Με τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου και τυπικά στο τέλος του έτους, ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος λειτουργίας των νεοσύστατων Καποδιστριακών Δήμων. Ήταν μια δύσκολη τετραετία για όλους τους Δήμους της χώρας, γιατί είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Οργανωτικά, εξειδίκευσης προσωπικού, επάρκειας χώρων, εξοπλισμού κλπ. και κυρίως την προσαρμογή των κατοίκων, από την κοινοτική, στη νέα δημοτική πραγματικότητα.
Με αυτά τα δεδομένα θα επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα συνοπτικό απολογισμό και να διατυπώσουμε τις απόψεις μας για τη λειτουργία του Δήμου Διρφύων, σχετικά με τα έργα που εκτελέστηκαν, την προστασία του περιβάλλοντος, τα πολιτιστικά θέματα και την οργάνωση - διοίκηση του Δήμου.
Α΄ ΕΡΓΑ: Τα έργα που έγιναν την τρέχουσα τετραετία στην περιοχή μας, ήταν κατά πολύ λιγότερα από τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Ο Δήμος Διρφύων μπορεί να μην είναι μεγαλύτερος σε πληθυσμό από τους γειτονικούς και άλλους Δήμους της Εύβοιας, έχει όμως τις μεγαλύτερες ανάγκες λόγω της διασποράς των οικισμών, την έλλειψη ανεκτού οδικού δικτύου σύνδεσης και γενικά την ουσιαστική ανυπαρξία τεχνικής υποδομής στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η έλλειψη έργων μέσα στα χωριά, τα γνωστά σαν κοινοτικά έργα, σε τέτοιο βαθμό που οι κάτοικοι δεν αισθάνθηκαν ότι αντικαταστάθηκαν οι κοινότητες από το Δήμο, αλλά ότι καταργήθηκαν.
Όπως είναι γνωστό, με τη δημιουργία των Καποδιστριακών Δήμων, η κυβέρνηση τους χορήγησε αρκετές πιστώσεις, τους φόρτωσε όμως και με δυσανάλογες υποχρεώσεις, τα πρώην Νομαρχιακά έργα, με συνέπεια να τρέχουν πίσω από τα μεγάλα έργα και να αφήσουν τα χωριά εγκαταλελειμμένα. Επίσης, με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων, δεν τους επάνδρωσε και με το απαιτούμενο εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, με αποτέλεσμα τα έργα να εκτελούνται ουσιαστικά χωρίς επίβλεψη.
Αυτό είχε σαν επακόλουθο, η καλή κατασκευή του έργου, να εξαρτάται από την καλή διάθεση του εργολάβου, με όλους τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή την ανευθυνότητα. Δηλαδή ενέργειες και εργασίες σε βάρος της ποιότητας των έργων με στόχο τη μείωση του εργολαβικού κόστους.
Αισθητή επίσης ήταν και η έλλειψη σχεδιασμού και ιεράρχησης των έργων, ώστε να καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι ανάγκες της περιοχής, να ενταχθούν σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προγράμματα και να αποτελέσουν ερείσματα για τη μελλοντική χρηματοδότησή τους. Αναφέρουμε μερικά παραδείγματα για τη Στενή και ανάλογα υπάρχουν και για τα άλλα χωριά.
α) Στη Στενή υπάρχει στενότητα οικοπέδων, ενώ η ζήτηση είναι αξιόλογη. Υπάρχουν κοινοτικοί χώροι που θα μπορούσε να κινηθεί η διαδικασία οικοπεδοποίησής τους χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον, για να ικανοποιηθεί η ζήτηση και να τονωθεί η περιοχή.
β) Δύο όμορες και αμφιθεατρικές περιοχές, ο Κούκος και το Αλωνάκι, που τα παλιά χρόνια έσφυζαν από ζωή, σήμερα εμφανίζουν μια απογοητευτική εικόνα εγκατάλειψης. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δρόμοι πρόσβασης, για τη δυνατότητα μεταφοράς υλικών, για να ενθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες να επισκευάσουν τα σπίτια τους και να ξαναζωντανέψουν κάπως αυτές οι συνοικίες.
