Δυο μεγάλα, πολυτελή και προσεγμένα ημερολόγια τοίχου, λάβαμε στην εφημερίδα μας, από τον Αντιδήμαρχο Αμαρούσιο Δημήτρη Βλάχο.
Η έκδοση τους, είναι μια δουλειά του «Σπαθάρειου Μουσείου θεάτρου Σκιών» Δήμου Αμαρουσίου.
Στο πρώτο περιέχονται πίνακες του Ευγένιου Σπαθάρη, με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία και την Βυζαντινή Ιστορία, όπως. Ηρακλής και Λερναία Ύδρα, Περσέας και Ανδρομέδα. Αχιλλέας και Έκτωρας. Δούρειος Ίππος. Επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Θησέας και Μινώταυρος. Δαίδαλος και Ίκαρος και ο χαμός του Αιγέα. Απ' το έργο του Αριστοφάνη "Βάτραχοι", Οίδίπους τύραννος και Μαντείο, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Αλέξανδρος και Δαρείος. Αγία Σοφία, Ιουστινιανός και Θεοδώρα.
- Στο άλλο ημερολόγιο, περιέχονται πίνακες με θέματα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως. Ο Σαλεπιτζής, ο Μηλαράκιας και ο Καστανάς. Ο Τσαγκάρης και ο Λο στρος. Ο Σαμαράς και ο Μανάβης. Ο Φωτογράφος και ο Στραγαλάς. Ο Παγοπώλης και ο Νερουλάς. Ο Γανωτσής και το Μπουζί. Ο Παλιατζής, η Γαλατού και ο Καλαθάς. Ο Φαναρτζής και ο Τροχιτζής. Ο Καροποιός και ο Πεταλωτής. Επίσης ύπαρχουν πίνακες από την παλιά Αθήνα, το παλιό Μαρούσι, την προετοιμασία για το χειμώνα μέσα απ' τις οποίες βλέπουμε τον αργαλειό, τη ρόκα, την ανέμη κ. α. Τον Παγωτα-τζή και τον κουλουρά.
- Χωρίς υπερβολές, το θέατρο Σκιών, αναπαριστά απλοϊκά, αλλά κατανοητά, σημαντικά γεγονότα που αφορούν μέρος της ιστορίας μας και την πρόσφατη παράδοση μας, που περνούν μέσα από την ευθυμία, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία και μένουν στο μυαλό μας διαμορφώνοντας και ισχυροποιώντας την Εθνική μας συνείδηση.
- Με λίγα λόγια, είναι το ιστορικό πανεπιστήμιο των αγραμμάτων. Και ευτυχώς. Γιατί αν περιμέναμε από τους "εγγράμματους".... φέξε μου και γλίστρησα.