Αρκετά λόγια κι ευχολόγια ακούμε και διαβάζουμε για την τουριστική ανάπτυξή μας. Τι τουριστικά «πανοράματα» και παροράματα, τι «φιλοξενίες» πόσες εκθέσεις και περίπτερα. Παρ' όλα αυτά ο Διρφυακός τουρισμός είναι στο περιθώριο.
Για την περιοχή μας δεν εκπονήθηκαν ούτε βραχυπρόθεσμες, ούτε μακροπρόθεσμες τουριστικές πολιτικές... Είτε σ' Αθηνοκεντρικό, είτε σε Νομαρχιακό επίπεδο. Μόνο ηχηρά δελτία τύπου από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού και Νομαρχίας Ευβοίας.
Ποια έργα;
Ανύπαρκτα ήταν και είναι τα έργα. Κανένα αξιόλογο έργο τουριστικής υποδομής δεν έγινε κι ούτε γίνεται στα τελευταία χρόνια.
Αρκεί μια ματιά στο οδικό δίκτυο από την πρωτεύουσα του Νομού μας Χαλκίδα, προς κάθε διαμέρισμα και γωνιά του Δήμου Διρφύων, ώστε να πεισθούμε για την πλήρη ανυπαρξία τουριστικής πολιτικής και έργων.
Έτσι ο Δήμος Διρφύων -με επίκεντρο τη Στενή- υφίσταται στο σύνολό του τις θετικές και αρνητικές συνέπειες της τουριστικής επέλασης του Σαββατοκύριακου. Πρόκειται στην κυριολεξία, για μια «τετράτροχη τουριστική ανάπτυξη» εξαρτημένη από την τιμή της βενζίνης. Αυτή είναι που μας επιβάλλεται εκ των πραγμάτων, άνευ όμως σχεδιασμού, καθότι πρόβλημα επιβίωσης. Κι οφείλεται κατ' ουσία στις φυσικές καλλονές και στο υπέροχο Διρφυακό τοπίο με τα πανέμορφα χωριά του.
Η ανάδειξη
Ατυχώς, δεν αξιοποιούνται όσο θάπρεπε τα πλεονεκτήματα της Διρφυαικής γης. Δεν αναδεικνύουμε μια σειρά από «άγνωστα κεφάλαια» μας με πρώτο και καλύτερο την Δίρφυ και την ευρύτερη περιοχή της. Με αυτήν ως αφετηρία χρειάζεται να δημιουργηθούν -προς κάθε κατεύθυνση του Δήμου ενδιαφέροντα «οικολογικά μονοπάτια» και «περιπλανητικές διαδρομές» βατές, που θα οδηγούν μεταξύ των άλλων και στους υπέροχους Μεταβυζαντινούς ναούς. Κι ας καταρρέουν αυτοί λόγω της ανυπαρξίας προγραμμάτων συντήρησης από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού εδώ και δεκαετίες.
Ανάλογες προτάσεις
Είναι όντως πραγματοποιήσιμα όλα αυτά στις εποχές του καταναλωτισμού και του εφήμερου; Θα ρωτούσε κάποιος δύσπιστος.
Εχω στα χέρια μου, μια επιμελημένη έκδοση 33 σελίδων - του φοιτητικού και νεανικού γραφείου HIMALAYA TRAVEL της Αθήνας, που τιτλοφορείται «σχολικές εκδρομές και περιβαλλοντική εκπαίδευση». Σε αυτή προτείνονται 23 περιβαλλοντικές εκδρομές ανά τη χώρα.
Αναφέρω παραδειγματικά τόπους εκδρομών. α) Πήλιο: Το βουνό των Κενταύρων, β) Αμφίκλεια, γ) Ελιά: «Ένα εικόνισμα της Ελλάδας», δ) Οι δρόμοι του κρασιού και του ψωμιού, ε) Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου, παραδοσιακοί οικισμοί - τοξωτά γεφύρια κ.α. εξίσου ενδιαφέρουσες.
Ανάλογες εκδρομές, διαδρομές και προτάσεις ν' απευθυνθούν όχι μόνο σ' ένα νεανικό και ποιοτικό κοινό, αλλά και σ' όσους κάνουν τις θερινές διακοπές τους στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ερέτριας - Αμαρύνθου - Μαλακώντα και Χαλκίδας.
Η πρωτοβουλία
Γι' αυτό θεωρείται απαραίτητη η δημιουργία μιας πρότυπης διαδημοτικής ζώνης τουριστικής ανάπτυξης.
Στην χάραξη της οποίας να συμμετέχουν οι Δήμοι των προαναφερθησών τουριστικών περιοχών. Όλοι ανεξαιρέτως οι τουριστικοί φορείς, με πρώτη την «Ενωση Ξενοδόχων Εύβοιας», τα τουριστικά πρακτορεία και ΚΤΕΛ: τους συλλόγους εστιατόρων κ.λ.π., με την ενεργό συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησής μας.
Να αναλάβει την πρωτοβουλία σύγκλησης όλων αυτών για δημιουργία Διαδημοτικής Τουριστικής Ζώνης, ο Δήμος Διρφύων. Με την τουριστική ανάπτυξη να περνάει μέσα από τον φυσιολατρικό - πολιτιστικό τουρισμό και τον παράλληλο σχεδιασμό διάφορων μορφών Αγροτουρισμού. Τα κέρδη θα πάνε σ' όλους τους εμπλεκόμενους και θα συμβάλλουν στην πληρέστερη τουριστική ανάπτυξη.
Ας είναι λοιπόν ο επόμενος λόγος και οι πράξεις των τοπικών αυτοδιοικήσεων εμπνεομένων από την θαυμάσια πολυμορφία της περιοχής μας. Με γνώμονα την αναγκαιότητα ανάπτυξης - αύξησης της απασχόλησης στον τουριστικό τομέα.
Κώστας Καρέγλης