Ποιος είναι ο λόγος που δίνετε την συνέντευξή σας αυτή την χρονική στιγμή, δύο χρόνια δηλαδή μετά την συμπλήρωση της θητείας του Δήμου; Τι σας έκανε να παρέμβετε αυτή την στιγμή και όχι αργότερα ή νωρίτερα; Είναι αλήθεια ότι έχουν παρέλθει δύο χρόνια από την λειτουργία του νέου Δήμου Αυλίδας. Πιστεύω ότι είναι ένας καλός χρόνος για να μπορούν να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν όλους τους πολίτες και ειδικότερα για την πορεία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και του Δήμου. Έπρεπε να δοθεί πίστωση χρόνου στην νέα Δημοτική Αρχή, προκειμένου να οργανωθεί στα νέα δεδομένα. Αυτός ο χρόνος εκτιμήσαμε ότι ήταν γύρω στον ένα χρόνο περίπου, προκειμένου να κάνουμε μία ουσιαστική και εποικοδομητική κριτική και να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Υπάρχουν κάποιες φήμες που διαδίδονται ότι δεν έχετε σκοπό να ασχοληθείτε στις επόμενες Δημοτικές εκλογές. Τι είναι αυτό που βγαίνει προς τα έξω, ότι δεν θα ασχοληθείτε πάλι με τις εκλογές; Πως το κρίνετε εσείς αυτό; Αυτό που έχω να δηλώσω και όσοι με γνωρίζουν το ξέρουν καλά, είναι ότι είμαι ενεργός πολίτης. Η παρουσία μου στον χώρο δεν είναι ούτε σημερινή ούτε χθεσινή σε σχέση με τα κοινά και βέβαια πασχίζω και βασική μου αρχή είναι ότι πρέπει να πασχίζω στα κοινά, για να βελτιώσω την ποιότητα ζωής την δική μας αλλά και των παιδιών μας σε σχέση με τα τοπικά προβλήματα και την ανάπτυξη της περιοχής. Αυτός είναι ο λόγος που ασχολούμαι με τα κοινά. Και βέβαια η τοπική κοινωνία από την οποία προέρχομαι, με έχει τιμήσει κατ΄ επανάληψη σε όλες τις πολιτικές μου διεκδικήσεις και με έχει φέρει πρώτο. Και μόνο αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος, ανεξάρτητα από τις προσωπικές μου προθέσεις, για να μην αρνηθώ την παρουσία και την συμμετοχή μου κάτω από τον άλφα ή τον βήτα ρόλο στα κοινά. Σας δηλώνω λοιπόν ότι είμαι ενεργός πολίτης και ενδιαφέρομαι για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη της περιοχής.
Οι φήμες αυτές δηλαδή δεν έχουν σχέση με την απογοήτευσή σας, σχετικά με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές; Είναι λάθος η εντύπωση, ότι υπάρχει απογοήτευση. Σε καμία περίπτωση, δεδομένου ότι όπως σας είπα και προηγουμένως ο τόπος από τον οποίο προέρχομαι με έχει αναδείξει πάντα πρώτο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και πολύ περισσότερο στην πρόσφατη. Αλλωστε μην ξεχνάτε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε οριακό. Ήταν αποτέλεσμα συγκυριακό για να μην πω και συναλλαγής και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε απογοήτευση. Φοβάμαι ότι σήμερα μπορώ να πω ότι απογοητευμένος είμαι από την πορεία του Δήμου και από το ότι δεν εκτελούνται και δεν γίνονται κάποια πράγματα στην κατεύθυνση που εμείς αλλά και όλος ο κόσμος θα επιθυμούσε.
Ποια είναι η πορεία επομένως του Δήμου μέχρι σήμερα; Την κρίνετε θετική ή αρνητική; Που έχει πετύχει και που όχι; Σήμερα ψύχραιμα θα μπορούσα να πω με βεβαιότητα ότι τα δύο χρόνια που έχουν παρέλθει δεν ικανοποιούν κανέναν για την θετική εξέλιξη των πραγμάτων στην Αυλίδα. Υπήρξε το σχέδιο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» το οποίο έδωσε ελπίδες στους πολίτες αλλά και σε όσους ασχολούνται ιδιαίτερα για μία βελτίωση της ποιότητας ζωής, για μία καλύτερη οργανωτική δομή, για μία καλύτερη ανάπτυξη της περιοχής μας. Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συντελεστεί. Και έχω μία σειρά από λόγους τους οποίους μπορώ να υπερασπιστώ.
