Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2002 με αφορμή την περικοπή επιδοτήσεων αγροτών, συναντήθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αυλίδος, φορείς αγροτών από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αυλίδας, Αμφίδωνος και Καθενών με τους Βουλευτές κ. Πιπεργιά και κ. Παπαγεωργίου. Συντονιστής της όλης συζήτησης ήταν ο Δήμαρχος Αυλίδας κ. Χρήστος Παύλου.
Τον λόγο πρώτος πήρε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βαθέος κ. Δ. Βάθης ο οποίος σχετικά με τη μείωση των επιδοτήσεων ορισμένων παραγωγών, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι το 30% έως και το 80% δήλωσε ότι όπως διαπιστώθηκε από τη Διεύθυνση Γεωργίας, οι περικοπές οφείλονται σε λάθος στα τοπογραφικά υπόβαθρα, με αποτέλεσμα οι Υπολογιστές του νέου Οργανισμού πληρωμών να απορρίπτουν τους κωδικούς και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί σε δισκέτες. Επίσης υποστήριξε ότι δεν έχουν γίνει υπερβάσεις όσον αφορά τις δηλώσεις των στρεμμάτων μιας περιοχής. Στη συνέχεια απευθυνόμενος προς τον κ. Δημήτρη Πιπεργιά του ζήτησε την βοήθειά του για να συναντηθούν με τον Υπουργό Γεωργίας με σκοπό να του εκθέσουν τα προβλήματα των παραγωγών.
Ο κ. Πιπεργιάς πήρε τον λόγο στην συνέχεια τονίζοντας ότι τέτοιες συναντήσεις είναι πολύ εποικοδομητικές και είναι καλό να γίνονται συχνότερα προκειμένου να γνωρίζουν οι Βουλευτές τα προβλήματα που προκύπτουν κάθε φορά.
Όσον αφορά τις περικοπές των επιδοτήσεων, δήλωσε πως, ως γνωστόν, με παλαιότερη νομοθετική ρύθμιση συγκροτήθηκε ένας καινούργιος και αυτόνομος Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., προκειμένου να διευθετεί χωρίς σκοπιμότητες και γρήγορα τις επιδοτήσεις και άλλες κινήσεις χωρίς μεσάζοντες, όπως συνεταιρισμούς, που πολλές φορές παρακρατούν μέρος των επιδοτήσεων. Στη διαδικασία όμως των αιτήσεων για τις επιδοτήσεις, πολλές φορές δηλώνονταν περισσότερα στρέμματα από το κανονικό. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα σε κάποιες περιοχές και γι' αυτό το λόγο θα υπάρξει επανέλεγχος και θα οργανωθεί το σύστημα για να μην υπάρχουν περιθώρια κλοπής είπε. Δυστυχώς όμως, επειδή δηλώθηκαν περισσότερα στρέμματα στην καλλιέργεια του σιταριού, μειώθηκαν οι επιδοτήσεις ανά στρέμμα κατά 1.200 δρχ. Όπως είπε, τα χρήματα αυτά έχουν χαθεί ακόμη και αν μετά από έλεγχο εντοπιστούν όσοι έκαναν ψευδείς δηλώσεις. Για να ξεκαθαρίσει όμως η εικόνα θα ακολουθήσουν επιτόπιοι τοπογραφικοί έλεγχοι.