Ελβετία θύμιζε η Αυλίδα μετά τις τελευταίες χιονοπτώσεις. Ούτε είκοσι μέρες δεν πέρασαν από τότε που είχαμε το πρώτο ραντεβού με τον χιονιά και η περιοχή της Αυλίδας όπως και τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας ξαναμπήκε στην κατάψυξη.
Από την Τετάρτη 2 του μηνός το βράδυ οι βοριάδες και τα πελάγη ανέβασαν ένταση και χτύπησαν κόκκινο ενώ ο υδράργυρος του θερμόμετρου έπεσε στα πολύ χαμηλά. Από τα ξημερώματα της Πέμπτης το πυκνό χιόνι κάλυψε την βορειοανατολική και όλη την κεντρική και νότια Εύβοια καθώς και την περιοχή της Αυλίδας στην οποία είχε να χιονίσει εδώ και δέκα περίπου χρόνια.
Το χιόνι στην περιοχή έφτασε πάνω από το μισό μέτρο. Οι δρόμοι όλοι ήταν αδιάβατοι, και οι συνεχιζόμενες διακοπές στο δίκτυο της ΔΕΗ άφησαν τους περισσότερους κατοίκους χωρίς θέρμανση αλλά και χωρίς νερό. Στα σοβαρά προβλήματα της οδικής συγκοινωνίας, τόσο μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων όσο και στην εθνική οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου προστέθηκε και η διακοπή της σιδηροδρομικής γραμμής, λόγω της πτώσης κορμών δέντρων.
Στην αρχική αυτή χαώδη κατάσταση και στον πρώτο αιφνιδιασμό του χιονιά, το ευτύχημα ήταν ότι ο Δήμος συνειδητοποίησε γρήγορα την δυσκολία της όλης κατάστασης και μαζί με τους περισσότερους Δημοτικούς Συμβούλους, ενεργοποιήθηκε δυναμικά. Ο Δήμος διέθεσε εννέα μηχανήματα για τον καθαρισμό των δρόμων, από τα οποία τα τρία ήταν του Δήμου και τα υπόλοιπα ιδιωτικά.
Για τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Δήμος αλλά και για την αποτελεσματικότητά του, έκαναν δηλώσεις στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Αυλίδας κ. Χρήστος Παύλου, ο Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Χαρίσης και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Γιαννούκος.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΥΛΟΥ
Κύριε Δήμαρχε είστε ικανοποιημένος από την όλη προσπάθεια που καταβάλλατε τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας, για την αποκατάσταση των ζημιών, που προκλήθηκαν στον Δήμο, ύστερα από τις έντονες χιονοπτώσεις;
Ναι, μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος. Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι υπάλληλοι του Δήμου αλλά και αρκετοί ιδιώτες που είχαν μηχανήματα και δέχτηκαν να τα θέσουν στην διάθεση του Δήμου, για την καθαριότητα των δρόμων, έπεσαν με το μούτρα στην δουλειά. Μέσα σε γρήγορο χρονικό διάστημα καθάρισαν τους κεντρικούς δρόμους και βοήθησαν όλους όσους ζήτησαν την βοήθειά τους. Θα έλεγα ότι μιλάμε για έναν ηρωισμό και μία αυταπάρνηση αυτών των ανθρώπων, που δεν κοιμόντουσαν αλλά και δεν έτρωγαν καλά - καλά, που δεν σκεφτόντουσαν τον εαυτό τους αυτή την στιγμή, και που το μόνο που τους ένοιαζε ήταν πως να προσφέρουν την βοήθειά τους στους συνανθρώπους τους, που τους χρειάζονταν.
Είσασταν οργανωμένοι για τέτοιες καταστάσεις;
Οργανωμένοι δεν μπορώ να πω ότι είμασταν, γιατί κανένας μας δεν είχε φανταστεί ποτέ, ότι μπορούσαν να σημειωθούν τέτοια έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας. Όσα χρόνια ζω, δεν θυμάμαι να έχουν σημειωθεί τόσο έντονες χιονοπτώσεις. Παρόλα αυτά όμως, νομίζω ότι ανταποκριθήκαμε πάρα πολύ γρήγορα και με τα μέσα που διέθετε ο Δήμος και η περιοχή εδώ, αντιμετωπίσαμε την κατάσταση. Οργανωθήκαμε πολύ γρήγορα. Βέβαια σε αυτό βοήθησε και η τεχνολογία, τα κινητά τηλέφωνα, τα C.Β., τα οποία μας βοήθησαν να συντονιζόμαστε καθόλη την διάρκεια της επιχείρησης εκχιονισμού. Αν και οι πιέσεις που δεχθήκαμε από εξωτερικούς παράγοντες όπως οι πολίτες - μια και ο καθένας είχε κυρίαρχο το δικό του πρόβλημα - ήταν μεγάλες, μπορώ να πω ότι δείξαμε μία στρατιωτική πειθαρχία και με αρκετό καλό συντονισμό κάναμε μία δουλειά με καλά αποτελέσματα.
