Η στάση σας στον Δήμο, σαν αντιπολίτευση, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ήπια ή υπεύθυνη; Είστε ικανοποιημένος με αυτή σας την αντιπολίτευση; Ο συνδυασμός μας στο Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσωπείται από τρεις Δημοτικούς Συμβούλους. Το κύριο βάρος όμως από την μεριά του συνδυασμού μας, στην κατάληξη των προτάσεων και των απόψεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ανήκει σε μένα. Σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια έχω προσπαθήσει υπεύθυνα και με αίσθηση των αναγκών του τόπου, χωρίς μικρότητες και ακρότητες, να καταθέσω τις προτάσεις, τις οποίες έχουμε σαν συνδυασμός και που βλέπουμε ότι μέσα από αυτές θα λύνονταν σημαντικά προβλήματα του τόπου. Είναι αλήθεια ότι σε πάρα πολλά σημαντικά κεντρικά ζητήματα έχουμε διαφωνήσει και μερικές φορές πάρα πολύ έντονα. Ωστόσο ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας, τα έχουμε ψηφίσει και δεν είχαμε αντίλογο.
Αρκετοί ψηφοφόροι σας πιστεύουν ότι η στάση σας στο δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε να ήταν πιο μαχητική και πιο απαιτητική. Τι έχετε να τους απαντήσετε; Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου, ασφαλώς και πιστεύω ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από τον κόσμο σε θέματα τακτικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μία ενιαία στρατηγική, χαραγμένη από τον συνδυασμό, η οποία είναι σε συνάρτηση με το τι καλύτερο μπορεί να προκύψει για τον τόπο. Πάντως, μπορώ να πω ότι είμαι περήφανος για προτάσεις που έχω καταθέσει και που αφορούν μία σειρά από κεντρικά ζητήματα, όπως το ζήτημα του νερού, της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, του χωροταξικού σχεδιασμού, της περιβαλλοντολογικής και πολιτιστικής αναβάθμισης, τα οποία δεν έχουν υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Νομίζω ότι η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων που αναφέρατε, δεν είναι θέμα μόνο τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και γενικότερης πολιτικής, όπως της κυβερνητικής ή της περιφέρειας. Πιστεύω ότι είναι λίγο δύσκολο να γίνουν.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, για αυτό και ονομάζεται έτσι, έχει ειδικές αρμοδιότητες στα πλαίσια που καθορίζουν οι νόμοι. Εμείς είμαστε αρμόδιοι και υπεύθυνοι στο να χαράξουμε την πολιτική που θέλουμε, για να πάμε την περιοχή με πιο γρήγορους ρυθμούς σε μία ανάπτυξη, να αποφύγουμε τα λάθη και να χαράξουμε μία στρατηγική για τα επόμενα είκοσι - τριάντα - σαράντα χρόνια. Η περίοδος η οποία διανύουμε, είναι περίοδος ραγδαίων αλλαγών και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και οργανωμένοι να καταθέτουμε στα αρμόδια όργανα και στις υπηρεσίες, εκείνες τις προτάσεις, που θα πείθουν για μία σωστή ανάπτυξη της περιοχής.
Πιστεύετε ότι ο Δήμος αντιμετώπισε αποτελεσματικά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά τις τελευταίες χιονοπτώσεις; Είναι αλήθεια ότι το 2002 μπήκε με έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα. Είναι σαφές ότι ο Δήμος ήταν απροετοίμαστος για να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση. Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι έγιναν κάποιες φιλότιμες προσπάθειες, ιδιαίτερα από υπαλλήλους του Δήμου αλλά και από πρόσωπα της Δημοτικής Αρχής. Δεν μπορώ όμως να μην καταγράψω συγχρόνως, την βασική έλλειψη ενιαίου προγραμματισμού, που να εξυπηρετούσε τις συγκεκριμένες ανάγκες, καθώς και κεντρικού σχεδιασμού για την ικανοποίηση των πρώτων - πρώτων προτεραιοτήτων, στις οποίες ο Δήμος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βλάβες στην ΔΕΗ αντιμετωπίστηκαν πολύ καθυστερημένα, με αποτέλεσμα να αργήσει να δοθεί νερό σχεδόν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου και γιατροί δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους, για να εξυπηρετήσουν αρρώστους, απομονωμένοι κάτοικοι και βοσκοί αφέθηκαν στο έλεος του Θεού. Υπήρξαν ακόμη παράπονα και έντονες καταγγελίες κατοίκων ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι εξυπηρετούσαν συγγενικά τους ή φιλικά τους πρόσωπα.