γ) Είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σπίτια κατά μήκος του ποταμιού από τη δυσοσμία. Θα μπορούσε με μια αρχιτεκτονική μελέτη, να μετατραπεί η περιοχή από εστία μόλυνσης, σε χώρους περιπάτου, παιδικής χαράς, parking, κ.λ.π.
- Γενικά, αυτή την περίοδο μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε σαν μια φτωχή τετραετία σε έργα. Επειδή όμως ενδεχομένως να υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, αλλά και εύλογα ερωτήματα, σε ποια στοιχεία στηρίζω αυτή την άποψη, λέμε πολύ απλά τα εξής:
Τα έργα που έγιναν αυτή την τετραετία στην περιοχή μας, ήταν κατά πολύ λιγότερα από τα έργα που έγιναν την προηγούμενη τετραετία με το καθεστώς των 14 κοινοτήτων, παρ' όλο που οι συνθήκες χρηματοδότησης ήταν ευνοϊκότερες, λόγω των γνωστών πακέτων των κοινοτικών πλαισίων στήριξης.
Ας ελπίσουμε ότι η τρέχουσα τετραετία θα είναι καλύτερη και μια καλή ένδειξη είναι η επανένταξη των εργασιών στους αθλητικούς ξενώνες μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση αρκετών χρόνων.
Β΄ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Όπως είναι γνωστό, η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο από τις πρωταρχικές, αλλά αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γι' αυτό λοιπόν βλέπουμε συχνά τους Δήμους που σέβονται τους δημότες, να εναντιώνονται και να προκαλούν κινητοποιήσεις των κατοίκων σε κάθε προσπάθεια που προέρχεται είτε από το κράτος είτε από οργανωμένα συμφέροντα, να υποβαθμίσουν την περιοχή τους, ενώ αντίθετα οι ασυνεπείς δήμοι ολιγωρούν ή κάνουν στραβά μάτια και υποκύπτουν στις πιέσεις. Ο δήμος Διρφύων φαίνεται όμως να αγνοεί ή να έχει διαγράψει από το καταστατικό του αυτή τη θεμελιώδη υποχρέωση και όχι μόνο ολιγώρησε και αδιαφόρησε για το περιβάλλον αλλά προκάλεσε και ο ίδιος περιβαλλοντικά προβλήματα.
Γενικά, ο δήμος Διρφύων, έδειξε παντελή αδράνεια και αδιαφορία για το περιβάλλον, που για την περιοχή της Στενής ξεπέρασε κάθε ανεκτό όριο και δεν ξέρουμε από που να πρωταρχίσουμε και που να τελειώσουμε. Από τις χωματοληψίες, που μετέτρεψαν μια καταπράσινη περιοχή σε σεληνιακό τοπίο, την απρογραμμάτιστη και ακατανόητη συσσώρευση των σκουπιδιών όλη της περιοχής σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια της Κάτω Στενής, την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων προστασίας και την εγκατάλειψη των δασών στο έλεος των πυρκαγιών, την αχρήστευση και εμπορευματοποίηση των φυσικών πηγών του δάσους, το αίσχος με τις «τουριστικές» τουαλέτες της Στενής, τη νυχτερινή «μπόχα» του ποταμιού στο πλέον πολυσύχναστο σημείο και πολλά άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Φώναζε και διαμαρτυρόταν ο κόσμος, έγραφαν συχνά άρθρα τα «Διρφυακά Νέα», ακόμα και άτυπο δημοψήφισμα έγινε, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» γιατί ο Δήμος εκώφευε συστηματικά. Μάλιστα δημιουργεί απορίες και το γεγονός, ότι ενώ ο Δήμος αλλού σπαταλούσε άσκοπα χρήματα, δεν διέθεσε ούτε ένα μεροκάματο για καθαρισμό για το ποτάμι τις τουαλέτες τις πηγές κλπ. έστω για τα μάτια του κόσμου, λες και τόκανε επίτηδες.
