Όταν εξωκοινωβουλευτικός Υπουργός έριξε το πυροτέχνημα περί της μη αναγραφής του Θρησκεύματος εις τας ταυτότητας, έσπευσαν εκ κυβερνητικής πλευράς, να δηλώσουν, ότι επρόκειτο περί "προσωπικών απόψεων" του Υπουργού.
Εν τούτοις, ολίγον αργότερον, η κυβέρνησης προχώρησε, όχι μόνον εις την εφαρμογήν των "προσωπικών απόψεων" αλλά και πέραν αυτών και εις την μη αντιγραφήν και της Εθνικότητας. Ως προς την Εθνικότητα όμως, υπήρξεν αντίδρασης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αλά και διευκρίνισε ότι η αντιγραφή ή μη αναγραφή του Θρησκεύματος, δεν είναι θέμα αυτής.
Ήδη, προ ολίγου χρόνου, ηκούσθη και νέον "πυροτέχνημα", την φοράν αυτήν, από ελληνίδα εκπρόσωπον εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν.
Η εκπρόσωπος αύτη, ούτε ολίγον ούτε πολύ, εζήτησεν την καθιέρωσιν της Αγγλικής γλώσσης, ως δευτέρας επισήμου γλώσσης της Ελλάδος. Παρά την ανθελληνικήν ταύτην θέσιν, παρέμεινεν αύτη εις την υπηρεσίαν της. Μετ' ολίγον δε διετύπωσε και την έτι προχωρημένην άποψιν περί διδασκαλίας εις την τελευταίαν τάξιν του Λυκείου, μαθημάτων τινών εις την Αγγλικήν.
Βεβαίως, περί "προσωπικών απόψεων" πρόκειται και ως εκ τούτου ουδεμία σκέψης περί απομακρύνσεώς της εκ της υπηρεσίας της, αφού η κυβέρνησης δεν δεσμεύεται δια τοιούτους απόψεις...
Να όμως τώρα, που βόμβα πολλών μεγατόνων εξερράγη. Εγνώσθη ότι θα ιδρυθεί εις την Θεσσαλονίκην Πανεπιστήμιον, εις το οποίον αντί της Ελληνικής, θα χρησιμοποιούν την Αγγλικήν. Θα φοιτούν δε εις αυτό, φοιτηταί, κυρίως εκ βορείως ημών χωρών (Αλβανίας, Σκοπίων, Βουλγαρίας κλπ.).
Φυσικά το Πανεπιστήμιον θα λειτουργεί με χρήματα εκ της φορολογίας του Ελληνικού λαού.
Με άλλας λέξεις, ο Έλλην φορολογούμενος θα πληρώσει χρήματα, προκειμένου να μορφωθούν οι νέοι εκ ξένων χωρών, εις την Αγγλικήν και ουχί εις την Ελληνικήν γλώσσαν. Αντί να φροντίσωμε για τους Έλληνας της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας, δια τους Έλληνας της Βουλγαρίας και τους Έλληνας των Σκοπίων, οι οποίοι έχουν υποχρεωθεί ακόμη και εις την αλλαγή των ονομάτων τους, εμείς θα φροντίσωμεν και αυτοί και οι αλλοδαποί να μάθουν καλώς την Αγγλικήν γλώσσαν. Αυτή η "Υπερήφανος πολιτική" είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, αν και έπρεπε ο χαρακτηρισμός αυτός να είναι βαρύτερος.
Δεν εσκέφθησαν οι έχοντες την ιδέαν της ιδρύσεως του Πανεπιστημίου αυτού, τας επιστώσεις; Ή μήπως τας εσκέφθησαν;
Δεν εσκέφθησαν δηλαδή, ότι μεταξύ των Σκοπιανών φοιτητών, θα είναι και κατευθυνόμενοι προπαγανδισταί; Ότι το αυτό θα συμβεί και με τους Σκοπιανούς καθηγητάς που κατ' ανάγκην θα έλθουν βραδύτερον; Δεν εσκέφθησαν ότι υφισταμένου του λεγομένου "Πανεπιστημιακού ασύλου", ως τούτο παρά πάσαν λογικήν εφαρμόζεται, είναι δυνατόν να συμβούν θλιβερά γεγονότα μη δυνάμενα να εμποδιστούν; Ας ενθυμηθώμεν την περίπτωσιν εις το Πολυτεχνείον Αθηνών, όπου "προοδευτικοί" νέοι έκαυσαν επιδεικτικώς Ελληνικήν σημαίαν, υπό τα όμματα πάντων και ουδείς εκινήθη εναντίον των, διότι ήσαν... "εντός Πανεπιστημιακού ασύλου". Κανείς αρμόδιος δεν αντελήφθη το ανοσιούργημα το οποίον ετοιμάζεται; Οι Πανεπιστημιακοί καθηγηταί της Θεσσαλονίκης, καταδικάζουν την ενέργειαν. Δεν αρκεί όμως αυτό. Ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδος πρέπει να λάβει θέσιν και να ζητήσει την ματαίωσιν του ανοσιουργήματος. Αλέκος Α. Φραγγιάς
Δημοφιλέστερα της έκδοσης
Εμφάνιση όλων των εκδόσεων
|