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι, επειδή το σημερινό σύστημα μηχανογράφησης απαιτεί τη σωστή καταχώρηση των κωδικών, αν υπάρξει κάποιο σφάλμα, το σύστημα μπλοκάρει και δεν δίνει αποτελέσματα. Από αυτά τα προβλήματα της μηχανογράφησης προέκυψε μια σημαντική μείωση των επιδοτήσεων. Δήλωσε πως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια ώστε το πρόβλημα με τους κωδικούς να έχει λυθεί μέσα σε 10 μέρες και πως με αυτό ασχολείται και η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών προκειμένου να σταλούν καινούριες δισκέτες που θα περιέχουν την καινούρια ψηφιακή καταγραφή ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα. Αν είναι θέμα μηχανογράφησης το θέμα θα έχει λυθεί το πολύ σε 10 μέρες. Αν όμως το πρόβλημα έχει προκύψει από πλασματικές δηλώσεις, θα ταλαιπωρηθεί ολόκληρη η περιοχή στην οποία έχουν δηλωθεί περισσότερα στρέμματα από το κανονικό. Τότε θα ακολουθήσει ο επιτόπιος έλεγχος, μια διαδικασία που θα καθυστερήσει τη λύση του προβλήματος. Σ' αυτή την περίπτωση, όπως είπε, οι νόμιμοι θα δικαιωθούν. Οι παραγωγοί όμως ήδη έχουν υποστεί την πρώτη ζημιά της μείωσης των 1200 δρχ., ποσό που είναι περίπου το 10% της επιδότησης, εξαιτίας των πλασματικών δηλώσεων ορισμένων. Αν είναι περίπτωση πλασματικών δηλώσεων το πρόβλημα δεν θα έχει αντιμετωπιστεί μέσα σε 10 μέρες. Βέβαια, κατέληξε, η δουλειά που θα γίνει έπειτα, θα καταγραφεί, θα μηχανογραφηθεί και θα χαρτογραφηθεί και το θέμα θα λήξει οριστικά.
Ο κ. Λουκάς Μπρατσιώτης, συμφωνώντας με όσα υποστήριξε ο βουλευτής κ. Πιπεργιάς, συμπλήρωσε ότι από τότε που έγινε ο καινούριος οργανισμός όλα τα αρχεία της Ένωσης κατέληξαν σε αυτόν. Στο παρελθόν αν υπήρχε κάποιο λάθος η Ένωση το διόρθωνε. Τώρα όμως, αν εντοπιστούν δύο ίδιοι κωδικοί, ο Η/Υ τους απορρίπτει από το σύστημα. Όπως είπε, παλιότερα έφτιαχναν οι ίδιοι τους χάρτες αφού ήξεραν τι υπήρχε σε κάθε περιοχή, μετά όμως έπαψαν να συγκεντρώνονται γι' αυτό τον σκοπό και ο Οργανισμός πλέον παίρνει εικόνες από δορυφόρους, όπου φαίνονται όλες οι καλλιέργειες π.χ. αμπέλια, ελιές κ.α. Έτσι με τη νέα διαδικασία πολλές φορές μπερδεύονται οι κωδικοί και δημιουργούνται τα γνωστά προβλήματα. Για να λυθούν αυτά τα προβλήματα υποστήριξε ότι θα πρέπει όλοι οι παραγωγοί να παίρνουν κάθε χρόνο μέρος στη διαδικασία για να μην αντιμετωπίσουν άλλη φορά το ίδιο πρόβλημα. Τέλος ζήτησε από τον κ. βουλευτή να τους βοηθήσει μεσολαβώντας δυναμικά ώστε να μη χάσουν τα χρήματα και από του χρόνου, όπως είπε, θα παίρνουν όλοι μέρος για να δηλώνονται κανονικά τα στρέμματα.
Στη συνέχεια ο κ. Θέος ζήτησε και εκείνος την παρέμβαση του κ. Πιπεργιά ώστε να τους κλείσει ένα ραντεβού για να δουν τον κ. Υπουργό και να του εκθέσουν ένα Υπόμνημα, που θα περιλαμβάνει τα προβλήματά τους. Τόνισε ότι οποιαδήποτε δυσαρέσκεια των αγροτών από την Ένωση, από τον Οργανισμό ή απ' οτιδήποτε άλλο, μεταφέρεται στην κυβέρνηση, στους βουλευτές, στον Υπουργό και στον Πρωθυπουργό, κατά συνέπεια θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και θα πρέπει να παρέμβει ο Υπουργός και οι υπεύθυνοι να επωμιστούν τις ευθύνες.