Σ' αυτή όμως τη σιωπή και τη μουγκαμάρα για το περιβάλλον, ο δήμος δεν ήταν μόνος. Ήταν και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι που καθόλου ή ελάχιστα ασχολήθηκαν με το περιβάλλον, ενώ θα μπορούσαν λόγω του θεσμικού τους ρόλου, να ήταν θετική η προσφορά τους. Έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση σε άσχετες με το περιβάλλον δραστηριότητες και εκδηλώσεις, επιδείξεις με φιέστες, ορχήστρες και φωνητικούς λαρυγγισμούς. Αλά ενώ ο δήμος σιωπούσε στις διαμαρτυρίες του κόσμου, βρήκε απρόσμενο σύμμαχο μερικά άτομα που από κομματικό πάθος, αυτόκλητα ανέλαβαν την υπεράσπισή του. Προσπαθούσαν με φαιδρά επιχειρήματα να κάνουν το μαύρο άσπρο, τη νύχτα μέρα και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν και φραστικές επιθέσεις σε όσους τολμούσαν να διαμαρτυρηθούν και επιθέσεις λάσπης στα «Διρφυακά Νέα» για τα άρθρα που δημοσίευε υπέρ του περιβάλλοντος. Νοσηρά φαινόμενα, που δημιουργούνται από τον τυφλό κομματικό φανατισμό.
Γ΄ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ: Όπως είναι γνωστό, σε όλους τους δήμους της χώρας είχαν διατεθεί αρκετές πιστώσεις για πολιτιστικά θέματα και γενικά για την πολιτιστική ανύψωση των περιοχών τους. Ο Δήμος Διρφύων, τη μόνη πολιτιστική δραστηριότητα που οργάνωσε ήταν μια ετήσια καλοκαιρινή εκδήλωση στη Στενή, με τη συμμετοχή δημοφιλών λαϊκών τραγουδιστών. Επίσης επιχορήγησε και μερικούς συλλόγους, χωρίς όμως έλεγχο σκοπιμότητας, με συνέπεια λίγοι σύλλογοι να αξιοποιήσουν τις πιστώσεις, ενώ οι άλλοι τις ξόδεψαν σε άσκοπες και περιττές φιέστες.
Καμιά άλλη ενέργεια και πρωτοβουλία δεν έγινε για άλλα πολιτιστικά θέματα, λαογραφικά, ιστορικά, μουσικής παράδοσης, αθλητικά, αρχαιολογικά, και βυζαντινά μνημεία, έθιμα και παραδόσεις και πολλά άλλα που θα συνέβαλλαν στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής. Η ολιγωρία αυτή, οφείλεται προφανώς σε έλλειψη πολιτιστικής ευαισθησίας και πολλά θα μπορούσαν να γίνουν, αν είχε ανατεθεί πρωτοβουλία σε κατάλληλα άτομα, συλλόγους και φορείς. Όχι όμως αδιάφορη, αλλά αρνητική ήταν η συμπεριφορά του δήμου προς τον τύπο, παρά τις οδηγίες των αρμόδιων υπουργείων πολιτισμού και Δημόσιας Διοίκησης να ενισχύεται κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία, σχετικά με την έντυπη πληροφόρηση. Στην περιοχή μας εκτός απ' τα «Διρφυακά Νέα», που έχουν καθιερωθεί πλέον σαν τακτική μηνιαία έκδοση, υπήρχαν και άλλες τυπογραφικές φωνές, όπως το «Σήμαντρο» του Θεολόγου, τα «Νέα της Χιλιαδούς», η «Σύγχρονη σκέψη» των Καθενών που λειτουργούν ή λειτούργησαν με τις φιλότιμες προσπάθειες και την οικονομική επιβάρυνση των εκδοτών τους. Ο Δήμος, όχι μόνο δεν στήριξε τις εφημερίδες αλλά συμπεριφέρθηκε με μικρότητα και μάλιστα εφάρμοζε την τακτική του «Δάσκαλε που δίδασκες». Στην καλοκαιρινή συγκέντρωση για τον απολογισμό στην πλατεία της Στενής, ο Δήμαρχος είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Μερικοί με κατηγορούν ότι πάω κόντρα με το δήμαρχο της Χαλκίδας. Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν θα πάω κόντρα με το δήμαρχο Χαλκίδας, εκείνο που με ενδιαφέρει είναι το συμφέρον της περιοχής». Στις διάφορες όμως εκδηλώσεις προσκαλούσε και τραπέζωνε τις εφημερίδες της Χαλκίδας και μέσα από αυτές έστελνε ευχές στους δημότες και αγνοούσε προκλητικά τις τοπικές. Ο λόγος βέβαια είναι προφανής και οφείλεται στο ότι οι εφημερίδες ασκούσαν κριτική και στηλίτευαν τα κακώς κείμενα, ενώ θα είχαν ευνοϊκότερη μεταχείριση, αν αντί κριτικής είχαν μετατραπεί σε λιβανιστήρια του δήμου. Είναι δυστυχώς ελάττωμα της φυλής μας να μην μπορούμε να διαχωρίσουμε το ατομικό και προσωπικό από το δημόσιο και κοινό και να θεωρούμε τσιφλίκι μας μια δημόσια θέση που μας ανέθεσαν ή μας εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μας να τη διαχειριστούμε. Γι' αυτό χρηστή διοίκηση δεν εξασφαλίζεται με καμιά κομματική ή άλλου είδους στήριξη, αν αυτός που την ασκεί, δεν έχει και ορισμένα έμφυτα χαρίσματα, μεταξύ των οποίων είναι η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία.
Δ΄ ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Δεν υπήρξαν οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου ούτε έγινε έλεγχος αξιοπιστίας των καταστάσεων και στοιχείων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται λανθασμένες εγγραφές, αδικαιολόγητες χρεώσεις και υπερχρεώσεις στους λογαριασμούς και διάφορες άλλες ασάφειες που ταλαιπώρησαν τους κατοίκους. Ακόμα και σήμερα, παρά την μηχανοργάνωση και την προσπάθεια μερικών δημοτικών υπαλλήλων, παρατηρούνται ακόμα λάθη που θα πρέπει να διορθωθούν.
Για τη γενικότερη οργανωτική δομή, ο Δήμος κατά την εκτίμησή μας, δεν ακολούθησε τον ενδεδειγμένο τρόπο. Όπως είναι γνωστό η περιοχή μας φαίνεται γεωγραφικά ασύνδετη και οφείλεται κυρίως στη ανυπαρξία οδικού δικτύου σύνδεσης των χωριών μεταξύ τους. Αντί ο δήμος να επικεντρώσει την προσπάθειά του για τη σύνδεση των χωριών με την κατασκευή των δρόμων, έκανε τη διασπορά των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κατοίκων αλλά και την αδυναμία αξιοποίησης και αργομισθίας των υπαλλήλων. Συνεπώς, αλλού πρέπει να απευθυνθεί κάποιος για διοικητικά θέματα, αλλού για οικονομικές συναλλαγές, αλλού για πληροφορίες και αλλού για διάφορα άλλα θέματα.
Πιθανόν η απόφαση για τη διασπορά των υπηρεσιών να οφείλεται σε μια εσφαλμένη αντίληψη, ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται τα χωριά. Τα χωριά και γενικά όλη η περιοχή, έχουν τόσα πολλά προβλήματα που δε σώζονται με 1 ή 2 αργόμισθους υπαλλήλους. Χρειάζονται έργα υποδομής, ενίσχυση και αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, αύξηση της απασχόλησης και γενικά αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης. Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του δήμου, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής.
