Με μεγάλη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, εορτάστηκε η γιορτή της "Κοιμήσεως της Θεοτόκου", στην Πάνω Στενή.
Στις 14 Αυγούστου, τελέστηκε ο εσπερινός, προεξάρχοντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου περιφερείας Χαλκίδος, Αρχιμανδρίτου π. Τσούβαλη Νεκταρίου, πλαισιωμένου από τους ιερείς: Παπαγεωργίου Κωνσταντίνο, εφημέριον Στενής, Θάνον Παναγιώτην, εφημέριον Κάτω Στενής, Αντωνίου Πέτρον, εφημέριον Καθενών, Χάλιον Κωνσταντίνο, εφημέριο Καμπιών, Κετσετζλή Ιωάννη, εφημέριον Δροσιάς Χαλκίδος και τώρα εφημέριον Λούτσας.
Πλήθος κόσμου, ίσως ο περισσότερος κόσμος που έχει προσέλθει ποτέ το Δεκαπενταύγουστο, προσήλθε να προσκυνήσει την Αγία Εικόνα και μετά το πέρας του Εσπερινού, να ακολουθήσει την περιφορά της γύρω από το χωριό.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού, κήρυξε τον Θείο Λόγο ο ανωτέρω Αρχιμανδρίτης. Την 15η Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τους ιερείς Παπαγεωργίου Κωνσταντίνον και Θάνον Παναγιώτην.
Τον θείον Λόγον κήρυξε ο εφημέριος του Ναού.
Εορτή του Αγίου Γεωργίου του Λιμνιώτου (24 Αυγούστου) Για πρώτη φορά εορτάστηκε ο Αγιος Γεώργιος ο Λιμνιώτης, στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Σκουντέρι ή όπως μερικοί τον ονομάζουν, ο φτωχός Αγιος Γεώργιος.
Λόγω του ότι, στις 23 Απριλίου, δεν μπορεί να εορταστεί το ανωτέρω εκκλησάκι, για το λόγο αυτό, θα εορτάζεται κάθε χρόνο την 24η Αυγούστου.
Ο Αγιος Γεώργιος ο Λιμνιώτης, από μικρή ηλικία αγάπησε τη Μοναχική ζωή και μόνασε στον Όλυμπο.
Ύστερα από πολλούς αγώνες που έκανε ενάντια στους άθεους και αιρετικούς, υπερασπίστηκε την τιμή των Αγίων Εικόνων, που κατά τους χρόνους του Αυτοκράτορος Λέοντος του Ισαύρου, είχε απαγορευτεί η λατρεία του.
Τούτον τον τύραννον ήλεγξε ο Αγιος Γεώργιος για την ασέβειάν του και αθεΐαν του, ανακηρύξας την αληθινή πίστη και των Αγίων Εικόνων προσκύνησην. Υπέστη μεγάλα βάσανα και τέλος, αφού του κόψανε το κεφάλι, παρέδωσε το πνεύμα του στον Ύψιστο.
Το εκκλησάκι αυτό ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου από την οικογένεια του Παναγιώτη Κ. Ντουμάνη, της γυναίκας του Φανής και των δυο παιδιών τους, Κωνσταντίνο και Αθανάσιο.
Την ημέρα της εορτής, προσέφεραν αρτοκλασία και στο τέλος προσφέρθηκαν φαγητά και γλυκά, από τους ίδιους και από άλλες οικογένειες.
Αγίας Ζώνης Στις 31 Αυγούστου "Κατάθεσις Τιμίας Ζώνης Θεοτόκου", αντί να τελεστεί η θεία Λειτουργία στο Σκουντέρι, όπως έχει καθιερωθεί από τον εφημέριο της ενορίας Ανω Στενής τελέστηκε στη Στενή, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.
|