Ως προς το δεύτερο θέμα, τα τοπογραφικά υπόβαθρα, δήλωσε πως αυτό δεν είναι ευθύνη των παραγωγών. Από τη στιγμή που οι καταστάσεις των παραγωγών έχουν προεκτυπωθεί από την Ένωση οι παραγωγοί δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να μεταβάλλουν τα στοιχεία. Επίσης εξέφρασε την απορία για ποιο λόγο εφόσον η ευθύνη για τα λάθη ανήκει στην Ένωση, επωμίζονται οι παραγωγοί τις συνέπειες με το να τους κόβουν τις επιδοτήσεις για τα στρέμματά τους.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια αντιδικία που έχουν με την Ένωση για το θέμα της παράνομης παρακράτησης ποσοστού από τα δικαιώματα των παραγωγών από τις επιδοτήσεις. Όπως είπε, για αυτό το θέμα έχει σταλεί με fax στον Υπουργό μια διαμαρτυρία - καταγγελία από τις 18 Ιανουαρίου 2001 για την οποία όμως ακόμη δεν έχουν λάβει απάντηση. Το θέμα, όπως είπε, είναι ότι παρόλο υπάρχει η απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας να κατατεθούν οι επιδοτήσεις 100% στο λογαριασμό των αγροτών, η Ένωση και η Ελαιουργική, μετά από συνεργασία και με τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, έβγαλαν μια εξουσιοδότηση πάγια εντολή και υποχρέωσαν τους παραγωγούς, αν θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους, να υπογράψουν ότι συμφωνούν να παρακρατηθεί από τα χρήματα των επιδοτήσεων το ποσό που θα αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο. Όπως είπε μπορεί να αποφασίσει και το 100% της επιδότησης. Εμείς θα είμαστε υποχρεωμένοι να το πληρώσουμε; Είμαστε υποχρεωμένοι να το υπογράψουμε; Ήδη πολλοί έχουν πάρει τα χρήματα που αποφάσισε το συμβούλιο. Για τους υπόλοιπους, όπως είπε η Ένωση, θα ισχύσουν ειδικές εντολές για να πάρουν τα χρήματα. Ζήτησε λοιπόν από τον βουλευτή να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν και αυτό το θέμα.
Έπειτα το λόγο πήρε ο κ. Παπαγεωργίου ο οποίος τόνισε τη σημασία αυτών των συγκεντρώσεων και εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες συγκεντρώσεις στο μέλλον. Το θέμα αυτό, όπως είπε, δεν τους είναι άγνωστο και συμφώνησε ότι είναι ανάγκη να εξυγιανθεί το σύστημα των επιδοτήσεων. Γι' αυτούς τους λόγους πήραν την πρωτοβουλία να ιδρυθεί και αυτός ο Οργανισμός. Συμφώνησε κι εκείνος πως το πρόβλημα που προέκυψε με τις δηλώσεις δεν είναι ευθύνη των αγροτών και πως θα πρέπει να ισχύσει το παλαιό σύστημα. Είπε όμως πως θα λυθεί σύντομα, τόσο το πρόβλημα με τους υπολογιστές, όσο και με τα τοπογραφικά υπόβαθρα. Συμφώνησε επίσης πως το γεγονός ότι χαρτογραφείται μια περιοχή από αεροφωτογραφία και υπολογίζονται λιγότερα σε αυτήν στρέμματα από όσα είναι στην πραγματικότητα, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη λύση του προβλήματος. Τέλος ζήτησε την κατανόηση των παραγωγών αφού το μέτρο αυτό προστατεύει πρώτα τους ίδιους όπως είπε. Τελειώνοντας εξέφρασε την υπόσχεση ότι θα παραμείνουν στο πλευρό των αγροτών.
