια περιοχή που επιλέγει τον αγροτουρισμό ως μοντέλο ανάπτυξης, όπως ο δήμος Διρφύων, πρέπει να χαράξει πολιτική για τη στήριξη της ποιοτικής αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, γιατί η γαστρονομία είναι βασικός παράγοντας για τον επισκέπτη.
Υπάρχει στην περιοχή μας μια παράδοση στην παραγωγή, την διατροφή, την γαστρονομία και αυτό θα πρέπει να προβάλλουμε.
Είναι πολιτισμός να ξέρεις να καλλιεργείς σωστά τη γη σου. Ο Όμηρος μέμφονταν τους Κύκλωπες γιατί «ούτε φυτεύουσιν χέρσιον φυτόν ου αροώσιν».
Αν συνεχίσουμε αυτή την πολιτική στον αγροτικό τομέα οι σύγχρονοι Έλληνες θα μοιάζουμε περισσότερο με τους Κύκλωπες.
Γιώργος Φραντζής
|