Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Η περιοχή «Τσαγιούς»

Διρφυακά Νέα - Μηνιαία εφημερίδα Διαδιρφυακής επικοινωνίας. Επικοινωνία: Γιάννης Γιαννούκος Τηλ.: 22280 51210 & 22280 51224
Έκδοση: Σεπτέμβριος 2003




- - -

Στην περιοχή «Τσαγιούς» που βρίσκεται στο δρόμο από Στενή προς Καμπιά, διασώζεται αρχαίο Πελασγικό τείχος.
Υπήρχε η γνώμη (ελλείψει συγκεκριμένων στοιχείων), ότι στην περιοχή αυτή, βρισκόταν πόλη και ότι το σωζόμενο τείχος, αποτελούσε τμήμα του Ναού της θεάς Αρτέμιδας.

Προ 40 και πλέον ετών, είχε επισκεφθεί τη Στενή, ένας Βέλγος καθηγητής της Αρχαιολογίας, ο οποίος γνώριζε και μιλούσε την αρχαία Ιωνική διάλεκτο και επισκέφθηκε την περιοχή «Τσαγιούς», μαζί με το δάσκαλο Δημήτρη Γιαννούκο, τον πρόεδρο της Κοινότητας Ταξιάρχη Μπεληγιάννη και το θεολόγο καθηγητή στο Γυμνασιακό παράρτημα Στενής Κωνσταντίνο Θεοδώρου και άλλους Στενιώτες.

Παρά τις έρευνες που διεξήγαγαν, δε βρέθηκε κάποια πετρόπλακα που αναζητούσε ο Βέλγος καθηγητής με τα στοιχεία ΑΠΟΛΟ. Πιθανόν η πλάκα αυτή έχει λεηλατηθεί, όπως και πολλές άλλες για χτίσιμο σπιτιών κλπ. Ο Βέλγος καθηγητής, αφού περιεργάστηκε τα σωζόμενα αρχαιολογικά μνημεία, είπε ότι στην τοποθεσία αυτή, υπήρχε κατά την αρχαιότητα η πόλη Οιχαλία και ότι το τείχος αυτό αποτελεί τμήμα του ναού του θεού Απόλλωνα.

Πάντως σίγουρα υπήρχε Ναός εκεί γιατί και η ονομασία «Τσαγιούς» πρέπει να προέρχεται από τη φράση «στους Αγίους», που σημαίνει πως πράγματι ο χώρος θεωρείται Ιερός, χωρίς να γνωρίζουν οι πρόγονοί μας ποιος Αγιος ήταν (ελλείψει χριστιανικού Ναού).

Το μέρος αυτό παλαιότερα ήταν πανέμορφο και ήταν προορισμός για περιπάτους και σχολικές εκδρομές. Η δε πεντακάθαρη και κρυστάλλινη βρύση που έβγαινε απ' τα ριζά του τοίχους, δρόσιζε και ανακούφιζε περαστικούς και περιηγητές.

Όμως, ο πανδαμάτωρ χρόνος και η βάρβαρη επέλαση της ασφάλτου και του τσιμέντου, που δεν καταδέχτηκαν να περάσουν 1-2 μέτρα πιο πλάι, αφήνοντας χώρο στον μελλοντικό σκαπανέα - ερευνητή, έφτασαν την κατάσταση στο απροχώρητο. Το τείχος έχει μείνει μισό και η βρύση με το λίγο νερό που τρέχει, σε αποτρέπει να δροσιστείς, για τον κίνδυνο μικροβίων, ο δε περιβάλλον χώρος, έχει «τα μαύρα του τα χάλια».

Θα πρέπει λοιπόν να προστατευτεί το εναπομείναν τείχος, η βρύση να ξαναρχίσει την παλιά της ευεργετική προσφορά προς τους περαστικούς και να διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος (όχι «προς θεού» με τσιμέντα) με πέτρες.

Και τέλος, ας απευθυνθούν οι αρμόδιοι σε αρχαιολογικά ιδρύματα και γνωστούς αρχαιολόγους ώστε να υπάρξει μια αναφορά στην ιστορία, όχι μόνο του τείχους, αλλά και της περιοχής, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιθανό σενάριο της ύπαρξης του τείχους.


© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.