Στα θεωρούμενα έργα υποδομής: Όσον αφορά κατ΄ αρχήν το Διοικητήριο, θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι το Διοικητήριο είχε σχεδιαστεί στην περίοδο του 1998, πριν την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής. Έτσι η νέα Δημοτική Αρχή βρήκε ένα έτοιμο οικόπεδο, περίπου πέντε στρεμμάτων καθώς και μία παρακαταθήκη 120.000.000 δραχμών προκειμένου να ξεκινήσει. Αυτός ήταν και ο σχεδιασμός που προέκυψε από επιτροπή σχετική με την ανάπτυξη των νέων Δήμων, που αποτελείτο από την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, τις σχετικές υπηρεσίες και την συνάντηση των τεσσάρων προέδρων των πρώην κοινοτήτων. Εκεί προγραμματίστηκαν οι πιστώσεις του Νέου Διοικητηρίου καθώς και νέων αγωγών ύδρευσης.
Όσον αφορά τα έργα για την ανάπλαση των ακτών, για το Βαθύ και τον Φάρο, είναι έργα του Συμβουλίου περιοχής δηλαδή της περιόδου των τεσσάρων κοινοτήτων, τα οποία δημοπρατήθηκαν σε αυτή την περίοδο και εκτελέστηκαν την περίοδο του νέου Δήμου.
Για την εκτέλεση του αλιευτικού καταφυγίου αυτή την στιγμή έχουμε μόνο μία πληρωμένη μελέτη από τον Δήμο και όχι από αρμόδιες υπηρεσίες και φοβάμαι ότι δεν έχει σχεδιαστεί, σαν μελέτη, τουλάχιστον, λαμβάνοντας υπόψη το τοπικά συμβούλια και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας.
Είστε αντίθετος με την δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου; Είμαι θετικός όσον αφορά την δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου αφού και εφόσον είναι αίτημα των κατοίκων και των ψαράδων της περιοχής. Αυτό θα πρέπει να συνδεθεί όμως σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες μίας αναπτυξιακής πορείας της εν λόγω περιοχής και όχι κόντρα στην όλη της δομή και ανάπτυξη και με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον.
Σας βλέπουμε αρκετές φορές να μην συμμετέχετε σε κάποια Δημοτικά Συμβούλια. Αυτό είναι συνειδητή πράξη ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος; Είναι λάθος να θεωρείτε ότι δεν συμμετέχω στα Δημοτικά Συμβούλια. Στα πιο σοβαρά και ουσιαστικά θέματα η συμμετοχή μου είναι δεδομένη. Σε ζητήματα τα οποία είναι δευτερεύουσας σημασίας όπως είναι άδειες λειτουργίας καταστημάτων κ.λ.π. εκεί θεωρώ ότι η παρουσία μου δεν κρίνεται σκόπιμη. Πέρα από αυτά όμως θέλω να σας πω ότι η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τον ελεύθερο διάλογο, δεν επιτρέπει την ανταλλαγή απόψεων, την κατάθεση προτάσεων και την υιοθέτησή τους. Έχουμε να κάνουμε με ένα Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν τηρεί τον κανονισμό λειτουργίας τον οποίο το ίδιο ψήφισε και το ψηφίσαμε και εμείς ομόφωνα, με αποτέλεσμα την έλλειψη ενημέρωσης των μελών της αντιπολίτευσης. Πολλά θέματα τα οποία μπορεί να είναι και σοβαρά εισάγονται εκτός ημερήσιας διάταξης. Έχουμε να κάνουμε με μία Δημοτική Αρχή, που δεν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των τοπικών συμβουλίων. Η όλη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι εκείνη η οποία να μας κάνει να συμμετέχουμε εποικοδομητικά, παρόλο που η πρόθεσή μας η οποία εκδηλώθηκε από τις πρώτες μέρες ήταν να συμβάλλουμε με προτάσεις στη δημιουργία του νέου Δήμου χωρίς στείρα αντιπολιτευτική διάθεση.
Πάντως αρκετές φορές που βρίσκομαι στα Δημοτικά Συμβούλια και τον λόγο παίρνετε και οι Σύλλογοι φαίνονται και οι τοπικοί φορείς και ο Δήμαρχος ζητάνε να κάνετε προτάσεις. Στα διαδικαστικά θέματα πάντως μπορεί να έχετε δίκιο.
Εδώ θα σας θυμίσω ότι ναι, μπορεί να μας ζητάνε να κάνουμε προτάσεις, προηγουμένως όμως έχουν κλείσει τα μικρόφωνα προκειμένου να μην ακουστούν οι προτάσεις, ότι δεν επιτρέπονται δευτερολογίες και ακόμα ότι όταν απουσιάζουμε από τα Δημοτικά Συμβούλια τα συμβούλια δεν κρατάνε πάνω από δέκα λεπτά.
