Το καστανοδάσος αργοπεθαίνει. Αυτό το υπέροχο στολίδι που χαρακτηρίζει την περιοχή και τη ζωή μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα σε λίγα χρόνια τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Η ασθένεια λέγεται έλκος της καστανιάς και είναι εισαγόμενη. Πολλές χώρες του εξωτερικού γνωρίζουν τα ολέθρια αποτελέσματα αυτής της καταστροφής που έχει πάρει τη μορφή επιδημίας ξεραίνοντας ολοκληρωτικά τεράστιες εκτάσεις δασών.
Μία πενταετία κλείνει πλέον το σοβαρό πρόβλημα με την ασθένεια που προσβάλλει τις καστανιές μας. Η ασθένεια είναι μια μορφή μυκητίασης και λέγεται έλκος της καστανιάς. Οταν προσβάλλει το δέντρο το ξεραίνει από την κορυφή και σιγά - σιγά κατεβαίνει προς τα κάτω, έως τη ρίζα. Η ιδιαιτερότητα του δικού μας δάσους είναι ότι τα μεγάλα δένδρα πάνω από 50 ετών τα καταστρέφει όπως αλλού όλα, ενώ κάποια πιο μικρά ξανασκάνε. Αυτό δε γίνεται στα άλλα δάση και έγινε αντικείμενο μελέτης από ξένους επιστήμονες. Πιθανολογείται ότι η ασθένεια είναι εισαγόμενη από την Ιταλία. Στην Ελλάδα έχουν προσβληθεί ακόμα τα καστανοδάση της Χαλκιδικής και του Πάρνωνα.
Η καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς γίνεται από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης οι οποίοι θεωρούνται αυθεντίες στο θέμα. Κατ' αρχάς κόβουν το μολυσμένο δέντρο σύρριζα. Καίγονται και ραντίζονται τα προϊόντα κοπής που μένουν στο δάσος για απολύμανση.
Στο υπόλοιπο του δέντρου γίνεται εμβολιασμός με πολύ ισχυρά εμβόλια. Το Δασαρχείο και το Ίδρυμα Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης προσπαθούν να εντάξουν τη θεραπεία στο 3ο ΚΠΣ που είναι πολυέξοδη και χρονοβόρα.
Το ευχάριστο είναι ότι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που ασχολούνται με το θέμα είναι μεγάλη. Θεραπεία υπάρχει αυτοί που θα την εφαρμόσουν θεωρούνται αυθεντίες, το δασαρχείο και ο Δασικός Συνεταιρισμός Στενής είναι έτοιμοι να προσφέρουν κάθε βοήθεια, το μόνο που μένει είναι η χρηματοδότηση. Όσο πιο γρήγορα κινηθεί η γραμματεία της περιφέρειας για να έλθουν τα χρήματα τόσο λιγότερη θα είναι η ζημιά.