Στον απόηχο των Αμερικανικών αντιδράσεων ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου η λειτουργία του Διαρκούς Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου. Στο μήνυμά του, ο γ.γ. του ΟΗΕ κ. Ανάν δήλωσε πως η δημιουργία αυτού του δικαστηρίου «καταγράφει την υπόσχεση του κόσμου ότι οι υπεύθυνοι για γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματα πολέμου θα διώκονται, ακόμη και αν ένα επιμέρους κράτος αρνείται να το πράξει».
Η δημιουργία του δικαστηρίου βασίζεται στη Συνθήκη της Ρώμης, η οποία υπογράφηκε από 135 χώρες και επικυρώθηκε από 71. Με τις αρμοδιότητες που εκχωρήθηκαν διαφώνησαν οι ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα προχώρησαν, σαν αντίποινα, και στην άσκηση βέτο, στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να παρατείνει κατά 6 μήνες την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη Βοσνία. Λίγο πριν είχε απορριφθεί το αμερικανικό αίτημα για ασυλία των μελών ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ.
Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ υπαναχώρησαν στο θέμα και αποφάσισαν να παραμείνουν στη Βοσνία έως το τέλος του χρόνου, όπως είχε ζητήσει και ο κ. Ανάν.
Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.
Εκφυλίζουν τη νέα Χάγη οι ΉΠΑ με το να προάγουν στο ΔΔΠΑ τους «εγκληματίες» από Σερβία, Κροατία και λοιπές χώρες και να προσπαθούν να αποφύγουν τις ευθύνες για τις ίδιες τις ΗΠΑ και για τις όμοιές τους. Τις χώρες που αδιαφορούν για τις αποφάσεις του ΟΗΕ, του ΔΔΠΔ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών. Τις χώρες που όταν δεν βολεύονται με τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών χρησιμοποιούν τις απειλές, τη βία και τον πόλεμο. Τις χώρες που, με διαφορετικό πολιτικό σύστημα, διαφορετική οικονομία και κοινωνικές δομές, χρησιμοποιούν τις ίδιες πολιτικές και πρακτικές.
Αναφέρομαι φυσικά στις χώρες ΗΠΑ, ΙΣΡΑΗΛ και ΤΟΥΡΚΙΑ. Βέβαια υπάρχουν και άλλες μικρότερες χώρες που προσπαθούν να λειτουργήσουν όπως οι παραπάνω αλλά, λόγο γεωγραφικού μεγέθους ή λόγο μικρής ισχύος πολεμικού εξοπλισμού, δεν το έχουν καταφέρει. Προσπαθούν όμως «φιλότιμα».
Οι παραπάνω αυτές χώρες έχουν και κάποια άλλα χαρακτηριστικά που συναντώνται και σε απλούς ανθρώπους ή και κοινωνικές ομάδες.
· Ανακατεύονται με όλους και με όλα και προσπαθούν να επιβάλλουν την άποψή τους με οποιονδήποτε τρόπο, θεωρώντας τη την πιο σωστή και κάθε παρέκκλιση από αυτή σημαίνει θάνατο για τον αντίπαλο.
Όπως λοιπόν λειτουργούν οι παραπάνω χώρες στον παγκόσμιο χάρτη, έτσι λειτουργούν και κάποιοι συμπατριώτες μας αλλά και συμπολίτες μας που, χωρίς εμφανή η μεγάλα συμφέροντα, εμφανίζουν τις πιο πάνω πρακτικές και μεθόδους. Βέβαια όσον αφορά τους αντιπάλους, στέλνουν τον ΟΗΕ ή το ΔΔΠΔ της Χάγης, όταν όμως αφορά τους ίδιους, ωμά και απροκάλυπτα, προσπαθούν να έχουν ασυλία.
Θέλοντας και μη, αργά ή γρήγορα και οι εγκληματίες από το ΙΣΡΑΗΛ, τις ΗΠΑ και την ΤΟΥΡΚΙΑ θα προσαχθούν στο ΔΔΠΔ και τότε θα θερίσουν ότι έσπειραν. Έστω και πολύ αργότερα, θα βρεθούν στο περιθώριο και θα νιώσουν τη φυλακή, τον εξευτελισμό και τη μικρότητά τους.
Δημήτρης Κουρνόπουλος