Ο Δήμος μας και κυρίως το Δημοτικό Διαμέρισμα της Παραλίας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης. Υπάρχει μία πρόταση από τον Δήμο για να πάρουμε νερό από την ΕΥΔΑΠ. Ποια είναι η γνώμη σας για την πρόταση αυτή; Σαν πρόθεση την βλέπω πολύ σωστή. Αλλά δεν μπορεί ένας Δήμαρχος και ένα Δημοτικό Συμβούλιο να μένει στις προθέσεις. Έχουν δηλώσει και έχει γίνει σε όλους κοινός στόχος ότι η διεκδίκηση του μεγάλου δικαιώματος του νερού έρχεται μέσα από την ΕΥΔΑΠ. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, τεκμηριωμένες, σοβαρές, υπεύθυνες, ώστε να δρομολογηθεί επιτέλους η υδροδότηση του Δήμου, όλων των Δημοτικών διαμερισμάτων δηλαδή από την ΕΥΔΑΠ. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό πάνω σε αυτό το θέμα. Μία προσπάθεια υδροδότησης η οποία έγινε, σκόνταψε, δεν ξέρουμε για ποιους λόγους, παρά του ότι κλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να εκτελέσει έργο υδροδότησης από Σχηματάρι μέχρι Παραλία. Φοβάμαι ότι δεν υπάρχει υπεύθυνη στάση εκ μέρους του Δημάρχου και της Δημοτικής αρχής, στο σοβαρό αυτό θέμα.
Τα θέματα της ύδρευσης και της αποχέτευσης βλέπετε να προχωρούν σωστά; Εσείς σαν κοινοτική αρχή είχατε κάνει κάποιους σχεδιασμούς; Που νομίζετε ότι πρέπει να δοθεί το περισσότερο βάρος; Για την ύδρευση, που έχει αναλώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του ο Δήμος, έχουν ξοδευτεί μεγάλα ποσά σε αποτυχημένες γεωτρήσεις, για τις οποίες και τον πιο αδαή κάτοικο της περιοχής αν ρωτούσαν θα τους έλεγε ότι δεν υπήρχε νερό. Παρόλα αυτά προχώρησαν στις γεωτρήσεις και το μόνο που έκαναν ήταν να ξοδέψουν χρήματα. Υπήρξε μία αδιαφανή σύμβαση γεώτρησης προκειμένου να υδροδοτηθεί ο Αγιος Παντελεήμονας. Μία σύμβαση δηλαδή η οποία δεν έγινε με τους όρους της δημοσιοποίησης τους οποίους έπρεπε να πάρει προκειμένου να προκύψει ευρύτερο ενδιαφέρον και από άλλους ενδιαφερόμενους. Μία τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να κοινολογηθεί ευρέως, να βγουν σχετικές ανακοινώσεις και να υπάρξει απόφαση τέτοια και όσον αφορά το τίμημα και όσον αφορά την αναγκαιότητα και όσον αφορά την σκοπιμότητα, η οποία θα έδινε στον καθένα το δικαίωμα να μιλάει για διαφανείς διαδικασίες. Τέτοιες διαδικασίες δεν έχουν γίνει. Και δεν είναι το μόνο θέμα στο οποίο δεν έγιναν. Όσον αφορά επίσης το θέμα της ύδρευσης ας μην ξεχνάμε ότι στα δύο χρόνια λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν γίνει, (ενώ στην ουσία δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα), αυξήσεις στα πάγια αλλά και στα τέλη του νερού γύρω στο 80%. Είναι μία αύξηση υπέρμετρη, αν δει κανείς με τι ρυθμούς βαδίζει η οικονομία μας. Στην αποχέτευση ομβρίων, τα μικρά έργα που έχουν γίνει είναι αποσπασματικά και ημιτελή.
Νομίζετε ότι για το θέμα της καθαριότητας ο Δήμος έχει κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες; Σε γενικές γραμμές η καθαριότητα στα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά. Εξακολουθεί να γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο που γινόταν παλαιότερα. Θέλω να επισημάνω ότι θετική ενέργεια ήταν το κλείσιμο της χωματερής στο Βαθύ Αυλίδος. Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα καθαρισμού των κοινοχρήστων χώρων, όπως είναι οι παιδικές χαρές, οι πλατείες, οι κεντρικοί δρόμοι, οι λαϊκές αγορές και ο καθαρισμός των ακτών που είναι πλιμελής. Θετική ενέργεια θεωρώ και την τοποθέτηση κάδων αλλά και αυτοί μπαίνουν με μία επιλεκτικότητα και δεν ικανοποιούν τις ανάγκες όλων των κατοίκων.
