Το θέμα άνοιξε ο κ. Λεοντάρης ζητώντας να διευκρινιστεί που προτίθεται το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει ασφαλτικά.
Όπως όλα τα άλλα έργα, έτσι και αυτό είναι για όλο τον Δήμο συνέχισε. Εδώ όμως δεν κυριαρχεί η λογική το όλου του Δήμου, αλλά η λογική των επιμέρους Δημοτικών Διαμερισμάτων, δηλαδή Φάρου, Παραλίας, Βαθέως κ.τλ.
Δηλαδή θα εγκριθεί αυτός ο προϋπολογισμός, αυτό το τεχνικό πρόγραμμα δηλαδή και θα έρθει στο τέλος η Δημαρχιακή Επιτροπή, θα κάνει τις επιλογές που αυτή κρίνει, και εμείς δεν θα γνωρίζουμε; κατέληξε.
Ο Δήμαρχος Αυλίδας κ. Χρήστος Παύλου απάντησε ότι αυτά τα ασφαλτικά αφορούν και τα τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα, μια και τα τέσσερα έχουν ανάγκες. Για αυτό και έχει μπει στην στήλη γενικά.
Ο κ. Χατζηστάμου πήρε τον λόγο θέτοντας πρόβλημα αποχετευτικού για την Παραλία Αυλίδας. Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα, στο νερό από την ΕΥΔΑΠ και στην ανάπλαση των ακτών.
Τώρα τα άλλα έργα εδώ που βλέπω σαν τεχνικό πρόγραμμα, δεν είναι και μεγάλα ζητήματα του Δήμου μας κατέληξε, αλλά όλα αυτά τα έχει ανάγκη ο Δήμος.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Χαρίσης επεσήμανε ότι για την ένταξη των έργων στο τεχνικό πρόγραμμα έστειλε κάποιο έγγραφο ο Δήμαρχος στα Τοπικά Συμβούλια, για να κάνουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους. Το αποχετευτικό είπε, είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αλλά κοστίζει πολλά εκατομμύρια, για να μην πω και δις.
Αυτό θα πρέπει να μπει αλλού, όχι σε τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου αλλά σε έναν προϋπολογισμό, και μαζί με το ΥΠΕΧΩΔΕ να κινήσουμε διαδικασία, για να κάνουμε το έργο και έτσι να λύσουμε το πρόβλημα του χειμάρρου, που έρχεται πάνω από το Μανάρθι, από το Σχηματάρι.
Ο κ. Λειβαδίτης Ιωάννης επεσήμανε ότι σοβαρό θέμα για αυτόν είναι η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης των προς συζήτηση θεμάτων. Σήμερα κ. Δήμαρχε, συνέχισε μας καλέσατε να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για πολύ σημαντικά θέματα, που είναι αυτά του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, θέματα που αποτελούν και τους κορυφαίους θεσμούς λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να μας έχετε ενημερώσει, όχι επαρκώς αλλά στοιχειωδώς. Τουλάχιστον παλαιότερα, επισυνάπτατε και ένα σχέδιο τεχνικού προγράμματος.
Τώρα ούτε αυτό κάνατε παρακάμπτοντας και αυτόν ακόμα τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος ρητά αναφέρει ότι «Την επόμενη μέρα από την κοινοποίηση της πρόσκλησης, επιδίδονται ενημερωτικά σημειώματα με την ανάλυση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης σε όσα απαιτούνται».
Ένα δεύτερο θέμα ανέφερε τελειώνοντας είναι ότι παρατηρείται το φαινόμενο του τεμαχισμού των μεγάλων έργων σε μικρά.
Ο Δήμαρχος απαντώντας στον κ. Λειβαδίτη ανέφερε ότι όσον αφορά τα προγράμματα, το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο συμμετέχει ο κ. Λειβαδίτης και είναι μάλιστα και Αντιπρόεδρος, θα έπρεπε να είχε ενδιαφερθεί ο ίδιος να μοιραστούν, γιατί είναι στην αρμοδιότητά του να τα παρακολουθεί.
Ο κ. Λεοντάρης παρενέβη λέγοντας ότι για αυτό το τεχνικό πρόγραμμα, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα εφαρμοστεί στα μεγάλα τουλάχιστον έργα. «Το μόνο, το οποίο υλοποιείται, είναι οι κατατμήσεις των έργων. Τα μικρά έργα υλοποιούνται. Τα μεγάλα ή ημιτελή μένουν ή μεταφέρονται για παραπίσω, τόνισε.
Ο Δήμαρχος απάντησε λέγοντας ότι αυτό που κάποιοι το ονομάζουν σαν κατατμήσεις, είναι πραγματικά ανάγκες που έχουν σχέση με την καθαριότητα κυρίως και ευελιξία, για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος. Αν θέλουν να τον κλείσουν, βεβαίως θα έπρεπε να τα βάλουμε όλα μαζί 20.000 δραχμές, να μην μας κάνει ποτέ καμία μελέτη η ΤΥΔΚ ή μέσα από δημοπρασίες, να μην γίνεται ποτέ καθαριότητα ακτών, να μην κλείνονται ποτέ οι λακκούβες.