Για τη διαμόρφωση πιο σωστής και εμπεριστατωμένης γνώμης για τα προβλήματα του δήμου, ο δήμαρχος έχει χρέος να λαμβάνει υπ' όψη τις εισηγήσεις των δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, των δημοτικών υπαλλήλων, των διάφορων φορέων και συλλόγων της περιοχής, ακόμα και τις απόψεις και τα παράπονα των δημοτών. Ο τρόπος όμως ενημέρωσης ήταν αντιδεοντολογικός και στις συναντήσεις υπήρχαν και «παρακοιμώμενοι», άτομα άσχετα με το δήμο και συνέπεια να περιορίζουν την ελεύθερη έκφραση των εισηγητών. Επίσης, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται μερικοί, υπήρχαν και διακρίσεις στην εξυπηρέτηση των κατοίκων, ανάλογα με τα δημοτικά τους φρονήματα. Αλλά για να μην αδικούμε το δήμαρχο, πιθανόν ο τρόπος αυτός διοίκησης η συμπεριφορά του προς τον τύπο και μερικά άλλα παρατράγουδα, να μην οφείλονται σε δική του πρόθεση και πρωτοβουλία, αλλά στην αδυναμία του να απομακρύνει ή έστω να φρενάρει μερικά υπερφίαλα και εμπαθή άτομα, που περιφρονώντας την ετυμηγορία των δημοτών, αυτοχρίστηκαν υπερδήμαρχοι, ήταν «στα μέσα και στα έξω» και αλώνιζαν στις υπηρεσίες του δήμου και έδειχναν αυτή την απαράδεκτη και κάθε άλλο παρά σοβαρή εικόνα διοίκησης.
Ε΄ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Μετά από όσα αναφέραμε αλλά και γενικά από όλες τις άλλες δραστηριότητες και λειτουργίες, προκύπτει συμπερασματικά, ότι ο δήμος Διρφύων δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των κατοίκων, παρόλο που διέθετε και αρκετά αξιόλογα στελέχη, μερικοί μάλιστα είχαν διατελέσει πρώην και κατά γενική ομολογία επιτυχημένοι κοινοτάρχες.
Από τα μηνύματα όμως όλης της επικράτειας, διαπιστώνεται ότι η πλειοψηφία των Καποδιστριακών Δήμων δεν ανταποκρίθηκε στην αποστολή τους και θα πρέπει να αναλύσουμε τα αίτια αυτής της αποτυχίας και το σοβαρότερο οφείλεται στην έντονη κομματικοποίησή της. Είναι γνωστό εξ άλλου πόσο η κομματικοποίηση, αυτή η γάγγραινα της Δημοκρατίας έχει εξαχρειώσει τις δημόσιες υπηρεσίες, που παρατηρούνται φαινόμενα και συμπεριφορές, όπως η αναξιοκρατία, η ρεμούλα, η αδράνεια, η αδιαφορία ακόμα και η θρασύτητα. Για παρόμοιο λόγο η κομματικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιφέρει μόνον αρνητικά αποτελέσματα, γιατί δημιουργεί εξαρτήσεις και υποτέλεια και αποπροσανατολίζει το ρόλο και την αποστολή της από τα πραγματικά προβλήματά της. Αναγκάζει τους υποψήφιους δημάρχους, προτού απευθυνθούν προς τους κατοίκους να συνωστίζονται στους προθάλαμους των κομμάτων για να πάρουν το «χρίσμα» γιατί μ' αυτό εξασφαλίζουν την πλήρη κομματική υποστήριξη και τις ψήφους του τμήματος της κομματικοποιημένης κοινωνίας που με «κλειστά μάτια» ψηφίζουν αυτούς που θα τους υποδείξει το κόμμα. Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο και περιορίζει τις πιθανότητες εκλογής για έναν ανεξάρτητο συνδυασμό να περάσει τις κομματικές συμπληγάδες, που χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσον, ακόμα και τη συκοφαντία, για να τον εξουδετερώσουν. Επίσης αλλοιώνει και τη σύνθεση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων όσον αφορά το σκοπό για τον οποίο επιδιώκουν την εκλογή τους. Μερικοί για την κομματική τους ανέλιξη, άλλοι για προσωπική αυτοπροβολή, άλλοι επιδιώκοντας οικονομικά οφέλη, άλλοι που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για να εξασφαλίσουν το αμετάθετο, τις προαγωγές και τη λούφα, άλλοι επιστρατεύονται από τα κόμματα για να συμπληρώσουν τις λίστες και μόνο λίγοι είναι αυτοί που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν και να εργαστούν για την περιοχή τους. Παρά τη φθορά όμως και τον αρνητικό ρόλο της κομματικοποίησης στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα μπορούσε η κοινωνία να συμβάλλει στην εξυγίανση του θεσμού αν οι δημότες απαλλαγούν από τα σύνδρομα τοπικισμού, φιλίας, συγγένειας, να απομονώσουν τους κομματικά εγκάθετους και να ψηφίζουν τους ικανότερους που έχουν τη διάθεση να εργαστούν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής τους. Αλλά και τα κόμματα, για το δικό τους συμφέρον, αφού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ενδιαφέρονται, θα πρέπει να επιλέγουν ανθρώπους ικανούς και αποδεκτούς από την κοινωνία. Έχουμε παραδείγματα από το παρελθόν «χρισμένοι» δήμαρχοι που εργάστηκαν και σεβάστηκαν τους δημότες, εκτιμήθηκε η προσφορά τους και επανεκλέχτηκαν για αρκετές τετραετίες. Αντίθετα η κακή επιλογή ανθρώπων, εκτός από την απώλεια των Δήμων και των Νομαρχιών, έχει και πολιτικό κόστος για τα κόμματα.
Ξεφύγαμε όμως από το θέμα μας και θα πρέπει να επανέλθουμε στα του δήμου μας. Όπως είναι γνωστό με τις εκλογές του Οκτωβρίου εκλέχθηκε πάλι ο προηγούμενος συνδυασμός «Παραδίρφυα Συνεργασία». Είναι όμως «κοινό μυστικό» ότι η επανεκλογή του δεν οφείλεται στην αναγνώριση του έργου του, αλλά σε μια ανοχή των κατοίκων που καταλυτικό ρόλο έπαιξαν τα προεκλογικά λάθη και οι παραλείψεις των δύο άλλων αντιπάλων συνδυασμών. Ανεξάρτητα όμως για το λόγο που εκλέχτηκαν το γεγονός είναι ότι θα διοικήσουν το δήμο για την επόμενη τετραετία και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα φανεί αν η λειτουργία τους θα είναι θετική ή αρνητική. Η θετική πλευρά είναι να εκτιμήσουν την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν οι δημότες να αφήσουν τα παλιά «καμώματα» και τις ανευθυνότητες, να εργαστούν με υπευθυνότητα και να προσφέρουν ότι μπορούν περισσότερο στην περιοχή... Η αρνητική πλευρά είναι να τους καταλάβει έπαρση αλαζονείας ή να το πούμε πιο λαϊκά «να καβαλήσουν το καλάμι», οπότε θα έχουμε μια χαμένη τετραετία για την περιοχή μας.
Ελπίζουμε όμως, ότι θα ακολουθήσουν τη θετική πλευρά γιατί υπάρχουν και αρκετά ικανά και υπεύθυνα στελέχη αρκεί να καταφέρουν να απομονώσουν αυτούς που θα θελήσουν να μετατρέψουν το δήμο σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και να εκτονώσουν τα πάθη τους.
Αυτό θα είναι ωφέλιμο για την περιοχή αλλά και για τους ίδιους, τόσο για ενδεχόμενη επανεκλογή τους, όσο και για την υστεροφημία τους.
Κώστας Γιαννούκος