Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας; Τι άλλο μπορεί να γίνει στο Παλαιστινιακό για να αναρωτηθούμε ότι Δεν Μπορεί να γίνονται τέτοιες ενέργειες που να μην προκαλούν την σκέψη μας και την συνείδησή μας;
Ποιο είναι το γεγονός; Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν σε παλαιστινιακή περιοχή και συνέλαβαν όλους τους άνδρες από 13 ετών και πάνω και άρχισαν να αναγράφουν αριθμούς στο μέτωπό τους και τα χέρια.
Δεν μπορεί, σκέφτηκα, άνθρωποι που έπαθαν ακριβώς τα ίδια από τον Χίτλερ και τους Γερμανούς, να κάνουν αυτές τις ενέργειες.
Δεν μπορεί να εορτάζουμε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τον θάνατο και την εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων από τους Γερμανούς όταν οι ΗΠΑ έχουν και οι ίδιοι στρατόπεδα, όχι βέβαια συγκεντρώσεως αλλά καταυλισμούς προσφύγων, κυρίως Κουβανών με συρματοπλέγματα και μη δυνατότητα επικοινωνίας με τους υπόλοιπους αμερικανούς πολίτες. Αλλά αλήθεια ποιος γνωρίζει ότι όταν οι Γερμανοί είχαν συγκεντρώσει εκατομμύρια Εβραίους, είχαν κάνει το ίδιο και οι ΗΠΑ για χιλιάδες Γιαπωνέζους και Γερμανούς;
Δεν μπορεί να έχουν χωρικά ύδατα 20 Ναυτικά Μίλια η Τουρκία και ακόμη και η Αλβανία και εμείς να έχουμε 6 Ναυτικά Μίλια ενώ η Μεγάλη Βρετανία να τα έχει επεκτείνει μέχρι και 200. Και Δεν Μπορεί ο Μακάριος να είναι εθνάρχης (και είναι) και ο Χριστόδουλος να είναι κατακριτέος όταν ασχοληθεί με την πολιτική! Το ερώτημα βέβαια είναι θεωρητικό γιατί στην πράξη αυτό δεν γίνεται από τους ισχύοντες νόμους που σωστά έχουν γίνει έτσι ώστε να μην εμπλέκονται στην πολιτική οι κληρικοί. Αλλά αρχιεπίσκοπος ο ένας, αρχιεπίσκοπος ο άλλος. Ή πρέπει να έχει επομένως πολιτική (τοποθέτηση) ή και εξουσία ένας Ιερωμένος, και προσωπικά το καταδικάζω, ή δεν πρέπει.
Δεν μπορεί ένας πολιτικός να είναι επικίνδυνος τυχοδιώκτης και συμφεροντολόγος και μετά από τέσσερα χρόνια να είναι ο καταλληλότερος.
Δεν μπορεί να σεβόμαστε και να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. όταν αφορούν το Θρήσκευμα στις ταυτότητες ενώ αντίστοιχες αποφάσεις όπως αναδρομική ισχύ για τα επιδόματα πολυτέκνων ή απόφαση να δοθεί και στους δύο εργαζομένους το οικογενειακό επίδομα αφήνονται σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Δεν μπορεί να ήταν κακό το νομοσχέδιο όταν θα έπαιρναν σύνταξη στα 65 χρόνια και να είναι καλό όταν θα συμπληρώνουν 37 χρόνια υπηρεσίας, οι εργαζόμενοι, όταν είναι το ίδιο πράγμα.
Δεν μπορεί να εφαρμόζεται η ποσόστωση για την συμμετοχή των γυναικών στις επόμενες δημοτικές εκλογές (33% τουλάχιστον γυναικών) και σε αντίστοιχη ποσόστωση στην εισαγωγή γυναικών στην πυροσβεστική να θεωρείται άδικη και παράνομη από τα δικαστήρια. Η θα ισχύει κάποιο ποσοστό συμμετοχής ανδρών και γυναικών σε όλα τα επίπεδα (εργασίας, εκπαίδευσης, προστασίας της χώρας, παροχών και υποχρεώσεων), -το σωστό ποσοστό είναι 50%- ή δεν θα ισχύει. Δεν είναι δυνατόν να μην υπηρετούν οι γυναίκες στις ένοπλες δυνάμεις ως έφεδροι και να είναι σωστό όταν υπηρετούν ως μόνιμοι και με υψηλό μισθό.