Σύμφωνα με κάποιους, για να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες πρέπει να στελεχωθεί ο Δήμος με πάγιο προσωπικό, όχι μόνο στον τομέα της ύδρευσης ή της καθαριότητας αλλά και στους άλλους τομείς. Πιστεύετε ότι ευσταθεί αυτή η άποψη; Μέχρι σήμερα η βασική καθαριότητα, η περισυλλογή δηλαδή των σκουπιδιών γίνεται από ιδιώτη. Ουσιαστικά λοιπόν, τον ρόλο τον οποίο έπρεπε να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση διαχειριζόμενη την καθαριότητα, δεν τον παίζει. Εμφανίζεται λοιπόν ένα μεγάλο έλλειμμα. Σαφώς θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, του απαραίτητου προσωπικού φυσικά, και ήδη ο Δήμος έχει προχωρήσει σ΄ αυτό, προκειμένου η ίδια να διαχειριστεί την υπόθεση αυτή, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο Δήμος εκτός από την προτεραιότητα που δίνει στον τομέα της ύδρευσης δίνει και στον τομέα του φωτισμού και της καθαριότητας. Εσείς αντιδράτε έντονα για τις αυξήσεις που έχουν γίνει στους τομείς αυτούς. Γιατί υπάρχει αυτή η έντονη αντίδραση; Ουσιαστικά αυτά τα τέλη είναι ανταποδοτικά. Ο Δήμος δεν έχει κάνει κανένα νέο έργο το οποίο να αυξάνει το κόστος. Δεν είχαμε καμία μεταβολή αύξησης τιμών στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ωστόσο οι καταναλωτές, οι πολίτες δηλαδή της Αυλίδας, έχουν μία αύξηση στα τέλη φωτισμού και καθαριότητας 70%. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο για να το αντέξει σε μία κρίσιμη περίοδο ο κάθε πολίτης. Με αυτή την έννοια οι αυξήσεις αυτές όπως έχουν καταγγελθεί κιόλας, είναι υπέρμετρες, δίνουν έσοδα στον Δήμο, χωρίς στην ουσία να έχουν ανταποδοτικότητα. Μία τέτοια λογική δεν οδηγεί σε ανάπτυξη αλλά παρά μόνο σε φορολόγηση. Και βέβαια δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να συλλέγει χρήματα προκειμένου να τα ξοδεύει σε πυροτεχνήματα, σε δημόσιες σχέσεις οι οποίες περνούν τα 30.000.000 δραχμές το χρόνο, σε μεγαλοπρεπή τραπέζια και δεν ξέρω που αλλού. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να ιδωθούνε με άλλο μάτι. Μία σωστή διαχείριση. Διαχείριση η οποία να δίνει λύσεις στα μικρά ή μεγάλα προβλήματα του τόπου και όχι σε ζητήματα τα οποία δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Τι θα είχατε να ευχηθείτε για το 2001 στους πολίτες της Αυλίδας αλλά και στον ίδιο τον εαυτό σας; Πρώτ΄ απ΄ όλα υγεία σε όλους μας.
Πέρανα τούτου δημιουργική στάση για καλύτερη Οικογενειακή και κοινωνική ζωή.
Εύχομαι όλοι μας, κάνοντας την αυτοκριτική μας, μακριά από μικροψυχίες και κοντόφθαλμες αντιλήψεις και λογικές να συμβάλλουμε στην επίλυση προβλημάτων του τόπου μας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Σε μία περίοδο που οι αξίες χάνονται και πολλά πράγματα ευτελίζονται, απαιτείται συστράτευση όλων των υγειών δυνάμεων. Ο ωχαδελφισμός και η αποστασιοποίηση από τα κοινά, δεν βοηθούν κανέναν. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στην περιοχή που διαθέτουν επιστημονική γνώση, επαγγελματική κατάρτιση, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και οράματα.
Κρίνω σκόπιμο να δραστηριοποιηθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για να βγει ο τόπος από τα σημερινά αδιέξοδα, και να βαδίσει τον δρόμο της προοπτικής και της δημιουργίας.
Το 2001 ανάγει τον νέο αιώνα, νέα περίοδο ραγδαίων αλλαγών και προκλήσεων. Ας απαντήσουμε στις προκλήσεις, σχεδιάζοντας και προγραμματίζοντας το μέλλουν του τόπου μας.
|