Με τον όρο παράδοση, εννοούμε το σύνολο των πολιτιστικών στοιχείων και αξιών του παρελθόντος, που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά και επιβιώνουν στο παρόν. Η παράδοση, καλύπτει όλο το φάσμα της πολιτιστικής δημιουργίας του ανθρώπου. Περιέχει ποικίλες δραστηριότητες, όπως γνώσεις, ιδέες, ήθη και έθιμα και γενικότερα, όλα εκείνα τα πνευματικά, καλλιτεχνικά και ιστορικά στοιχεία, που συγκροτούν την πολιτιστική και εθνική φυσιογνωμία ενός λαού. Αποτελεί τη σπονδυλική στήλη κάθε έθνους. Και είναι ακόμη φανερό, πως με τον όρο παράδοση, δεν νοείται ο συντηρητισμός και η οπισθοδρόμηση, η προσκόλληση στο παρελθόν και η άρνηση του δημιουργικού παρόντος. Αντίθετα, νοείται πως η αξιοποίηση του παρελθόντος είναι δυνατό να γίνει η αφετηρία για ένα δημιουργικό παρόν και μέλλον. Τότε αποτελεί τη βάση της πολιτιστικής δημιουργίας.
Ειδικά σε μια εποχή -όπως και η σημερινή- αμφιγνωμίας, αμφισβήτησης και αμφιβολίας, μπορεί να εμπνεύσει υπερηφάνεια στους λαούς, να ενισχύει την εθνική ενότητα, να ομορφύνει τη ζωή του παρόντος και να γίνει πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης.
Γενικά, να συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο ατόμων και λαών, ιδιαίτερα εκείνα που διακρίνονται για το πλούσιο ιστορικό τους παρελθόν. Προνόμιο το οποίο κατέχει η χώρα μας.
Κάνοντας αυτές τις σκέψεις και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης του δεύτερου χρόνου από την έκδοση του πολιτιστικού - λαογραφικού περιοδικού "Ευβοϊκό Χωριό", του μοναδικού λαογραφικού περιοδικού για την Εύβοια, μιλήσαμε με τον εκδότη του κ. Νίκο Ταμβάκο για την πορεία του περιοδικού και τους στόχους του.
- Πείτε μας καταρχήν δύο λόγια το περιοδικό. Μιλάμε για το μοναδικό Λαογραφικό περιοδικό της Εύβοιας με τον τίτλο "Ευβοϊκό Χωριό". Ένα έγχρωμο περιοδικό 40 σελίδων, από τις οποίες οι 16 αποτελούν ένα ειδικό ένθετο που θα γίνουν αργότερα βιβλίο προσφορά του "Ευβοϊκού Χωριού" στους συνδρομητές του. Οι υπόλοιπες σελίδες είναι σε χαρτί ιλουστρασιόν.
- Ποιος είναι ο σκοπός του περιοδικού; Σκοπός του περιοδικού είναι η έρευνα και η προβολή θεμάτων που ενδιαφέρουν το νησί μας και αφορούν τη λαογραφία, τη λαϊκή τέχνη, την ιστορία, καθώς επίσης και ότι αξιόλογο σε έμψυχο και άψυχο υλικό διέθετε και διαθέτει το πανέμορφο νησί μας.
- Πώς και πότε ξεκίνησε το περιοδικό; Το περιοδικό ξεκίνησε από αγάπη και μεράκι για το νησί μας τον Ιούλιο του 1998, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 13 τεύχη. Διαπιστώσαμε ότι στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, την Εύβοια, έλειπε ένα τέτοιο έντυπο. Στην Εύβοια υπάρχουν πολλές εφημερίδες πολιτικές, αλλά ο περιοδικός τύπος είναι σχεδόν σε νηπιακή ηλικία. Πριν τρία χρόνια λοιπόν, έχοντας την υποδομή από πλευράς σχεδιασμού και εκτύπωσης του περιοδικού, ξεκινήσαμε δειλά-δειλά αυτήν τη προσπάθεια γνωρίζοντας ότι πρέπει να δουλέψουμε πολύ, ότι πρέπει να ξοδέψουμε πολύ χρόνο και χρήμα. Και το κάναμε αυτό χωρίς να μας κουράζει, γιατί το αγαπάμε και γιατί βγαίνει μέσα από την καρδιά μας.
