Την παραμονή, 14-8-2002, της Παναγίας, τελέστηκε μεγαλοπρεπής Εσπερινός στην "Παναγία της Χιλιαδούς" (παλαιό μοναστήρι της περιοχής), όπου ιερούργησε ο ιερέας της ενορίας Λάμαρης π. Ιωάννης Κοκονός.
Μετά τον εσπερινό έγινε περιφορά της Αγίας Εικόνας γύρω από τον ιερό ναό που παρακολούθησαν όλοι οι προσκυνητές με δέος, ψάλλοντας το απολυτίκιον της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Συνέχεια εψάλη η ακολουθία της αρτοκλασίας, με αρκετούς άρτους που είχαν προσφέρει οι πιστοί και διανομή στους προσκυνητές.
Στο τέλος ακολούθησε η μεγάλη παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπου παρακολούθησαν όλοι οι προσκυνητές.
Ανήμερα της Παναγίας, στη θεία Λειτουργία, συγχοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως Χαλκίδας, ο Κος Ειρηναίος Γεωργιάδας και ο ιερέας της Λάμαρης π. Ιωάννης Κοκονός.
Το θείο λόγο εκήρυξε ο ανωτέρω Αρχιμανδρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε για την Υπεραγία Θεοτόκο και η μητέρα του Ιησού Χριστού, που σήμερα γιορτάζουν πολλές εκκλησίες την "κοίμησή της" και όλα τα χείλη των Ορθοδόξων Χριστιανών ψάλλουν το απολυτίκιον.
Τα ωραία λόγια του, μας συγκέντρωσαν πολύ κοντά στην Παναγιά μας, στην Παναγιά της Χιλιαδούς, που βρίσκεται μέσα σ' ένα ωραίο φυσικό δασώδες περιβάλλον, με πολύ παρελθόν και με πολλά θαύματα που είχε παρουσιάσει η Παναγία της Χιλιαδούς.
Θεωρείται πως είναι η χιλιοστή εκκλησία που έχτισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, γι' αυτό ονομάζεται και "Χιλιαδού".
Φέρεται χτισμένη το έτος 856 μ.Χ. και η φωτογραφία μας δείχνει την παλαιότητα της εκκλησίας. Η σκεπή ήταν με πέτρες.
Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, ο Ηγούμενος, Ιερομόναχος Γεράσιμος Σταματούκος, εχρημάτισε αρχηγός (100) εκατό ανδρών, Μοναχών και Λαϊκών και υπηρέτησαν υπό τας διαταγάς του στρατηγού Ν. Κριεζώτη. (από το βιβλίο του Γιάννη Αναστασόπουλου "ιστορία των Ευβοϊκών Μονών").
Εδώ βρισκόταν μέχρι το έτος 1942 ο μοναχός Σεραφείμ και υπηρετούσε την εκκλησία, σ' ένα παλαιό κτίριο του Μοναστηριού που είχε μείνει και γύρω-γύρω είχε περιβόλι με διάφορα κηπουρικά και δένδρα. Αναστάσιος Δ. Κοκονός
|