Κινδύνεψε κόσμος από αυτή την κατάσταση;
Κόσμος με την έννοια να χάσουμε κάποιον, όχι δεν κινδύνεψε. Βέβαια η αγωνία κάποιων, που δεν είχαν άμεση πρόσβαση με τον έξω κόσμο, διότι έμεναν σε απομακρυσμένα σημεία, τους έκανε να αγχωθούν και να φοβηθούν περισσότερο για την ζωή τους, από ότι ένας άνθρωπος που έμενε στους οικισμούς. Πράγματι και εμείς αγωνιούσαμε για αυτούς τους ανθρώπους και για αυτό δείξαμε ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Νομίζω όμως ότι και στα απομακρυσμένα μέρη τα καταφέραμε και δεν έχω την παραμικρή πληροφόρηση ότι κάποιος άνθρωπος έπαθε κάτι.
Πως κρίνετε μερικούς συμπολίτες μας που φώναζαν και διαμαρτυρόντουσαν έντονα;
Είναι γεγονός, ότι συνέβηκαν πάρα πολλά γεγονότα ταυτόχρονα. Δηλαδή κόπηκε το ρεύμα, μείναμε από νερό και ο καθένας από αυτούς είχε μία ταξινόμηση αν θέλετε των αναγκαιοτήτων, σύμφωνα με τις δικές του επιθυμίες. Δεν μπορούσε να γνωρίζει ο κάθε πολίτης την γενική κατάσταση που επικρατούσε στον Δήμο μας. Αυτές οι κραυγές νομίζω ήταν της τελευταίας στιγμής. Θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσω σαν απλές παρατηρήσεις.
Η διακοπή του ρεύματος και του νερού που οφείλονταν; Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η αποκατάστασή τους;
Για το ρεύμα δεν είμαι εγώ υπεύθυνος. Πλην όμως θα μπορούσα να πω ότι και στην ΔΕΗ έτυχαν μαζεμένες εκατοντάδες βλάβες, με αποτέλεσμα και αυτή να διαθέσει τα μηχανήματά της κατά ανάλογο τρόπο με τον Δήμο. Ανάλογα δηλαδή με τις άμεσες ανάγκες. Επίσης έπαθε blackout και το εργοστάσιό της στο Αλιβέρι. Έτσι πρώτα έπρεπε να προφυλάξει το εργοστάσιο για να μην μείνει όλος ο νομός από ρεύμα και μετά να αποκαταστήσει τις υπόλοιπες βλάβες. Στην ΔΕΗ επίσης οφείλεται και η διακοπή του νερού, γιατί έπεσαν όλα τα ρεύματα των γεωτρήσεων που είχαμε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χορηγηθεί νερό στην περιοχή.
Υπάρχει μία κατάσταση, η οποία είχε δημοσιευτεί παλαιότερα και στην εφημερίδα "ΑΥΛΙΔΑ", με επιστρατευμένα άτομα και με μηχανήματα σε περίπτωση ανάγκης. Γιατί δεν κάνατε χρήση αυτής της κατάστασης;
Σε αυτή την κατάσταση πιστεύω, η επιστράτευση θα ήταν πολύ βαρύ κίνημα για την περιοχή μας, μια και υπήρξαν άνθρωποι, οι οποίοι πρόσφεραν οικειοθελώς όλον τους τον εαυτό. Δηλαδή έδωσαν όλον τους τον εαυτό για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Σε αυτές τις καταστάσεις πιστεύω, ότι φαίνεται και η ανθρωπιά του καθενός. Εμείς τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμασταν. Αν τον άλλον τον έφερνες από το καφενείο, ενώ έπινε καφέ, πιστεύω ότι όχι μόνο δεν θα σου πρόσφερε καμία βοήθεια, αλλά θα σου προκαλούσε και ζημιά.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω το προσωπικό του Δήμου, διότι ανταποκρίθηκε πέρα από τις προσδοκίες μου. Ένα από αυτά που θα μου μείνει στο μυαλό, για αυτά τα τέσσερα χρόνια της θητείας μου στον Δήμο, είναι ότι αυτό το προσωπικό του Δήμου Αυλίδας ξέχασε εντελώς ότι έχει σπίτι, ότι έχει οικογένεια, ότι έχει εαυτό και ασχολήθηκε οικειοθελώς με τον Δήμο και πρόσφερε τον καλύτερο εαυτό του, χωρίς καμία δική μου απειλή ή πίεση.
