Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη το 5ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ).
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχε ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της περιοχής μας Νίκος Ζέρβας, εκλεγμένο μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΑΕ.
Τα θέματα που απασχόλησαν το Συνέδριο ήταν η Συνταγματική Αναθεώρηση, το Δημογραφικό πρόβλημα κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας, ο Δημοκρατικός προγραμματισμός, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και τα οικονομικά του θεσμού της Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Νίκος Ζέρβας με παρέμβαση του στις εργασίες του συνεδρίου κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις για την αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης:
1. Συνταγματική κατοχύρωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ως δευτέρου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, με ρητή αναφορά στο υπό τροποποίηση άρθρο 102 του Συντάγματος.
Μετά την εξαετή επιτυχή λειτουργία του θεσμού της Ν.Α., η συνταγματική της κατοχύρωση αποτελεί ιστορική ευκαιρία και ώριμη πολιτική επιλογή που έρχεται σε πλήρη εναρμόνιση με την βούληση των πολιτών και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιφέρειας.
Σήμερα συνταγματικά προστατευόμενος είναι μόνο ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης (Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις) να τύχει ανάλογης συνταγματικής κατοχύρωσης με την αναθεώρηση του Συντάγματος.
2. Καθαρισμός αρμοδιοτήτων και εξουσιών μεταξύ κεντρικής διοίκησης (Υπουργείων), Δήμων-Κοινοτήτων και Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που να βασίζεται στη σαφή διάκριση των ρόλων, ώστε να εκλείψουν οι τριβές και οι σχέσεις ανταγωνισμού να γίνουν σχέσεις συνεργασίας προς όφελος και για την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, που καθημερινά ταλαιπωρούνται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της αναρμοδιότητας.
3. Η εκτέλεση μεγάλων έργων και οι αποφάσεις της κεντρικής Διοίκησης για την περιφέρεια να λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
4. Διοικητική, οικονομική και διαχειριστική αυτοτέλεια των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και εκχώρηση από το Κράτος των αναγκαίων πόρων, με την απόδοση στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις μέρος των τελών, φόρων (εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας, μεταβιβάσεων κ.λ.π.) και γενικότερα των εσόδων, που εισπράττει το Κράτος από κάθε νομό.
Η εξασφάλιση οικονομικών πόρων και η εκχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, που θα επιλύσουν άμεσα τα τοπικά προβλήματα χωρίς την παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης, θα συμβάλουν στη δημιουργία σύγχρονης αυτοδιοίκησης προσαρμοσμένης στις σημερινές ανάγκες των πολιτών.
5. Ενίσχυση του ρόλου των Αναπτυξιακών Εταιρειών, οι οποίες υποστηρίζουν και συντονίζουν τις κοινές προσπάθειες των φορέων της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, για πρόοδο και ανάπτυξη.
Σε μία περίοδο που ο Δημόσιος τομέας δεν μπορεί από μόνος του να καλύψει τις διαμορφούμενες ανάγκες και προτεραιότητες σε τοπικό επίπεδο απαιτείται μεγαλύτερη ενεργοποίηση των αναπτυξιακών εταιρειών.
Η μέχρι σήμερα λειτουργία τους έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Για την ανάληψη μεγαλύτερων πρωτοβουλιών, απαιτείται εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής και στελέχωσή τους με επιστημονικό προσωπικό, ικανό να συμβάλει στην προώθηση και υποστήριξη των αναπτυξιακών έργων.
6. Ενεργή συμμετοχή όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, κατασκευή ανάλογων υποδομών, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην περιφέρεια και κατάλληλη προετοιμασία, ώστε οι επισκέπτες των αγώνων να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.
|