Για το θέμα της καύσης δεσμευθέντων ζωοτροφών από το Εργοστάσιο Τσιμέντου ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ, (πρώην ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ), που συζητήθηκε την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2001 στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Νομάρχης και σύσσωμο το Νομαρχιακό Συμβούλιο διαφώνησαν και έτσι η καύση δεν εγκρίθηκε.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας προκειμένου να διευκολυνθεί στο έργο του για την καταστροφή δεσμευθέντων ζωοτροφών κυρίως σε περιοχές της Χώρας που δεν λειτουργούν οργανωμένοι Χ.Υ.Τ.Α. ζήτησε την συνδρομή από τις βιομηχανίες (Δ.Ε.Η., ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε. και ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ).
Το Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε. εξέφρασε θετική άποψη υπό την προϋπόθεση όμως της τήρησης ορισμένων όρων και περιορισμών.
Το Υπουργείο Γεωργίας τότε με έγγραφό του προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωργίας όρισε την διαδικασία καταστροφής δεσμευθέντων - αποσυρθέντων κρεαταλεύρων και λοιπών ζωοτροφών.
Η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Υπουργείου Γεωργίας, και με έγγραφό της προς το Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε. ζήτησε την έκδοση άδειας δοκιμαστικής καύσης, στο εργοστάσιο ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ στην Χαλκίδα, 300 τόνων περίπου δεσμευθέντων ζωοτροφών που προέρχονται από τις περιοχές των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Εύβοιας, Ανατολικής Αττικής και Βοιωτίας.
Η εταιρεία ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ στα πλαίσια της ενημέρωσης και μετά από αίτημα του Νομάρχη Εύβοιας με Υπηρεσιακό Σημείωμα υπέβαλλε συμπληρωματική τεχνική έκθεση για τους όρους και τους περιορισμούς που θα ακολουθηθούν κατά την διαδικασία καύσης των ζωοτροφών.
Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ έχει εργοστάσια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως ο Βόλος, που εκεί όμως δεν βλέπουμε να καταστρέφονται ζωοτροφές.
Επίσης ένα μεγάλο ερώτημα που απορρέει από το παραπάνω πρόβλημα, είναι αν θα ξεκινήσει μετά από αυτό με έμμεσους τρόπους η λειτουργία Χ.Υ.Τ.Α. Αττικής, Βοιωτίας και Ευβοίας, που αποφεύχθηκε ύστερα από καθολικές αντιδράσεις των εκεί κατοίκων.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από όλα τα παραπάνω και που απασχολούν όλους τους κατοίκους του Δήμου μας είναι τα ακόλουθα:
Γιατί η καταστροφή των δεσμευθέντων ζωοτροφών δεν γίνεται σε οργανωμένους ήδη Χ.Υ.Τ.Α. ή στην ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ή ακόμη και στους ίδιους τους νομούς που έγιναν οι κατασχέσεις;
Ο Δήμαρχος Αυλίδας ενημερώθηκε για το πρόβλημα αυτό μια και ως φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να γνωρίζει πρώτος το θέμα και ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει;
Τα ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ θα χρησιμοποιήσουν τα κρεατάλευρα και ως καύσιμη ύλη, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;
Για την παραπάνω απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου σημαντική ήταν και η παρέμβαση του συμπολίτη μας Νομαρχιακού Συμβούλου κ. Βασίλη Μπασινά. Το αιτιολογημένο ΟΧΙ κ. Μπασινά έπεισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο και ομόφωνα αποφάσισε το ΟΧΙ στην δοκιμαστική καύση δεσμευμένων κρεατάλευρων - οστεάλευρων και λοιπών ζωοτροφών στα πλαίσια της αντιμετώπισης της νόσου «ΣΠΟΓΓΩΔΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ» στο εργοστάσιο παραγωγής ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ της ΑΓΕΤ στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μπασινάς είπε χαρακτηριστικά:
«Κύριε Νομάρχα, γνωρίζω την ευαισθησία σας για το περιβάλλον καθώς επίσης και τους αγώνες που έχετε κάνει γύρω από αυτό το θέμα. Επίσης, όλοι μας γνωρίζουμε το πόσο βεβαρημένο είναι το περιβάλλον της περιοχής αυτής, για αυτό σας παρακαλώ τόσο εσάς όσο και τους συναδέλφους Νομαρχιακούς συμβούλους η απόφασή μας να είναι αρνητική για την καύση των ζωοτροφών.
Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε και να σώσουμε το περιβάλλον και ΠΡΕΠΕΙ».
Μετά την τοποθέτηση και των υπολοίπων Νομαρχιακών συμβούλων ζήτησε και πήρε τον λόγο ο επικεφαλής του Συνδυασμού «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΥΛΙΔΑ» κ. Παπαποστόλου Κώστας ο οποίος αφού συνεχάρη τον κ. Μπασινά για την τοποθέτησή του συνέχισε ρωτώντας τον πρόεδρο εάν είχε κληθεί ο Δήμαρχος Αυλίδας, ο οποίος απουσίαζε, να παραστεί στην συζήτηση αυτού του θέματος, μια και το Μικρό Βαθύ ανήκει στα διοικητικά και γεωγραφικά όρια του Δήμου Αυλίδας.
Στην συνέχεια και αφού έλαβε την απάντηση του προέδρου ότι ο Δήμος είχε ενημερωθεί, εξέφρασε την άποψή του ότι για θέματα που αφορούν το περιβάλλον πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος που η Αυλίδα και ειδικά το Βαθύ - Αυλίδας πάσχει από πολλά χρόνια.
Εξήρε την ευαισθησία του κ. Νομάρχη στα περιβαλλοντικά προβλήματα και τόνισε ότι εάν τελικά το θέμα συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, πιστεύει ότι ομόφωνα τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου θα πάρουν αρνητική απόφαση με στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών του Δήμου Αυλίδας και του Δήμου Χαλκιδέων.