Επίσκεψη στο θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» και στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα πραγματοποίησε το Δημοτικό Σχολείο Στενής. Τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής είχαν καλυφθεί από το Νίκο Παλαιολόγο, ο οποίος είχε προσφέρει για το σκοπό αυτό το ποσόν των 250 ευρώ αντί Στεφάνου, στη μνήμη του θείου του Στρατηγού Ηλία Παλαιολόγου.
Ας δούμε όμως πως μας περιέγραψε το χρονικό της επίσκεψης, ο μαθητής της Τετάρτης Τάξης Δημοτικού του Σχολείου μας Νίκος Θάνος.
Στις δώδεκα Απριλίου το σχολείο μας πραγματοποίησε την εκδρομή που τόσο περιμέναμε.
Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί μαζί με τους δασκάλους μας. Η πρώτη μας στάση ήταν στο Φάληρο. Εκεί αντικρίσαμε το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ. Κάποιος υπεύθυνος μας ξενάγησε στους χώρους του πλοίου. Μάθαμε πως το πλοίο το δώρισε στο Ελληνικό Ναυτικό ο εθνικός μας ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ. Τεράστιο με πολλούς χώρους μηχανοστάσια, λεβητοστάσια, πολυβόλα, αποθήκες πυρομαχικών, διαμερίσματα αξιωματικών, μαγειρεία, θεραπευτήριο, (ιατρείο) και παρεκκλήσι. Η ιστορία της ναυαρχίδας ξεκινάει από το 1910 και τελειώνει το 1938 που έγινε μουσείο. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους με αρχηγό τον ναύαρχο, Παύλο Κουντουριώτη, στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φεύγοντας από το Φάληρο πήραμε το δρόμο για τα Σπάτα. Όταν φτάσαμε εκεί όλα τα παιδιά μείναμε έκπληκτα. Ένας θαυμάσιος χώρος μας φιλοξένησε. Το «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» ήταν η δεύτερη έκπληξη για εμάς. Μάθαμε πως είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και έχει την 3η μεγαλύτερη συλλογή πουλιών στον κόσμο. Είδαμε τον εντυπωσιακό κόσμο των ερπετών με φίδια, σαύρες και έντομα καθώς και θηλαστικά. Γελάσαμε με τους παπαγάλους. Για πρώτη φορά είδαμε: πινγκουίνους, φλαμίνγκο, βόες, κόμπρες, καγκουρό, ζαρκάδια και πολλά άλλα ζώα. Υπήρχε επίσης παιδική χαρά. Φάρμα με αλογάκια πόνυ και άλλα ήσυχα ζωάκια. Η επίσκεψή μας τελείωσε κι εδώ. Πήραμε πάλι το δρόμο για την επιστροφή. Ο θαυμασμός μας για όλα όσα είδαμε και μάθαμε ήταν μεγάλος.
Θα πρότεινα σε όσους δεν έχουν επισκεφτεί αυτούς τους χώρους, να διαθέσουν μια μέρα και να τους επισκεφτούν.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Στενής ευχαριστεί τον Νίκο Παλαιολόγο για την ευγενική και γενναιόδωρη προσφορά του, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η απόκτηση γνώσεων από τα παιδιά, που δύσκολα υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να αποκομίσουν.
|