Τελικά τι πιστεύετε; Ότι ο Δήμος ήταν οργανωμένος και έκανε τις μικροκομματικές του εξυπηρετήσεις ή ότι ήταν ανοργάνωτος και ότι γινόταν ήταν τυχαίο; Γιατί και τα δύο μαζί δεν μπορεί να συμβαίνουν! Είχαμε την τύχη από μία καλή συγκυρία, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Δ.Δ.Υ.και Συμπολίτης μας Χρήστος Καραγιάννης να παραχωρήσει στον Δήμο ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο ήταν το μόνο που ουσιαστικά έδωσε λύσεις στον εκχιονισμό. Εγώ δεν μίλησα για τα προβλήματα, μίλησα για τις πρώτες προτεραιότητες. Από μόνος μου ανέφερα ότι τέτοια φαινόμενα αντιμετωπίζονται δύσκολα και ότι ο Δήμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Δεν μπορώ όμως να παραγνωρίσω τις καταγγελίες των κατοίκων, οι οποίες είναι δικαιολογημένες, να εξυπηρετούνται δηλαδή τα μέλη του Συμβουλίου και αντίθετα οι γιατροί να μην μπορούν να βγουν έξω από τα σπίτια τους ή οι ασθενείς να μην μπορούν να πάνε στα φαρμακεία να πάρουν φάρμακα.
Σε αυτή την προσπάθεια θα ήθελα να ευχαριστήσω από την μεριά μου όλους όσους συνέβαλαν στο να αποκατασταθούν προβλήματα, που είχαν να κάνουν με απομακρυσμένες περιοχές, με αποκλεισμένους ανθρώπους με μικρά παιδιά.
Η ευθύνη του Δήμου ήταν να σχεδιάσει και να προγραμματίσει να είχε κόσμο συμμέτοχο σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης των όποιων άμεσων προβλημάτων που προέκυψαν, πράγμα που δεν έκανε.
Με αυτή σας την τοποθέτηση συμφωνώ και εγώ. Σε ερώτηση όμως που έκανα και στον Δήμαρχο και στον Αντιδήμαρχο και στον κ. Γιαννούκο, γιατί δεν ενεργοποίησαν κάτω από τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, την κατάσταση με τα επιστρατευμένα μηχανήματα, που παλαιότερα είχε δημοσιευτεί και στην εφημερίδα μας, η απάντησή τους ήταν ότι δεν μπορούσαν να πιέσουν κάποιον να κάνει κάτι χωρίς να το θέλει και ότι οι πολίτες εάν ήθελαν να βοηθήσουν έπρεπε να ενεργοποιηθούν μόνοι τους.
Εάν ο κεντρικός φορέας δεν ενημερώνει τους πολίτες του, ότι χρειάζεται την βοήθειά τους, από μόνοι τους οι πολίτες θα ενεργοποιηθούν; Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει να κάνει με το να ενεργοποιεί τους πολίτες μέσα από την δημιουργία καλών σχέσεων, οι οποίες πρέπει να προϋπάρχουν. Η αλαζονική λειτουργία όμως και η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής έχει δημιουργήσει αντιθέσεις και αδρανοποίηση ανάμεσα στους κατοίκους, πράγμα που δεν οδηγεί στην επίλυση των οποιωνδήποτε προβλημάτων και των ακραίων καταστάσεων που έχουν προκύψει, που εκτός από τις χιονοπτώσεις ήταν και οι πυρκαγιές αλλά και οι πλημμύρες.
Όταν ο Νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι λογικό οι πολίτες κυρίως, που διαθέτουν κάποιο μηχάνημα, που μπορεί να βοηθήσει κάπου, να ενεργοποιηθούν μόνοι τους; Σαφώς και μπορώ να πω ότι είναι έτσι μια και υπήρξαν πολλοί πολίτες, που ενήργησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά θέλω να τονίσω και πάλι, ότι όλοι αυτοί οι πολίτες μπαίνουν σε μία διαδικασία του δήμου, ο οποίος έχει χαράξει μία στρατηγική. Τέτοια στρατηγική δεν υπήρξε και τέτοια διαδικασία δεν προέκυψε, ώστε να μπορέσει κάποιος να κρίνει αν αυτοί οι πολίτες είναι ενεργοί ή παθητικοί.
