Ο Λάμπρος Τέσκος του Αντωνίου γεννήθηκε στον Πούρνο Ευβοίας. Πρώτη φορά ασχολήθηκε με το συνδικαλισμό το 1978 και σήμερα είναι πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ευβοίας (Ε.Κ.Ε.).
Σε μια συνάντηση που είχαμε μαζί του, δέχτηκε ευχαρίστως να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις μας, που αφορούν και τον εαυτό του αλλά κυρίως για θέματα που άπτονται της ιδιότητάς του σαν συνδικαλιστής και αφορούν το Δήμο Διρφύων.
«Πώς κρίνετε την πορεία του Συνδικαλιστικού Κινήματος»;
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στη λειτουργία του, τα οποία οφείλουμε να ξεπεράσουμε γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των εργαζομένων.
Είναι όμως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ έχει την εμπιστοσύνη του κόσμου σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση με άλλους θεσμικούς φορείς.
«Παρότι ενεργός πολίτης με πλούσια δράση στα κοινά δεν ασχοληθήκατε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα με το Δήμο Διρφύων. Υπήρχε κάποιος λόγος»;
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχα εκλεγεί στο Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού μου και ασχολήθηκα μία τετραετία. Την ίδια χρονική περίοδο όμως ήμουν Πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και η δραστηριότητά μου αυτή δεν άφηνε περιθώρια για άλλες ευθύνες.
Στη συνέχεια εκλέχτηκα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου, οπότε ήταν αδύνατη η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Πολλές φορές έχετε καταφερθεί κατά επιχειρήσεων της περιοχής μας, για εργατικά δικαιώματα, είτε για μόλυνση περιβάλλοντος. Πώς έχει η κατάσταση αναλυτικά»;
Ποτέ δεν έχουμε καταφερθεί εναντίον κάποιας επιχείρησης. Αντίθετα μας ενδιαφέρει η ομαλή, μακρόχρονη και κερδοφόρα λειτουργία τους, γιατί τα συμφέροντα των εργαζομένων, όπως και τα συμφέροντα του τόπου μας, περνάνε μέσα από τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και αντιστρόφως.
Είναι γνωστό εξάλλου ότι ως Εργατικό Κέντρο έχουμε πάρει πολλές φορές πρωτοβουλίες, που ήταν πέρα από τα παραδοσιακά μας καθήκοντα, για να βοηθήσουμε επιχειρήσεις, που αντιμετώπιζαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και κινδύνευαν με λουκέτο.
Είμαστε όμως κατά των επιχειρήσεων εκείνων που εκμεταλλευόμενοι την άγνοια, ή το φόβο των εργαζομένων, καταπατούν δικαιώματά τους στις αμοιβές, στην κοινωνική ασφάλιση, σε άδειες, επιδόματα, υπερωρίες, ασφάλεια και υγιεινής στους χώρους εργασίας κ.λ.π.
Σε σχέση με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο Νομό μας, τον οποίο θα πρέπει να τονίσουμε ότι φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε και τουριστικά. Οι περιοχές όμως από Αφράτι, Πισσώνα, Πούρνο, Θεολόγο, Μίστρο κ.λ.π. είναι τόσο βεβαρημένες, που για να περάσεις «πιάνεις τη μύτη σου».
Βεβαίως δεν είναι μόνο η αφόρητη δυσοσμία, είναι και τα λύματα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ρέουν ανεξέλεγκτα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το πρόβλημα αυτό το γνωστοποιήσαμε σε κάθε αρμόδιο και προγραμματίζουμε μέσα στο χρόνο να το «ανοίξουμε» ακόμα περισσότερο.
Ξέρεις σε αυτές τις περιπτώσεις οι καλοθελητές προβάλλουν απειλητικά το ερώτημα «μα τι θέλετε να κλείσετε τις επιχειρήσεις;».
Ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που μπορούν να συνυπάρξουν άνθρωποι και επιχειρήσεις. Δεν μπορεί π.χ. να λένε κάποιοι επιχειρηματίες ότι έχουν βιολογικούς καθαρισμούς αλλά να μην τους λειτουργούν. Είναι αρκετή μία βόλτα μετά τις 10 το βράδυ από το Βατώντα μέχρι το Μίστρο για να καταλάβεις τι γίνεται.
Στο ζήτημα της μεταφοράς της Αργίλου από την περιοχή της Στενής στο Βασιλικό γνωρίζεις ότι το Εργατικό Κέντρο έχει πάρει θέση, υπάρχουν άλλωστε και τα σχετικά έγγραφα, έχω εκφράσει και τις προσωπικές μου απόψεις. Δεν υπάρχει όμως λόγος να το αναλύσουμε τώρα, ίσως κάποια άλλη φορά.