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ κ. ΘΩΜΑΣ ΧΑΡΙΣΗΣ
Μετά τις έντονες χιονοπτώσεις που είχαμε στον Δήμο Αυλίδας, παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα, τόσο οδικά όσο και ηλεκτροφωτισμού αλλά και ύδρευσης. Η αντιμετώπισή τους ήταν εύκολη;
Καταρχήν θα ήθελα να σας πω ότι η χιονόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου. Δηλαδή και στο Καλοχώρι - Παντείχι και στην Παραλία και στον Φάρο αλλά και στο Βαθύ, στην έδρα του Δήμου. Πρώτα από όλα δεν είχαμε γεωτρήσεις. Δεν είχαν ρεύμα και έπαθαν ζημιές και τα αντλιοστάσια αλλά και οι κεντρικοί εξωτερικοί αγωγοί. Για αυτό δεν είχαμε και νερό. Έτσι, η πρώτη μας δουλειά, από την πρώτη μέρα κιόλας, ήταν επειδή η περιοχή είχε περίπου ένα μέτρο χιόνι, να βάλουμε μηχανήματα για να ανοίξει ο δρόμος Βαθύ - Ριτσώνας. Στην συνέχεια, μαζί με τέσσερα συνεργεία της ΔΕΗ και τους υδραυλικούς που είχαμε, δώσαμε ρεύμα πρώτα στα αντλιοστάσια, μετά φτιάξαμε πίνακες και αντλιοστάσια υποβρύχια και εν συνεχεία τα εξωτερικά υδραγωγεία. Κατόπιν αποκαταστήσαμε την κυκλοφορία των κεντρικών δρόμων και μετά μπήκαμε στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των κοινοτήτων. Δουλεύανε εννέα μηχανήματα. Τα έξι ήταν ιδιωτικά και τα τρία του Δήμου.
Υπήρξαν μερικές έντονες διαμαρτυρίες από πολίτες ότι δεν καθαρίζατε γρήγορα τους δρόμους, ότι μετά τον καθαρισμό από τα μηχανήματα τα χιόνια έπεφταν στις αυλές τους ή ότι αλλού καθαρίζατε και αλλού δεν καθαρίζατε. Τι έχετε να πείτε;
Έχω να πω ότι ο κόσμος μετά από αυτά τα προβλήματα που προκάλεσαν οι έντονες χιονοπτώσεις είχε δίκιο. Αλλά όλα μαζί δεν γίνονται. Έπρεπε να δώσουμε μία σειρά προτεραιότητας. Κοιτάξαμε λοιπόν πρώτα να καθαρίσουμε τους δρόμους τους μεγάλους, για να είναι πιο εύκολη η επικοινωνία με κεντρικά σημεία, μετά τις πλατείες, τους δρόμους όπου υπήρχαν τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα ιατρεία και στην συνέχεια τις αυλές τους.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το προσωπικό του Δήμου, ιδιαίτερα το τεχνικό, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους, που ήρθαν εδώ και έπαιρναν τα αιτήματα των δημοτών μας. Όλοι μας δουλεύαμε από τις επτά το πρωί μέχρι τις μία το βράδυ.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ
Υπάρχει κατάσταση επιστρατευμένων και μηχανημάτων και πολιτών, σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Είτε σε πυρκαγιές, είτε σε πλημμύρες είτε σε χιόνια. Γιατί δεν ενεργοποιήσατε αυτόν τον μηχανισμό;
Αυτά είναι γραμμένα στα χαρτιά, στην πράξη είναι μη εφαρμόσιμα. Όταν ο άλλος δεν έχει διάθεση να συμμετέχει από μόνος του, δεν μπορείς να τον πάρεις με το ζόρι. Θα πας με στρατιωτικά μέτρα, για να τον πας στα δικαστήρια;
Νομίζω ότι εκτός από δικαστικά μπορείς να το κάνεις και ηθικά, καταγγέλλοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι λόγω της αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης που παρουσιάστηκε καλέσαμε όλους αυτούς και δεν ήρθαν. Δεν μπορείς να τους πιέσεις;
Ας τους δει ο κόσμος. Ας δει αυτούς, που θέλουν να γίνουν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και θέλουν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο μέσα στην τοπική κοινωνία, που στεκόντουσαν στο καφενείο ή που δεν βγήκαν καθόλου από το σπίτι τους και έκαναν κριτική. Όταν είχε καταρρεύσει δηλαδή όλη η κατάσταση, περίμεναν όλοι από πέντε άτομα, που σε πέντε μέρες είχαν κοιμηθεί μόνο τρεις ώρες, να αντιμετώπιζαν την κατάσταση;
Ο Δήμος επιπλέον είχε χρεωθεί και το πρόβλημα με την ΔΕΗ. Έπαιρναν τον Δήμο δηλαδή τηλέφωνο και έλεγαν να πάει η ΔΕΗ. Τι είμασταν εμείς δηλαδή; είμασταν προϊστάμενοι ή Αρχή της ΔΕΗ;
Μία μικρή ολιγωρία επίσης υπήρξε, διότι λόγω της διακοπής του ρεύματος δεν ήταν εύκολη η τροφοδοσία με καύσιμα των μηχανημάτων. Και αυτό όμως το αντιμετωπίσαμε.
Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δουλέψαμε πάρα πολύ. Πέντε μέρες τα δώσαμε όλα. Εξοντωθήκαμε. Κάθε μέρα δουλεύαμε από τις επτά το πρωί μέχρι τις έντεκα το βράδυ. Αυτό που έχω να τονίσω είναι ότι δεν υπήρχε συμμετοχή του κόσμου προς την Δημοτική Αρχή. Όταν όλοι άκουσαν, ότι ο Νομάρχης κήρυξε τον Νομό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπρεπε ο καθένας από μόνος του, να έχει μία συμμετοχή. Έστω ηθική συμμετοχή.
Μείναμε δύο μέρες από νερό, με υπαιτιότητα της ΔΕΗ. Όχι από δική μας ευθύνη.
Δώσαμε προτεραιότητα σε δρόμους, όπου υπήρχαν σπίτια με ασθενείς για να μπορούν να πάνε γιατροί.
Υπήρχε ένα συντονιστικό όργανο στο κέντρο του Δήμου, καθώς και από ένα παράρτημα στον Φάρο, στην Παραλία και στο Καλοχώρι - Παντείχι. Είχε γίνει κατανομή των μηχανημάτων και το παράρτημα κάθε Δημοτικού Διαμερίσματος έπαιρνε τις κλίσεις απευθείας, για να επεμβαίνει όσον το δυνατόν πιο δυνατά. Προτεραιότητα δώσαμε σε αυτές τις περιπτώσεις όπου υπήρχαν άρρωστοι, και μικρά παιδιά.
Πιστεύω ότι τα όποια παράπονα υπάρχουν δηλώνουν αχαριστία.
Αυτή η κριτική που γίνεται από πολλούς στα καφενεία, τι λογική πιστεύετε ότι έχει;
Εμείς είμαστε λαός που μας αρέσει μόνο η κριτική. Για συμμετοχή, για συνεργασία, για αλληλεγγύη, δεν είμαστε. Αυτή είναι η νοοτροπία που υπάρχει.
Μήπως σε αυτό ευθύνεται και ο Δήμος; Θα μπορούσε κάλλιστα να τους ενεργοποιήσει έστω και αναγκαστικά.
Ο Δήμος ήθελε να δει ποια θα ήταν η συμμετοχή των Δημοτών σε όλη αυτή την κατάσταση. Δεν επιστράτευσε κανέναν και δεν παρακάλεσε κανέναν. Κάλεσε μόνο αυτούς τους ανθρώπους, που είχε συνεργάτες όλο αυτό το διάστημα και οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως σε 24ωρη βάση, δουλεύοντας σκληρά. Δεν μπορούσαν όμως πέντε άνθρωποι, με δέκα χειριστές μηχανημάτων, να λύσουν αυτό το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην Αυλίδα. Εάν υπήρχε συμμετοχή αυθόρμητη και εθελοντική χιλίων ανθρώπων ας πούμε από τον Δήμο, θα είχε λυθεί πιο γρήγορα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τέλος τον Χρήστο τον Καραγιάννη, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος στον ΟΔΔΥ, και μας είχε παραχωρήσει δωρεάν το καλοκαίρι του 2001 το μεγάλο εκχιονιστικό μηχάνημα που έχουμε και το οποίο αποδείχτηκε πολύ ωφέλιμο για την αντιμετώπιση του εκχιονισμού.