Ακόμη και τα τοπικά συμβούλια έμειναν αδρανή, όπως έχουν μείνει τα τρία τελευταία χρόνια. Σε περίπτωση τέτοιας έκτακτης ανάγκης, ούτε καν προϋπήρξε κάποια ευαισθησία για να συγκληθούν τα τοπικά συμβούλια, προκειμένου να πάρουν κάποιες αρμοδιότητες και ευθύνες ενεργοποίησης του ευρύτερου κοινού.
Για να περάσουμε τώρα σε γενικότερα θέματα της πολιτικής οδού πέστε μας που πιστεύετε ότι έχει πετύχει ο Δήμος μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια και που νομίζετε ότι έχει αποτύχει; Η θέση μου από το παρελθόν είναι γνωστή. Την έχω εκφράσει και σε μία συνέντευξη που έδωσα πριν ένα περίπου χρόνο. Αυτό βέβαια που θέλω να επισημάνω, για να μην αναφερόμαστε στα ίδια πράγματα είναι ότι στον χρόνο ο οποίος παρήλθε ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα, που να είναι άξιο λόγου ώστε να αναφέρουμε κάτι θετικό για τον Δήμο. Αντίθετα θεωρώ ότι το 2001 είναι ένας χρόνος χαμένος και δεν είδα τίποτα ουσιαστικό να γίνει. Και όχι μόνο σε ένα δημοτικό διαμέρισμα αλλά σε όλα τα διαμερίσματα.
Βλέπω ότι είστε αρκετά αρνητικός σχετικά με τον Δήμο. Το διοικητήριο, τα φανάρια, κάποια αποχετευτικά, κάποιοι γενικότεροι σχεδιασμοί για διαδημοτικές συνεργασίες σχετικά με βιολογικούς καθαρισμούς και ΧΥΤΑ που έχουν γίνει, δεν αποτελούν έργα για εσάς; Όσον αφορά αυτά τα έργα που έχουν γίνει και πρώτα - πρώτα τα φανάρια, σας λέω ότι τα φανάρια είναι διαδικασία της 3ης ΔΕΚΕ, η οποία ξεκίνησε συνεργασία με την πρώην κοινότητα Βαθέος Αυλίδος από το 1995 και ολοκλήρωσε το 2000. Για αυτό το ζήτημα γνωρίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι το τι προσπάθειες και το τι ενέργειες ψυχοφθόρες και χρονοβόρες είχαν γίνει για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι τα φανάρια είναι αποτέλεσμα του σημερινού δημάρχου ή ότι είναι αποτέλεσμα ενός κοινοτάρχη. Ήταν μόνιμο αίτημα των κατοίκων και υποχρέωση της πολιτείας να τοποθετηθούν τα φανάρια. Έχει χυθεί πολύς ιδρώτας και πολύ τρέξιμο για να καταφερθεί αυτό. Εγώ χαρακτηριστικά μέχρι και πριν τρεις μήνες ήμουν κατηγορούμενος από τον ΟΣΕ για την διαπλάτυνση του δρόμου, η οποία απαιτείτο από την 3η ΔΕΚΕ, για τα αποχετευτικά και για το μπάζωμα του χώρου, προκειμένου η 3η ΔΕΚΕ να μπορέσει να δημιουργήσει δύο λουρίδες κυκλοφορίας και να τοποθετηθούν τα φανάρια. Όλη αυτή η διαδικασία στην ουσία είχε ολοκληρωθεί και ήρθε σαν συνέχεια στην νέα θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου να τοποθετηθούν τα φανάρια. Αυτό όμως που θα ήθελα να επισημάνω, είναι ότι τα φανάρια σήμερα δεν λειτουργούν. Είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι κεντρικό. Τοποθετήθηκαν τα φανάρια, αλλά σε ώρες αιχμής όπως είναι τα Σαββατοκύριακα, δεν ξέρω ποια υπηρεσία έχει την αυθαίρετη λογική να τα καταργεί και ο Δήμος να είναι απών. Για όνομα του Θεού! Εμείς που έχουμε παλέψει για να μπουν τα φανάρια, ερχόμαστε στην πράξη και τα καταργούμε, ή σιωπούμε μέσα από αυτές τις μεθοδεύσεις; Στην ουσία δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα. Κανένα φανάρι δεν σβήνει σε όλη την Ελλάδα, χωρίς την παρουσία τροχονόμου. Αυτό σημαίνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία πάλεψε τόσο πολύ για την τοποθέτηση των φαναριών, θα πρέπει να φροντίσει με την ισχύ την οποία έχει στα τοπικά ζητήματα, την τήρηση της λειτουργίας.