Στη συνέχεια ο κ. Μυωτέρης αναφέρθηκε στα προβλήματα της καλλιέργειας του σιταριού. Είπε πως το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα υπερβαίνει τις 10.000 δρχ. και στην περίπτωση που ενοικιάζονται προστίθενται άλλες 5.000 δρχ. ενώ η τιμή του είναι 42-45 δραχμές και η μέση παραγωγή στην περιοχή δεν υπερβαίνει, στην καλή χρονιά τα 200 κιλά και στη χειρότερη χρονιά τα 50 κιλά. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι το συγκεκριμένο προϊόν κλείνει και πολύ σύντομα θα εγκαταλειφθεί. Το μόνο που κρατάει το προϊόν εδώ και χρόνια είναι οι επιδοτήσεις των 15.000 δραχμών περίπου ανά στρέμμα από την ΕΟΚ. Από αυτά τα χρήματα μόνο ένα μέρος καταλήγει σαν κέρδος στον παραγωγό. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται κάθε χρόνο και ταυτόχρονα η τιμή του προϊόντος δεν ανεβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις των επιδοτήσεων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και σημαίνει έλλειψη ρευστότητας για τον αγρότη. Το σημερινό πρόβλημα, όπως είπε, κατά τις διαβεβαιώσεις της Διεύθυνσης Γεωργίας και της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, δεν προκύπτει από πλασματικές δηλώσεις των Παραγωγών αλλά είναι τεχνικό ζήτημα λόγω ελλείμματος των φορέων και των παραγωγών και δεν υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί ένα τόσο απλό ζήτημα. Δήλωσε ότι είναι ανάγκη να θεσπιστούν νέοι τρόποι ελέγχου και βέβαια δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε στους Η/Υ και δεν είναι δυνατόν από 500 αιτήσεις των 10.000 στρεμμάτων να βρίσκονται μόνο 3.000 στρέμματα. Δήλωσε την επιθυμία να υπάρξει κάποιος που να εγκαταλείψει τα κομπιούτερ, να δουλέψει η λογική και να υπάρξει μία συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς και εξέφρασε τους φόβους του λέγοντας ότι ο μηχανισμός που περιέγραψε ο βουλευτής κ. Πιπεργιάς, δεν θα λειτουργήσει και ότι θα οδηγήσει τους παραγωγούς στην καχυποψία όσον αφορά τις μεταξύ τους σχέσεις. Πρότεινε να παρεμβαίνει επίσημα το κράτος στη διαδικασία των δηλώσεων γιατί μέχρι τώρα, από αυτά τα προβλήματα, περισσότερο πληρώνουν τις συνέπειες αυτοί που είναι νόμιμοι.
Ο κ. Πιπεργιάς απαντώντας προς τον κ. Θέο είπε πως δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί το θέμα τόσο αρνητικά γιατί η Ένωση πρώτα απ' όλα προστατεύει τα δικαιώματα των παραγωγών και προκειμένου να είναι αυτόνομη και να επιτελεί το έργο της, πρέπει να ενισχύεται οικονομικά από τους ίδιους τους αγρότες ώστε να αντιμετωπίζει τα διάφορα έξοδα.
Στο τέλος ο βουλευτής μίλησε για την σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα στην οποία ζούμε και η οποία επηρεάζει αναμφισβήτητα και τη χώρα μας. Η παγκόσμια τάση σήμερα, όπως είπε, είναι να υπάρξει μια σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων με ταυτόχρονη κατάργηση των προστατευτικών δασμών. Με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και με τη συμφωνία της GAT, δημιουργούνται καινούριες συνθήκες στο μέλλον, τις οποίες θα πρέπει να λάβουν υπ' όψιν και οι κυβερνήσεις και οι παραγωγοί. Όλες αυτές οι κινήσεις οδεύουν στο να υπάρχει μια παγκόσμια ισορροπία του συστήματος και οι προσπάθειες που γίνονται ανταποκρίνονται στις αποφάσεις της GAT και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ήδη πολλές αποφάσεις έχουν ξεφύγει από το επίπεδο της Αθήνας και θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε σ' ένα καινούριο δύσκολο περιβάλλον κατέληξε.