Δεν μπορεί να συλλαμβάνεται Αλβανός γιατί είχε σχέση και εκβίαζε Διευθυντή Τράπεζας που ήταν ομοφυλόφιλος. Δεν μπορεί γιατί, η ερωτική αυτή πράξη ή είναι παράνομη, οπότε σωστά συνελήφθηκε, ή δεν είναι και δεν συλλαμβάνεται. Αν υπάρχει εκβιασμός αυτό σημαίνει ότι η κοινή συνείδηση έχει την εντύπωση ότι αυτή η πράξη είναι παράνομη. Αν δεν υπάρχει παρανομία, τότε δεν θα έπρεπε να συλλάβουν τον Αλβανό.
Δεν μπορεί το Σύνταγμά μας (τουλάχιστον αυτό που είχα διαβάσει όταν ήμουν εγώ φοιτητής) να λέει στο άρθρο 1 παράγραφος 1, ότι το πολίτευμά μας είναι προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία και το άρθρο 110 παρ. 1 να λέει ότι το άρθρο 1 παρ1 αναθεωρείται. Αρα δεν πρόκειται να αλλάξει νομικά το πολίτευμά μας μέχρι να καταστραφεί η γη. Δηλαδή η Γαλλία πού έχει Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, οι ΗΠΑ που έχουν Προεδρική Δημοκρατία ή η Μ. Βρετανία που έχει Κοινοβουλευτική Δημοκρατία τι είναι, δικτατορίες;
Δεν μπορεί, σε αγώνα ποδοσφαίρου ΟΦΗ- ΛΑΡΙΣΑ, πριν από 5 χρόνια περίπου, φίλαθλοι του ΟΦΗ να μπαίνουν στο γήπεδο και να κυνηγούν τον ποδοσφαιριστή της Λάρισας και να μην τιμωρείται σχεδόν κανείς. Μια τέτοια σκηνή που θύμιζε Μικρασιατική καταστροφή. Απελπισμένοι άνθρωποι να προσπαθούν να σωθούν χωρίς να ξέρουν που να πάνε. Αυτή λοιπόν η ομάδα έμεινε σχεδόν ατιμώρητη, μετά από πολιτικές πιέσεις. Ε το ίδιο ακριβώς θα γίνει και με τα επεισόδια στον αγώνα ΠΑΟ-ΟΣΦΠ στο γήπεδο της Λεωφόρου, όπως το ίδιο έγινε με το ΟΣΦΠ και την ΑΕΚ σε αντίστοιχα επεισόδια.
Δεν μπορεί να λέμε ότι το εκλογικό σύστημα δεν παίζει κανένα σημαντικό ρόλο στην εκλογική αναμέτρηση, όταν το 1956 με το «τριφασικό» εκλογικό σύστημα η ΕΡΕ έγινε κυβέρνηση αν και πήρε λιγότερες ψήφους, όπως ακρινβώς και ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπους, που πήρε λιγότερες ψήφους και έγινε πρόεδρος.
Δεν μπορεί να είναι προτελευταία είδηση στο Δελτίο Ειδήσεων π.χ. του ΜΕΓΑ, μια ιδιαίτερα ανησυχητική διαπίστωση Αμερικανών επιστημόνων. Παγόβουνο πάχους 200 μ. και έκτασης 3.250 τ.μ αποκόπηκε από το κύριο μέρος της Ανταρκτικής με αποτέλεσμα την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας και συνέπεια την ρύπανση της ατμόσφαιρας. Έτσι 500 δισεκατομμύρια τόνοι πάγοι εξαφανίστηκαν.