Συμφωνώ μαζί σας ότι τα περισσότερα έργα δεν μπορούν να ξεκινήσουν από ένα Δήμαρχο και να τελειώσουν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια της θητείας του. Πιστεύω όμως ότι όταν ένα έργο ολοκληρώνεται στο 80% επί κάποιας Δημοτικής Αρχής είναι 80% δική της επιτυχία και 20% επιτυχία της Δημοτικής Αρχής που το ξεκίνησε.
Αυτά τα ζητήματα δεν μπαίνουν σε ποσοστά. Κανένας λογικός άνθρωπος όμως δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί το αντίθετο. Σαφώς και υπάρχει μία συνέχεια και μία πορεία. Το ζητούμενο όμως είναι το ποια έργα εντάσσονται σε μία συγκεκριμένη περίοδο, ώστε να μπουν σε ένα δρόμο και να δρομολογηθούν και να εκτελεστούν. Έτσι όπως τα φανάρια, έτσι και τα έργα για την ανάπλαση των ακτών τα οποία έγιναν επί σημερινής Δημαρχίας, δημοπρατήθηκαν για τους περισσότερους οικισμούς την περίοδο των πρώην κοινοτήτων των Συμβουλίων Περιοχής. Οι μελέτες επίσης, οι καταθέσεις οι διαβεβαιώσεις και ο προγραμματισμός από την πολιτεία για το κλειστό γυμναστήριο ξεκινάει πάλι επί του Συμβουλίου Περιοχής, επί της περιόδου δηλαδή των πρώην κοινοτήτων. Και σήμερα έρχεται να ολοκληρωθεί με σοβαρές καθυστερήσεις. Όταν το 1998 συζητούσαμε για το κλειστό γυμναστήριο και έχουμε φτάσει τέσσερα χρόνια αργότερα να μην έχει καν ξεκινήσει, δεν μπορώ να μην καταλογίσω αυτή την καθυστέρηση ως μία ολιγωρία της δημοτικής αρχής;
Γνωρίζετε ότι τα περισσότερα έργα που γίνονται στους Δήμους μια και δεν έχει τόσα έσοδα για να τα κάνει μόνος του, γίνονται με χρηματοδότηση κάποιων άλλων φορέων, όπως το ΕΠΤΑ, την Νομαρχία, την Περιφέρεια, τα Περιφερειακά Συμβούλια. Για τα παραπάνω όμως έργα που αναφερθήκατε πιστεύετε ότι ο Δήμος δεν έχει καμία συμμετοχή;
Βλέπετε σήμερα να εντάσσονται νέα έργα; Σας ανέφερα μία σειρά από έργα τα οποία είχαν ενταχθεί την προηγούμενη περίοδο. Μπορείτε να μου αναφέρετε ένα έργο, ένα μεγάλο έργο, αν εξαιρέσουμε την γέφυρα η οποία θα γίνει, εάν γίνει, στο Καλοχώρι - Παντείχι με ευθύνη και αρμοδιότητα της Νομαρχίας, να έχει ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα; Όταν αυτή την στιγμή την οποία συζητούμε και έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμισι χρόνο, νέοι καποδιστριακοί δήμοι εντάσσονται σε μεγάλα προγράμματα του ενός δις των 500 εκατομμυρίων κ.λπ., κ.λπ.; Τα παραδείγματα είναι δίπλα μας. Δεν μπορούμε να κλείνουμε ούτε τα μάτια μας ούτε τα αυτιά μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν θέλω να κάνω πολιτική, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Πηγαίνετε στον Δήμο Διρφύων, πηγαίνετε στον Δήμο Σχηματαρίου και σε πολλούς άλλους δήμους για να αντιληφθείτε τι γίνετε.