Η ικανοποίηση όμως σε όλη αυτή την πορεία των δύο χρόνων είναι η διαπίστωση ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με πραγματική δίψα και πάθος για τη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας.
- Ποια τα μελλοντικά σχέδια του περιοδικού; Σε ότι αφορά το περιοδικό μέσα στα σχέδιά μας είναι σύντομα να γίνει μηνιαίο και να διπλασιάσουμε τις σελίδες του. Επίσης σχεδιάζουμε το περιοδικό να αποκτήσει τη δική του σελίδα στο διαδίκτυο.
- Πώς γίνεται η διάθεση του περιοδικού; Το περιοδικό είναι συνδρομητικό. Η ετήσια συνδρομή του είναι 5.000 δρχ. και οι αναγνώστες σας μπορούν να γραφτούν συνδρομητές με ένα μόνο τηλ. στο 5741950.
Επίσης το περιοδικό κυκλοφορεί μέσω του πρακτορείου Αργος σε όλα τα σημεία πώλησης εφημερίδων και περιοδικών στην Εύβοια. Στην Αθήνα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αγοράζουν από την επιχείρησή μας στο Περιστέρι (Μεσολογγίου 8).
- Πώς ένα περιοδικό με τέτοια θεματολογία - λαογραφία, πολιτιστικά θέματα κ.λ.π. - στηρίζεται οικονομικά και ενδεικτικά πείτε μας ορισμένα θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί το περιοδικό; Το περιοδικό μας στηρίζεται οικονομικά και ηθικά στην αγάπη των ανθρώπων, που γνωρίζοντάς το έγιναν αμέσως συνδρομητές του. Ενδεικτικά κάποια θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί το περιοδικό: με τον περίφημο Ευβοιώτη ζωγράφο Γιώργη Βαρλάμο, τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη, το Λύκειο Ελληνίδων Χαλκίδας, το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο όταν επισκέφθηκε την Εύβοια, το Νίκο Σκαλκώτα, το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης, Λίμνης, Θεολόγου, τη Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη, τη Χαλκιδέα Σωτηρία Μπέλου, τον Γεώργιο Παπανικολάου κ.ά. Επίσης το περιοδικό μας σε κάθε τεύχος κάνει αφιερώματα σε πολλές πόλεις και χωριά της Εύβοιας, αλλά υπάρχει και στήλη με σκοπό την ανάδειξη του σύγχρονου πνευματικού και καλλιτεχνικού δυναμικού του νησιού μας, εξασφαλίζοντας διέξοδο προβολής σε νέους δημιουργούς.
- Με ποιους συνεργάζεται το περιοδικό και εξασφαλίζει τέτοια πλούσια ύλη; Με τον κίνδυνο να ξεχάσω μερικούς θα αναφέρω τους: Ευβοιώτες από καταγωγή Μητροπολίτες Χρυσόστομο Μεσσηνίας και Διονύσιο Χίου, τον Λογοτέχνη-Τεχνοκρίτη, πρόεδρο του Συλλόγου "Φίλοι του Σκαρίμπα" κ. Νίκο Χατζηγιάννη, ο "Ελύμνιος" Δημήτρης Αποστόλου και Βασίλης Δούκουρης από την Λίμνη, ο πρώην υπουργός Ορέστης Παπαστρατής, ο λαογράφος Γιώργος Λεκάκης, η "Κυμαία" λαογράφος Πόπη Πασπαλιάρη, η δημοσιογράφος Ελένη Κυριακάκη, ο δημοσιογράφος Κων/νος Παπανικολάου.
Τέλος θα ήθελα μέσα από την εφημερίδα σας να ευχαριστήσω όλους αυτούς που στήριξαν και στηρίζουν ποικιλοτρόπως το περιοδικό μέχρι σήμερα.
|