Δεν μπορεί να διαβάζω στα χθεσινά «ΝΕΑ» αποσπάσματα από το βιβλίο του κουρδικής καταγωγής Νορβηγού δημοσιογράφου Ρόνι Αλασορ, στο οποίο Τούρκοι απόστρατοι περιγράφουν με πόση ωριμότητα εκτελούσαν Ελληνοκυπρίους το1974 και να μην ανατριχιάζω ενώ μου έρχεται στο νου η φωτογραφία του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη να χαριεντίζεται με τον Ετσεβίτ. Νευριάζω διότι οι ιδιωτικές τηλεοράσεις μας, που ετοίμασαν και μας παρέδωσαν μαθήματα εθνικής περηφάνιας λόγω 25ης Μαρτίου, έθαψαν κανονικά την είδηση. Δεν αφιέρωσαν ούτε δευτερόλεπτο.
Δεν μπορεί να διαμαρτύρονται κάποιοι για να μην κλείσει το BIG BROTHER και το BAR, ενώ όταν η πολιτεία έκλεινε τηλεοπτικό σταθμό στην Πιερία που μετέδιδε το πρόγραμμα της Γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, κανένας από όλους αυτούς δεν διαμαρτυρήθηκε με τον ίδιο τρόπο. Ούτε βέβαια όταν ραδιοσταθμοί με μεγάλη ακροαματικότητα δεν πήραν άδεια και πήραν άλλοι που δεν είχαν τις προϋποθέσεις, και φυσικά ούτε όταν πριν λίγες μέρες δεν έδωσαν άδεια σε ραδιοσταθμό που λειτουργούσε εδώ και 14 χρόνια, ενοχλήθηκε κανείς τους. Δεν μπορεί να διαμαρτυρόμαστε επειδή θα κοπεί μια εκπομπή BIG BROTHER η BAR και να μη θυμόμαστε ότι ο Σπύρος Καρατζαφέρης είχε καταφύγει στην Κύπρο για να γλιτώσει τη φυλακή και το κυνηγητό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ούτε φυσικά έχουμε σκεφθεί πόσες άλλες εκπομπές έχουν κοπεί και αρκετές μάλιστα στον αέρα όπως του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, του δημοσιογράφου Πάνου Παναγιωτόπουλου παλαιότερα ή της Μαλβίνας Κάραλη, ή του συχωρεμένου Ραφαηλίδη στο πρώην κανάλι NEW CHANEL, με καλεσμένο τον διπλωμάτη Ν. Στριγκά αλλά και τον σταθμό του έστω γραφικού Β. Λεβέντη στο πρώην κανάλι 67, λίγες μάλιστα ημέρες πριν τις εκλογές του 1993.
Δεν μπορεί επίσης να έχουν πετύχει κάποιοι σε διαγωνισμό πρόσληψης που το κράτος πραγματοποίησε και το ίδιο το κράτος να λέει «Δεν σε προσλαμβάνω.» (εκπαιδευτικοί).
Δεν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να έχει διαγράψει 75 μέχρι στιγμής- ομογενείς φοιτητές των ΑΕΙ από την Αλβανία που, ενώ σπούδαζαν, ανακαλύφθηκε ότι δεν ήταν σωστό. Αντίθετα, η Αλβανίδα Καλλιόπη Νάσκα σπούδασε ανεμπόδιστα, και μάλιστα με ελληνική υποτροφία, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πρόπερσι όμως εξέδωσε σε συνεργασία με το αλβανικό κράτος, ένα βιβλίο λίβελο σε βάρος της χώρας μας.
Τι σημαίνουν όλα αυτά φίλοι μου; Ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η λογική, η ηθική, η σκέψη του ότι δεν κάνω κάτι αν δεν θέλω να μου κάνουν το ίδιο, έχει περιέλθει σε αχρηστία και έχει νομιμοποιηθεί η κοινωνική, οικονομική και πολιτική αυθαιρεσία. Ένας λόγος που σημειώνουμε όλα αυτά τα γεγονότα είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στις Δημοτικές εκλογές και, με γνώμονα τη γενικότερη ασυδοσία, είναι ανάγκη να εμβαθύνουμε στα δικά μας τοπικά γεγονότα, να τα αντιπαραθέσουμε μεταξύ τους και να αποφασίσουμε ποιος έχει μείνει σταθερός και πιστός στις υποσχέσεις και τους λόγους του και αναλόγως να κρίνουμε ανεξαρτήτως κομμάτων ή φίλων ή συγγενικών συμπαθειών.
Δημήτρης Κουρνόπουλος