Για να γίνω και λίγο «συνήγορος του διαβόλου», το αλιευτικό καταφύγιο που είναι σχεδιασμένο να γίνει στην Παραλία Αυλίδας, ή η διαδημοτική συνεργασία για το αποχετευτικό σε συνεργασία με την Χαλκίδα και άλλους πέντε έξι δήμους, δεν είναι μεγάλα και σημαντικής σημασίας έργα; Θα ήθελα καταρχάς να σας θυμίσω ότι το αλιευτικό καταφύγιο στο Βαθύ όπως το παράτησε η πρώην κοινότητα Βαθέος Αυλίδος έτσι έχει παραμείνει. Είχαμε μία συνεργασία τότε με το Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας και με δαπάνες δικές του φτιάχτηκε το μισό έργο. Το άλλο μισό εκκρεμεί και επί τρία χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Αυτό είναι ένα αίτημα το οποίο θα πρέπει να το αναφέρουμε.
Ερχόμαστε τώρα στο θέμα του αλιευτικού καταφυγίου Παραλίας Αυλίδας. Εκεί εκπονήθηκε μία μελέτη, χωρίς την συναίνεση και την συμμετοχή των φορέων της περιοχής, για την οποία ξοδεύτηκαν από την μεριά του Δήμου τεράστια ποσά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ζήτημα το οποίο φοβάμαι ότι όχι μόνο δεν έδωσε λύσεις και προοπτική αλλά ότι δημιούργησε πολύ σύγχυση. Στο τέλος - τέλος δεν ξέρουμε καν αν εντάσσεται και που εντάσσεται.
Όσον αφορά τις διαδημοτικές συνεργασίες είμαστε απόλυτα σύμφωνοι. Είναι συνεργασίες τις οποίες καλώς κάνει ο Δήμος και συμμετέχει. Αλλωστε και εμείς οι ίδιοι τις έχουμε ψηφίσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο και είμαστε υπέρ αυτής της λογικής να προχωρήσει. Ίσως είναι από τα λίγα θετικά ζητήματα του Δήμου που έχουν να αναφέρουν, τα οποία όμως δεν εκπορεύονται από δική τους πρωτοβουλία.
Τον Νοέμβριο του 2001 ο Δήμαρχος Αυλίδας κ. Χρήστος Παύλου έδωσε μία συνέντευξη στην εφημερίδα μας. Τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτή την συνέντευξη. Που συμφωνείτε και που διαφωνείτε με αυτά που είπε; Δεν θα έπρεπε να ασχοληθώ με την συνέντευξη του κ. Παύλου, αλλά ανέφερε ανακρίβειες οι οποίες είναι σημαντικές. Ανέφερε ότι όταν ανέλαβαν τον Δήμο δεν βρήκαν χώρους να στεγαστούν, θέρμανση να ζεσταθούν και γραφεία να καθίσουν. Σας πληροφορώ ότι το γραφείο το οποίο κάθεται σήμερα ο κ. Παύλου, το είχε αγοράσει ο πρώην κοινοτάρχης, ενώ τον χώρο που τώρα στεγάζεται το αγροτικό ιατρείο και ο οποίος είναι επανδρωμένος με αιρ κοντίσιον, με θερμάνσεις, με γραφεία και καναπέδες τον βρήκε ενοικιασμένο από την πρώην κοινότητα. Η υποδομή δηλαδή με κάποιες ελλείψεις φυσικά, για να λειτουργήσει ο Δήμος σύμφωνα με τα κριτήρια τα δικά μας υπήρχε πριν αναλάβει εκείνος την δημαρχία.
Όσον για το εάν βρήκε χρήματα ο Δήμος, επικαλούμαι το απολογισμό του πρώτου χρόνου της θητείας του, όπου αναφέρεται σαφώς το ταμειακό υπόλοιπο, το οποίο ανέγραψε στον απολογισμό του. Το υπόλοιπο αυτό υπερβαίνει τα 129.000.000 δραχμές και αφορά το σύνολο του Δήμου πέρα από τα ανείσπρακτα. Αυτές είναι ανακρίβειες οι οποίες δεν μπορεί να λέγονται για λόγους πολιτικής. Επιτέλους, δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική στηριγμένοι πάνω στο ψεύδος!
