Το καθεστώς του ελαιόλαδου, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, ως παραγωγό χώρα, συζήτησαν οι «15» υπουργοί Γεωργίας κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, με βάση σχετική έκθεση και πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η έκθεση - την οποία είχε εξετάσει το Συμβούλιο κατά τις συζητήσεις που έγιναν το 1998 για τη θέσπιση του σημερινού καθεστώτος στήριξης του ελαιολάδου - αναφέρεται στην ποιοτική κατάταξη του ελαιολάδου και στα μέτρα για την αναβάθμιση της ποιότητας της κοινοτικής ελαιοπαραγωγής.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, αφορούσε την παράταση χωρίς μεταβολές του σημερινού καθεστώτος στήριξης για το ελαιόλαδο για δύο ακόμη έτη. Συγκεκριμένα προτείνεται από τη νέα εμπορική περίοδο (1-11-2001) να υπάρχει διετής παράταση του υφισταμένου συστήματος.
Ο κ. Ανωμερίτης πρότεινε μεγαλύτερη παράταση από τα 2 έτη που προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι πρόκειται για σημαντικές επενδύσεις που δεν αποδίδουν άμεσα και χρειάζεται μακρά περίοδος σταθερότητας των κανόνων που ρυθμίζουν τον τομέα, ώστε να υπάρξουν τα κατάλληλα κίνητρα και να δημιουργηθεί επενδυτικό κλίμα.
Ο υπουργός υπογράμμισε τέλος, ότι η Ελλάδα έχει αναγάγει την προσπάθεια για ποιοτική αναβάθμιση και προβολή του ελληνικού ελαιόλαδου σε κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής της.
Εξάλλου, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε ότι στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της «Αγρότικα 2001» θα θέσει προς συζήτηση στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις ελαιοπαραγωγικές ενώσεις, το θέμα της κατάργησης του δοχείου των 17 κιλών που χρησιμοποιείται στην εμπορία λαδιού.
Δημοφιλέστερα της έκδοσης
Εμφάνιση όλων των εκδόσεων
|