Το 2001, η κοινή γνώμη της Δίρφυς, είχε ανησυχήσει από τον επερχόμενο κίνδυνο να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, τα περιβόητα "Αιολικά Πάρκα".
Η εφημερίδα μας, είχε δώσει βροντερό παρόν στην προσπάθεια αποσόβησης από τον κίνδυνο. Όμως, μετά το προσωρινό "αίσιον τέλος" αυτής της ιστορίας, είχαμε επισημάνει, πως, ναι μεν κερδίσθηκε μια μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται. Και τώρα ο εισβολέας επανέρχεται με νέα όπλα και ενισχύσεις, να συνεχίσει τον πόλεμο.
Ποια είναι αυτά τα όπλα; Ας τα δούμε.
Μέχρι τώρα, για τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου, απαιτούνταν άδειες από 36 διαφορετικές υπηρεσίες και συντονισμό μεταξύ 7 διαφορετικών υπουργείων (Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Οικονομίας, Γεωργίας, Πολιτισμού, Μεταφορών, Εθνικής Αμυνας).
Όμως πλέον, με κοινή απόφαση συναρμοδίων υπουργών, απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι 39 άδειες που απαιτούνταν για την εγκατάσταση και λειτουργία ενός αιολικού πάρκου περιορίζονταν σε 9.
Επίσης η απόφαση, θέτει συγκεκριμένους χρόνους για την απάντηση των δημοσίων φορέων στον επενδυτή.
- Ήδη η Εύβοια είναι η πλέον ευάλωτη περιοχή σε εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων. Έρχεται πρώτη στις επενδύσεις Αιολικής Ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα και δεύτερη στις επενδύσεις της ΔΕΗ.
- Στην Εύβοια παράγονται τα 2/3 σε MW ισχύος της συνολικής παραγωγικής ενέργειας.
- Η πρωτιά της Εύβοιας προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, με 325 (στις συνολικά 452) ανεμογεννήτριες και 196,65 (στα συνολικά 257,5) MW ισχύος.
- Στις επενδύσεις της ΔΕΗ η Εύβοια είναι δεύτερη, με 17 ανεμογεννήτριες (έναντι της Κρήτης και 155 συνολικά) και 5,1 MW ισχύος (έναντι 16,8 της Κρήτης και 36,6 συνολικά).
...Πολλοί θα πουν, ότι αυτά που γράφονται υποδηλώνουν μια τάση αναχρονισμού, οπισθοδρόμησης, συντήρησης κλπ.
Επίσης θα υπεραμυνθούν της άποψης, ότι η αιολική ενέργεια, είναι πολύ σημαντική, γιατί προσφέρει ενέργεια χωρίς να ρυπαίνει το περιβάλλον, χωρίς να ξοδεύονται αποθέματα σε καύσιμα που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία θερμοηλεκτρικών εργοστασίων κλπ.
Ε λοιπόν, αυτοί που τα πιστεύουν αυτά, είναι τουλάχιστον ανόητοι. Και βέβαια γνωρίζουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της αιολικής ενέργειας. Και βέβαια γνωρίζουμε τις ελάχιστες (σχεδόν μηδενικές) επιπτώσεις στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Ξέρουμε επί πλέον να αιτιολογούμε τα καλά και όχι να τα λέμε επειδή έτσι πρέπει να λέμε "Δίκην παπαγαλακίων".
Όμως, αφού είναι τόσο καλά, γιατί συνήθως τα εγκαθιστούν εκεί που συναντούν μικρή αντίσταση από τις τοπικές κοινωνίες ή από άγνοια ή από άλλους λόγους (γιατί όχι και πονηρούς).
Εν τοιαύτη περιπτώσει, γιατί δεν εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες στο Σύνταγμα, στο Λευκό Πύργο, στους Δελφούς, στην Επίδαυρο κλπ.
Για τον ίδιο λόγο κι εμείς αντιτιθέμεθα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δήμο Διρφύων, επειδή είναι μια περιοχή που ζει απ' τον τουρισμό, απ' την κτηνοτροφία, τη γεωργία, την υλοτομία κλπ., δραστηριότητες που θα "ενοχληθούν" απ' τα αιολικά πάρκα.
- Χάθηκαν λοιπόν οι περιοχές που είναι άγονες, άνυδρες, πετρώδεις και που βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές;
- Και γιατί πρέπει να γίνουν στη Δίρφη, που διαθέτει την πλουσιότερη χλωρίδα απ' όλα τα δάση της Ελλάδας και παράγει το 35% απ' ότι σ' όλη την Ελλάδα σε βότανα μυρωδικά φαρμακευτικά και όλα αυτοφυή;
- Ας έχουμε λοιπόν το νου μας και ας είμαστε έτοιμοι για την μεγάλη μάχη που μας περιμένει. Εκτός κι αν έχουμε αποφασίσει να παραδοθούμε αμαχητί.
|