Αυτά τα 100.000.000 δραχμές, που υπήρχαν τουλάχιστον μόνο στην κοινότητα την δική σας γιατί δεν τα αξιοποιήσατε εσείς όταν είσασταν πρόεδρος; Έχω αναφερθεί νομίζω και σε προηγούμενη συνέντευξή μου στον σχεδιασμό του διοικητηρίου, ο οποίος έγινε το 1998 από την Περιφέρεια, ενόψει εφαρμογής του Νόμου Καποδίστρια. Στον σχεδιασμό αυτό, που έγινε για τον νέο Δήμο Αυλίδας, προτάθηκε από τις τέσσερις κοινότητες να κατασκευαστεί το διοικητήριο σε αυτό τον χώρο που αγόρασε η κοινότητα Βαθέος Αυλίδος, εκεί δηλαδή που γίνεται σήμερα. Η δέσμευση από την πλευρά της κοινότητας Βαθέος ήταν ότι 100.000.000 δραχμές θα αποτελέσουν την πρώτη χρηματοδότηση, προκειμένου να προκύψει νεότερη, όπως προέκυψε για την δημιουργία του νέου Δημαρχείου. Βέβαια η λογική η δική μας δεν ήταν να γίνει ένα τέτοιου είδους κτίριο, αλλά ένα κτίριο το οποίο εκτός από τα γραφεία του Δήμου να κάλυπτε τις ανάγκες και άλλων φορέων όπως των διαφόρων συλλόγων, των ΕΛΤΑ, την αστυνομίας κ.λπ.. Μιλάγαμε δηλαδή για ένα πολύ μεγαλύτερο κτίριο, το οποίο θα σηματοδοτούσε το μέλλον και θα ήταν ο πυρήνας των εξελίξεων για τα επόμενα πενήντα και εκατό χρόνια για όλο τον Δήμο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να καλύπτονται μόνο οι ανάγκες του δήμου, εάν και εφόσον καλύπτονται.
Πιστεύετε ότι το Διοικητήριο μπορούσε να γίνει μεγαλύτερο και με ποιο τρόπο; Έχω αναφερθεί και στα δημοτικά συμβούλια πάνω σε αυτό. Σαφώς, η διαδικασία ήταν πολύ απλή, αλλά πιστεύω ότι ο Δήμος δεν είχε καλούς μηχανικούς συμβούλους να τον ενημερώσουν. Ο Δήμος είχε την δυνατότητα να κάνει τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο, το επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά και να κτίσει 2.000 τετραγωνικά. Αυτή την διαδικασία δεν την ακολούθησαν κρίνοντας ότι ήταν χρονοβόρα. Αντίθετα ενώ υπήρχε το οικόπεδο, έψαχναν να βρουν οικόπεδο αλλού, σε εντελώς ακατάλληλα σημεία, προκειμένου να κάνουν μικροπολιτική. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο πικρή και αν είναι για την δράση του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου και κάποιων άλλων.
Σε προηγούμενη συνέντευξή σας είχατε πει ότι θα είστε ενεργός πολίτης. Ενεργός πολίτης σημαίνει ότι θα είστε και πάλι αρχηγός συνδυασμού, ξανά υποψήφιος δήμαρχος ή ότι μπορεί να συμμετέχετε και σε άλλους συνδυασμούς; Πέρασε αρκετός χρόνος. Έχουν παρέλθει τρία χρόνια και θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει δυνάμεις, με κατεύθυνση καλύτερη από αυτή που υπάρχει σήμερα. Αυτή η δυνατότητα από την μεριά μας δόθηκε. Δόθηκε η δυνατότητα να προκύψουν νέα πρόσωπα, τα οποία πιθανόν θα είχαν την ευχέρεια του χρόνου για ένα όραμα, το οποίο θα συμβάδιζε με τις δικές μας απόψεις, προκειμένου να προέκυπτε κάτι καλό. Κάτι τέτοιο στην τρίχρονη πορεία δεν φάνηκε να ξεπηδάει, οπότε εκ των πραγμάτων ενεργός πολίτης σημαίνει ότι θα είμαι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος με έναν συνδυασμό, ο οποίος ας επισημάνουμε ότι έχασε τις εκλογές την προηγούμενη φορά με τις γνωστές διαδικασίες και μεθοδεύσεις, για 93 ψηφοδέλτια. Πιστεύω ότι θα είναι ένας συνδυασμός που θα ενσωματώνει πρόσωπα τα οποία θα έχουν όραμα και προοπτική για το μέλλον αυτού του τόπου, ένα μέλλον καλύτερο από το σημερινό.
Θα θέλατε να αναφέρετε κάτι άλλο κλείνοντας; Πιστεύω, και ευχαριστώ για αυτό, ότι θα έχουμε την ευκαιρία από εδώ και πέρα, σε συχνότερη επικοινωνία, για να συζητήσουμε αναλυτικά τα προβλήματα του τόπου και τις προτεινόμενες λύσεις τους.
|